στε-δε-θα-λάβουν-οικονομική-επιβράβευ-1084464
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 06.12.2022 | 18:21

ΣτΕ: Δε θα λάβουν οικονομική επιβράβευση 4 Ολυμπιονίκες

Οι αθλητές του υγρού στίβου Ευρυσθένη Νικολαΐδη, Σπύρο Γιαννιώτη, Γιάννη Καλαιτζογλίδη και Αντώνη Τσουρουνάκη δεν θα λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική επιβράβευση για τα μετάλλια που έλαβαν.

Δεν θα λάβουν οικονομική επιβράβευση τέσσερις Ολυμπιονίκες αθλητές της χώρας μας έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επικυρώνει αυτές του διοικητικού Πρωτοδικείου και Εφετείου.

Οι αθλητές του υγρού στίβου Ευρυσθένη Νικολαΐδη, Σπύρο Γιαννιώτη, Γιάννη Καλαιτζογλίδη και Αντώνη Τσουρουνάκη δεν θα λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική επιβράβευση για τα μετάλλια που έλαβαν λόγω των αγωνιστικών τους διακρίσεων σε παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς τα αθλήματά τους δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι αθλητές αιτήθηκαν από τα Διοικητικά Δικαστήρια να ακυρωθεί ως παράνομη η παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου να τους καταβάλουν την προβλεπόμενη από το νόμο 2725/1999 οικονομική βοήθεια για τις εξαιρετικές αγνωστικές τους διακρίσεις ως μέλη της εθνικής ομάδας μας σε Παγκόσμια πρωταθλήματα. Μάλιστα, ζήτησαν να τους καταβληθεί αποζημίωση για τις παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας τους. Ο κ. Νικολαίδης ζήτησε 44.00 ευρώ, ο κ. Γιαννιώτης 58.600 ευρώ, ο κ. Καλαιτζογλίδης 58.500 ευρώ και ο κ. Τσουρουνάκης 90.350 ευρώ.

Οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν από το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ά τμήμα του ΣτΕ απέρριψε τις αναιρέσεις, των αθλητών, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικονομικής επιβράβευσης λόγω των διακρίσεων τους σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς δεν περιλαμβάνονται τα αθλήματά τους στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν διεξάγονται σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ολυμπιακών Αγώνων.