super-league-έκλεισαν-οι-τέσσερις-θέσεις-για-την-1021002
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 14.05.2022 | 23:10

Super League: Έκλεισαν οι τέσσερις θέσεις για την Ευρώπη

Τα τέσσερα εισιτήρια για την Ευρώπη έκλεισαν μετά τα σημερινά αποτελέσματα στην προτελευταία αγωνιστική των playoffs της Super League. O Ολυμπιακός οδεύει για το Champions League, ενώ ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Άρης θα συμμετάσχουν στο Conference League.

Ολυμπιακός: Πρωταθλητής με ισοπαλία

Φιέστα τίτλου… με ισοπαλία έκανε στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός, ο οποίος αναδείχθηκε ισόπαλος, 1-1 με τον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής των play off της Super League.

Η γιορτή του Ολυμπιακού για το 47ο πρωτάθλημα διεξήχθη αμέσως μετά τον αγώνα, με τους «ερυθρόλευκους» να γνωρίζουν την αποθέωση από τον κόσμο τους παρά το γεγονός ότι νωρίτερα δεν είχαν καταφέρει να τους «αποζημιώσουν» με νίκη γοήτρου επί του «Δικεφάλου του Βορρά», που έμεινε αήττητος στο Φάληρο, όπως είχε συμβεί και στο δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου, με το ίδιο ακριβώς σκορ (τότε στην παράταση)..

Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στα πρώτα 45 λεπτά της αναμέτρησης. Οι Θεσσαλονικείς αιφνιδίασαν τους γηπεδούχους, καθώς μόλις στο 2ο λεπτό πήραν το προβάδισμα με το πλασέ του Φιλίπε Σοάρες.

 Από κει και πέρα ο Ολυμπιακός πίεσε και κατάφερε πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 41΄ να φτάσει στην ισοφάριση με το δεύτερο γκολ του Ζοάο Καρβάλιο στο πρωτάθλημα, μετά από ασίστ του Ανδρούτσου.

 Διαιτητής: Αγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών)

Κίτρινες: Παπασταθόπουλος, Φατινγκά – Κούρτιτς

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Τζολάκης, Ανδρούτσος, Μπαγκαλιάνης (46′ Μανωλάς), Παπασταθόπουλος, Ρέαμπτσιουκ, Κανέ, Κούντε (71′ Εμβιλά), Ροντρίγκες (84′ Βαλμπουενά), Καρβάλιο, Φαντιγκά (58′ Λόπες), Τικίνιο (71′ Ελ Αραμπί).

 ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Σάστρε (87′ Τέιλορ), Κρέσπο, Ίνγκασον, Τσαούσης, Κούρτιτς, Σβαμπ, Σοάρες (71′ Ελ Καντουρί), Μιτρίτσα (76′ Μπίσεσβαρ), Ζίβκοβιτς, Τσόλακ (71′ Άκπομ).

“Τεσσάρα” ο Παναθηναϊκός

Έπειτα από μια πενταετία εγχώριας «απομόνωσης» (τρία χρόνια τιμωρία, δύο χρόνια αγωνιστική «αδυναμία»), ο Παναθηναϊκός «σφραγίζει» ξανά τα ευρωπαϊκά… διαβατήριά του. Οι «πράσινοι» νίκησαν και τον ΠΑΣ Γιάννινα με 4-0 στη Λεωφόρο, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής των play off, συνέχισαν το αήττητο σερί τους (5 νίκες, 4 ισοπαλίες στη σειρά των αγώνων κατάταξης) και «σφράγισαν» και μαθηματικά μία απ’ τις θέσεις που οδηγούν στον β’ προκριματικό γύρο του Europa Conference League της επόμενης περιόδου (2022/23). Οι Βιγιαφάνιες, Μαουρίσιο, Καρλίτος και Χουάνκαρ τα γκολ της «πράσινης» επικράτησης, με τον Παναθηναϊκό να κυνηγάει πλέον και τη 2η θέση στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (17/5).

 Ενισχυμένος με τους Φραν Βέλεθ και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς στην ενδεκάδα του, ο Παναθηναϊκός μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένος να πάρει το «τρίποντο» της… Ευρώπης και πίεσε ασφυκτικά τον ΠΑΣ, που παρατάχθηκε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» με πάρα πολλές ελλείψεις και προβλήματα της τελευταίας στιγμής τους Περέα και Καραχάλιο (γαστρεντερίτιδα).

 Ο Παναθηναϊκός πλησίασε στο γκολ στο 18’, όταν από κόρνερ του Γκατσίνοβιτς, ο Σένκεφελντ πήρε την κεφαλιά προς την εστία του εξουδετερωμένου Λοντίγκιν, όμως ο Λώλης έδιωξε πάνω στη γραμμή, προλαβαίνοντας και τον Παλάσιος που ήταν έτοιμος να σπρώξει την μπάλα στα δίκτυα… Δύο λεπτά αργότερα, από σέντρα του Γκατσίνοβιτς, ο Παλάσιος μπήκε «σφήνα» στην περιοχή του ΠΑΣ και βγήκε πρώτος στην μπάλα με κεφαλιά, αλλά η προσπάθειά του πέρασε λίγο άουτ.

