Categories: Κόσμος

Αφγανιστάν: Το επικίνδυνο φορτίο που «άφησαν» οι Αμερικανοί στους Ταλιμπάν

Λίγο πριν εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν οι ΗΠΑ προσπάθησαν να καταστρέψουν την τεχνολογία συλλογής πληροφοριών αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδόν εν μία νυκτί, ενώ αφαίρεσαν από τα πιλοτήρια των νέων αφγανικών αεροσκαφών την τεχνολογία στόχευσής τους

Άφησαν πίσω τους ωστόσο χιλιάδες όπλα που έχουν πλέον στην κατοχή τους οι Ταλιμπάν, μαζί με κάτι ακόμη πιο θανατηφόρο: μια λεπτομερή καταγραφή όλων όσων συνεργάστηκαν για να αποτρέψουν τους Ταλιμπάν από αυτό που κατάφεραν.

Το Πεντάγωνο επιμένει ότι έσβησε όλες τις δικές του βάσεις δεδομένων. Επιμένει πως ό, τι παραμένει στους διακομιστές στη χώρα δεν μπορεί να πέσει στα χέρια κανενός που δεν είχε ήδη πρόσβαση σε αυτά και ότι τα βιομετρικά δεδομένα αποθηκεύονταν σε cloud και όχι σε σκληρούς δίσκους.

Δεδομένου ότι η ανύπαρκτη πλέον αφγανική κυβέρνηση κληρονόμησε τα ίδια τα βιομετρικά συστήματα συλλογής κορυφαίας πτήσης, τα έχουν και οι Ταλιμπάν.

Αλλά το Πεντάγωνο δεν λέει όλη την ιστορία, γεγονός που είναι ακόμη πιο τρομακτικό. Η οικοδόμηση του έθνους απαιτούσε τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών. Ο συνασπισμός έπρεπε να εντοπίσει άνδρες μίας συγκεκριμένης ηλικίας, να τους παρακολουθήσει και να ελέγξει το ιστορικό τους καθώς εντάχθηκαν στον «νεογέννητο» τότε αφγανικό στρατό.

Έπρεπε να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες μεμονωμένους Αφγανούς για να χτίσουν σχολεία, να διδάξουν στα σχολεία, να χτίσουν κατοικίες για γυναίκες, να φυλάξουν βάσεις, να αναπτύξουν αγροκτήματα, να ανεγείρουν γέφυρες, να διοικήσουν δικαστήρια.

Υπάρχουν βάσεις δεδομένων ψηφοφόρων – γυναικών που ψήφισαν. Βάσεις δεδομένων που τηρεί ο αφγανικός στρατός με τις δικές του πηγές πληροφοριών. Στοιχεία φορολογίας και χρήσεων γης.

Υπάρχουν δεδομένα που δεν μπορούσαν να ταξινομηθούν επειδή οι Αφγανοί έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουν. Δεδομένα που δεν μπορούσαν να διαχωριστούν σε περίπτωση που έπεφταν σε λάθος χέρια επειδή έπρεπε να υπάρχουν ελεύθερα για να κάνει η κυβέρνηση οποιαδήποτε εργασία.

Σύμφωνα με αναφορές, οι Ταλιμπάν έχουν τώρα αυτά τα δεδομένα και προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν. Δεδομένου ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν κληρονόμησε τα ίδια τα βιομετρικά συστήματα συλλογής, οι Ταλιμπάν τα έχουν επίσης.

Γιατί λοιπόν δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για κάθε ενδεχόμενο; Αν η αποστολή ήταν η δημιουργία μιας σταθερής αφγανικής κυβέρνησης για την αποτροπή μίας επανεμφάνισης των Ταλιμπάν ή ενός ασφαλούς καταφυγίου της Αλ Κάιντα, ένας έμπειρος πολιτικός θα μπορούσε κάλλιστα να είχε αντιταχθεί πριν από δεκαετίες στο έργο της συλλογής δεδομένων για κάθε ενδεχόμενο.

Αλλά πώς μπορείς να φτιάξεις κυβέρνηση και νέο στρατό χωρίς να συλλέξεις δεδομένα; Η απάντηση και στις δύο αυτές ερωτήσεις είναι: Δεν μπορείς.

