αφγανιστάν-έπεσε-και-η-πανσίρ-το-τελευ-380622
ΚΟΣΜΟΣ | 04.09.2021 | 07:15

Αφγανιστάν: Έπεσε και η Πανσίρ το τελευταίο προπύργιο αντίστασης κατά των Ταλιμπάν

Μετά από σφοδρές μάχες, το Πανσίρ βρίσκεται στα “χέρια” των Ταλιμπάν. Η είδηση έγινε γνωστή από τον αρχηγό του ισλαμικού κινήματος, Μπιλάλ Καρίμι.

«Η Πανσίρ εισήλθε στον πλήρη έλεγχο του Ισλαμικού Εμιράτου», είπε ο Καρίμι, με ανάρτηση στο twitter.

Τρεις άλλες πηγές των Ταλιμπάν, που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι το κίνημα πλέον έχει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του Αφγανιστάν.

Η ακροδεξιά τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Καμπούλ, μετέδωσε ότι η Πανσίρ έπεσε στον έλεγχο των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι νωρίτερα σημειώθηκαν στην επαρχία σφοδρές μάχες.

Μια πηγή στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Καμπούλ τόνισε επίσης ότι η Πανσίρ καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν.

«Η επαρχία Πανσίρ έπεσε, όλοι οι άνθρωποι ή στρατιώτες της αντίστασης αιχμαλωτίστηκαν, ο Αμρουλάχ Σάλεχ και ο Αχμάντ Μασούντ τράπηκαν σε φυγή», είπε η πηγή.

Πηγές των Ταλιμπάν δήλωσαν νωρίτερα ότι ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν, Μουλά Μπασαντάρ, θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να προμηθεύσει όπλα στη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, μεταδίδει το RIA.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε νωρίτερα πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συζητήσει τη «νομιμοποίηση» πολιτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, «φωτογραφίζοντας» τους Ταλιμπάν, που ελέγχουν τη χώρα.

Την ίδια ώρα, η πρεσβεία του Αφγανιστάν στη Μόσχα έκανε τις πρώτες της δηλώσεις μετά την αλλαγή εξουσίας στην Καμπούλ, ανακοινώνοντας ότι λαμβάνει πολλές μαρτυρίες για «φρικτές θηριωδίες των Ταλιμπάν».

«Η κοινή γνώμη του Αφγανιστάν είναι σοκαρισμένη με αυτά που συντελούνται στη χώρα. Η πρεσβεία λαμβάνει πολλές επιστολές, με παραπομπές σε βίντεο με φρικτές ενέργειες των Ταλιμπάν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει και να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν», αναφέρεται στην επιστολή της πρεσβείας του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στη διάθεση του πρακτορείου Ria Novosti.

Η διπλωματική αποστολή του Αφγανιστάν είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ria Novosti ότι, μέχρι να αποσαφηνισθεί η κατάσταση, δεν θα σχολιάζει τα γεγονότα στη χώρα. Παράλληλα, η πρεσβεία συνέχισε να εργάζεται, παρέχοντας προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας της.