 Στο 27’ ο Λοντίγκιν έκανε διπλή επέμβαση, πρώτα σε πανέξυπνο τακουνάκι του Παλάσιος από τα 5 μέτρα και μετά σε μακρινό σουτ του Βέλεθ, ενώ ένα λεπτό μετά έδιωξε καταπληκτικά στο «παραθυράκι» του την κεφαλιά του Βέλεθ, έπειτα από κόρνερ του Αϊτόρ.




 Η υπεροχή του Παναθηναϊκού καρποφόρησε εντέλει στο 38’, όταν από πολύ ωραίο συνδυασμό των «πράσινων» από τα αριστερά, ο Χουάνκαρ «σέρβιρε» χαμηλά προς τον Αϊτόρ που έπιασε «αέρα», αλλά ο επερχόμενος Βιγιαφάνιες με άψογο πλασέ στο «παράθυρο» έκανε το 1-0 για τους γηπεδούχους.

 Ο Παναθηναϊκός μπήκε ακόμη πιο πιεστικά στο δεύτερο ημίχρονο για να «τελειώσει» το ματς, απέναντι σε έναν ΠΑΣ Γιάννινα που είχε πολύ παθητική συμπεριφορά και δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα.

 Στο 47’ ο Γκατσίνοβιτς έκλεψε την μπάλα, αλλά δεν πλάσαρε καλά με το αριστερό, ενώ στο 51’ η προσπάθεια του Αϊτόρ που βρέθηκε σε θέση βολής, κόντραρε την τελευταία στιγμή από τον Σάλιακα κι έφυγε κόρνερ.

 Στο 62’ από κόρνερ του Αϊτόρ, η μπάλα στρώθηκε στον Μακέντα, ο οποίος σούταρε, αλλά ο Παντελάκης έβαλε σωτήρια το πόδι του γλιτώνοντας την ομάδα του από βέβαιη παραβίαση.

 Έξι λεπτά αργότερα (68’) ο Παναθηναϊκός έφτασε σε δεύτερο γκολ. Από ωραίο κατέβασμα και πάσα του Καρλίτος, ο Μαουρίσιο (που είχε μπει στο γήπεδο στο 57’) έπιασε ένα εξαιρετικό σουτ με εξωτερικά φάλτσα, αιφνιδίασε τον Λοντίγκιν κι έκανε το 2-0 για τους «πράσινους».




 Στο 71’ ο Κουρμπέλης με υπέροχη κάθετη πάσα βρήκε τον Καρλίτος, ο οποίος πλάσαρε εύστοχα κι έκανε το 3-0, μέσα σε αποθέωση. Ήταν το πρώτο γκολ του Ισπανού επιθετικού έπειτα από 5 μήνες και 3 μέρες, καθώς είχε βρει δίκτυα για τελευταία φορά στις 11 Δεκεμβρίου 2021, στο 2-0 επί του Ατρόμητου.

 Το… κερασάκι στην τούρτα για τους «πράσινους» μπήκε στο 87ο λεπτό, με μακρινό, αριστερό σουτ του Χουάνκαρ, ο οποίος δοκίμασε με τη μία το σουτ, μετά την απόκρουση της άμυνας του ΠΑΣ, αιφνιδιάζοντας τον Λοντίγκιν και «σφραγίζοντας» το τελικό 4-0.

 Διαιτητής: Ευάγγελος Μανούχος (Αργολίδας)

Κίτρινες: Λώλης, Σάλιακας, Σνάιντερ, Κάργας.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ (75’ Σάρλια), Βέλεθ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες (57’ Μαουρίσιο), Παλάσιος (75’ Χατζηγιοβάνης), Γκατσίνοβιτς (57’ Καρλίτος), Αϊτόρ, Μακέντα (66’ Κουρμπέλης).

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Παντελάκης, Κάργας, Οικονομόπουλος, Λώλης (60’ Μπρένερ), Λιάσος, Στάνκο, Ντομίνγκεθ (46’ Σιόντης), Σνάιντερ, Κύρκος (60’ Κόντε).




Απίθανη ανατροπή για τον Άρη

Πραγματοποιώντας μια απίθανη ανατροπή από το 78ο λεπτό μέχρι το τέλος της αναμέτρησης, ο Άρης επικράτησε 3-2 της ΑΕΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης», για την 9η αγωνιστική των Play Off του πρωταθλήματος της Super League.

Με τη νίκη αυτή, η ομάδα του Χερμάν Μπούργος εξασφάλισε το τελευταίο εισιτήριο για τα προκριματικά του Conference League, καθιστώντας ουσιαστικά αδιάφορη την τελευταία αγωνιστική την ερχόμενη Τρίτη (17/5). Λουίς Πάλμα (78′), Ντάνιελ Μαντσίνι (85′) και Ματέο Γκαρσία (90’+3′) υπέγραψαν την ανατροπή για τον Άρη που είχε βρεθεί πίσω στο σκορ από τα δύο γκολ του Λιβάι Γκαρσία (53′, 59′).