Η αποθήκευση στο cloud όπου τα δεδομένα μπορούν εύκολα να διαχωριστούν, να διαγραφούν, να ανωνυμοποιηθούν (ή να αξιοποιηθούν) – καθυστέρησε την απόφαση οικοδόμησης ενός έθνους για περίπου μιάμιση δεκαετία. Η στιγμή που οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν στην οικοδόμηση ενός νέου Αφγανιστάν ήταν η στιγμή που η μοίρα κάθε Αφγανού που συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς σφραγίστηκε. Για να δανειστούμε έναν όρο από τον στρατό, αυτό το ενδεχόμενο ήταν ένας αποδεκτός κίνδυνος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Και τώρα τι γίνεται; Η διεθνής κοινότητα μπορεί να πιέσει τους Ταλιμπάν να μην στοχοποιήσουν τους πιθανούς αντιπάλους τους, αλλά οι Ταλιμπάν, νόμιμα, θέλουν να εφοδιάσουν την κυβέρνησή τους με πιστούς.

Πολλές ξένες υπηρεσίες πληροφοριών θα ήταν πρόθυμες να δώσουν στους Ταλιμπάν ένα χέρι στην ταξινόμηση δεδομένων σε αντάλλαγμα για χάρη, μυστικές διπλωματικές συμφωνίες, ακόμη και όπλα. Δεν θα ήθελε η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας λόγου χάρη να έχει τις πλήρεις προδιαγραφές όλων αυτών των ελαφρών αεροσκαφών επίθεσης που έχουν τώρα οι Ταλιμπάν;

Δεν θα ήθελαν οι πιλότοι του να τα δοκιμάσουν; Η ύβρις, όπως μας θυμίζει ο πολιτικός σατιρικός και συγγραφέας P.J. O’Rourke, είναι ένας από τους μεγάλους ανανεώσιμους πόρους. Είναι επίσης ένας αμερικανικός εθισμός χωρίς θεραπεία και οι αθώοι Αφγανοί θα υποφέρουν για τα επόμενα χρόνια εξαιτίας αυτού.

Comments are closed.


Recent Posts

ΣΥΡΙΖΑ: Καθυστερήσεις και αποζημιώσεις εκατ. ευρώ η “απάντηση” της ΝΔ για το μετρό Θεσσαλονίκης

"Ο κ. Καραμανλής ζήλεψε, προφανώς, τις... επιτυχίες του κ. Γεωργιάδη στο Ελληνικό", αναφέρουν οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης σχετικά…

3 λεπτά ago

Ένωση Διευθυντών: Όχι σε κρίσεις με αναξιόπιστα και χωρίς κύρος Συμβούλια Επιλογής

«Όχι σε κρίσεις Δ/ντών-Δ/ντριών με αναξιόπιστα  και χωρίς κύρος Συμβούλια Επιλογής», λέει η Ένωση Διευθυντών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας…

1 ώρα ago

Λέσβος: Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία Άντισσα

Η συνεχιζόμενη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου από το 2017 ανασκαφή στην αρχαία Άντισσα της δυτικής Λέσβου, μια από τις…

2 ώρες ago

ΣΥΡΙΖΑ: «Ηθικός αυτουργός της ασέλγειας κατά της δημοκρατίας ο Μητσοτάκης»

Απάντηση στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου για το θέμα των υποκλοπών, έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Αναλυτικά: «Εδώ και έναν…

3 ώρες ago

Πυραμίδα Σούγιας: Το άγνωστο και άλυτο μυστήριο της Κρήτης

Κρήτη. Ένα υπέροχο νησί με πλούσια ιστορία και κυριολεκτικά αμέτρητα αξιοθέατα για να δει και να θαυμάσει ο κάθε επισκέπτης…

3 ώρες ago

Η τεχνική που θα σε βοηθήσει να απαλύνεις το άγχος σε δευτερόλεπτα

Οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε άγχος, αλλά για πολλούς η αίσθηση μπορεί να είναι τόσο συντριπτική που ρίχνει την ποιότητα ζωής. Πολλοί…

4 ώρες ago