Η κρισιμότητα του αγώνα έκανε τις δύο ομάδες πολύ επιφυλακτικές. Μετά το 20λεπτο όμως, η ΑΕΚ είχε ένα εκρηκτικό τρίλεπτο, με τις προσπάθειες των Νταμιάν Σιμάνσκι, Στίβεν Τσούμπερ και, κυρίως, με τον Λιβάι (21′) να αστοχεί σε ανυπεράσπιστη εστια έπειτα από γύρισμα του Λάζαρου Ρότα. Η πρώτη απόπειρα για τους γηπεδούχους ήρθε από τον Μαντσίνι στο 28′, χωρίς να ανησυχήσει ιδιαίτερα τον Τσίτσαν Στάνκοβιτς. Μέχρι που φτάσαμε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, με το αριστερό σουτ του Ιτούρμπε από κοντινή απόσταση να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι της εστίας των φιλοξενούμενων.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μεγάλη ένταση, με την ΑΕΚ να βρίσκει το γκολ στο 53ο λεπτό: ο Γιώργος Τζαβέλλας έκανε το γέμισμα, ο Λιβάι έβαλε το σώμα του προ του Σαλέμ Εμπακατά και με διαγώνιο σουτ, δοκάρι και μέσα, έκανε το 0-1. Έξι λεπτά αργότερα, με διπλή προσπάθεια κι έπειτα από σέντρα του Τσούμπερ, ο διεθνής από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο σκόραρε εκ νέου, δίνοντας προβάδισμα δύο τερμάτων στον «Δικέφαλο». Στο 64′ ο Ρόμπερτ Μάντεν υπέδειξε αρχικά πέναλτι, όταν το σουτ του Πάλμα βρήκε στον αγκώνα του Εχσάν Χατζισαφί, ωστόσο ο Σκωτσέζος, το πήρε πίσω, βλέποντας ξανά τη φάση στο VAR.




Ο Χερμάν Μπούργος τα έπαιξε όλα για όλα με τις αλλαγές του. Και μια εξ αυτών, ο Πάλμα, τον δικαίωσε στο 78′, μειώνοντας με το αριστερό έπειτα από όμορφη ατομική ενέργεια. Οι γηπεδούχοι πίεσαν, ο Στανκοβιτς έδιωξε το φάουλ του Πάλμα και την κεφαλιά του Φαμπιάνο Λέισμαν, αλλά από το κόρνερ που ακολούθησε, ο Μαντσίνι ισοφάρισε από κοντά σε 2-2 στο 85′. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, από ενέργεια του Αμπουμπακάρ Καμαρά, η μπάλα έφτασε στον Ματέο Γκαρσία. Αρχικά το σουτ βρήκε στην αριστερή δοκό του Στάνκοβιτς, αλλά στην επαναφορά δε λάθεψε για το τελικό 3-2 μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού.

Ο Άρης για τέταρτη σερί χρονιά θα παίξει στην Ευρώπη, αφήνοντας την ΑΕΚ εκτός και μάλιστα τη σεζόν που θα μπει στο νέο της γήπεδο.

Διαιτητής: Ρόμπερτ Μάντεν (Σκοτία)

Κίτρινες: Ματίγια – Κριχόβιακ, Άμραμπατ, Μάνταλος, Σιμάνσκι.

ΑΡΗΣ (Χερμάν Μπούργος): Κουέστα, Σούντγκρεν (62′ Σάκιτς), Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Εμπακατά, Ματίγια, Ντουκουρέ, Μαντσίνι (88′ Γκάμα), Μπερτόγλιο (61′ Ματέο), Ιτούρμπε (61′ Πάλμα), Καμαρά(90’+6′ Δεληζήσης).

ΑΕΚ (Σωκράτης Οφρυδόπουλος): Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί(86′ Τάνκοβιτς), Σιμάνσκι, Κριχόβιακ, Μάνταλος (82′ Μοχαμάντι), Άμραμπατ, Λιβάι (87′ Αραούχο), Τσούμπερ (90’+2′ Ανσαριφάρντ).

*Πριν τη σέντρα της αναμέτρησης, ο Σέρχιο Αραούχο τιμήθηκε από τη Δομή «Εις το Όνομα του Άλκη», για τον τρόπο, που και ο ίδιος ο Αργεντινός επιθετικός τίμησε τη μνήμη του αδικοχαμένου 19χρονου Άλκη Καμπανού.

*Κίτρινη κάρτα δέχθηκε στις καθυστερήσεις του αγώνα ο γενικός αρχηγός του Άρη, Θωμάς Ναζλίδης. Με το τελευταίο σφύριγμα υπήρξε μεγάλη ένταση ανάμεσα σε παίκτες και παράγοντες των δύο ομάδων χωρίς ωστόσο να υπάρξουν παρατράγουδα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