στάση-κύπρος-για-την-εθνική-ομάδα-639156
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.09.2022 | 09:10

«Στάση» Κύπρος για την Εθνική ομάδα

Το αήττητο (και ταυτόχρονα «απόλυτο») σερί της Εθνικής ομάδας 2ο όμιλο της League C του Nations League 2023 διακόπηκε στη Λάρνακα, όπου η Κύπρος επικράτησε με 1-0 σημειώνοντας το πρώτο γκολ στη μέχρι απόψε απαραβίαστη ελληνική άμυνα.

Με αυτή τη νίκη η ομάδα της Μεγαλονήσου έφτασε τη Βόρεια Ιρλανδία στους 5 βαθμούς κι ελπίζει στην παραμονή, καθώς η τελευταία ομάδα του γκρουπ θα υποβιβαστεί στη League D.

Όλα πάντως θα ξεκαθαρίσουν την Τρίτη (27/9), με τους Κύπριους να παίζουν στο Κόσοβο και τη Βόρεια Ιρλανδία στη Ριζούπολη με αντίπαλο την Ελλάδα, που είχε ήδη κερδίσει την άνοδο στη League B μετά το… 4Χ4.

Μόλις στο 4΄ και στη σέντρα του Τσιμίκα στο δεύτερο δοκάρι ο Μασούρας γύρισε την μπάλα με το κεφάλι και ο Δουβίκας, από το ένα μέτρο απέναντι στην εστία την έστειλε άουτ με νέα κεφαλιά.

Ο Μπακασέτας απείλησε εκ νέου με ένα δυνατό αλλά άστοχο δεξί σουτ στο 16΄ και στο επόμενο λεπτό ο Λοΐζου πλάσαρε με το αριστερό, από πλάγια δεξιά, ελάχιστα άουτ μετά την πάσα του Σωτηρίου.

Δευτερόλεπτα αργότερα η Εθνική πλήρωσε τη δεύτερης φάση που δέχθηκε στην «πλάτη» της, καθώς και στις δύο περιπτώσεις η τελική πάσα βρήκε χωρίς πίεση: ο Κάστανος με κάθετη πάσα από τη μεσαία γραμμή έβγαλε τον Τζιωνή απέναντι στον Βλαχοδήμο κι εκείνος άνοιξε το σκορ στο 18΄.

Η Εθνική μπορούσε να έχει φτάσει γρήγορα στην ισοφάριση, αλλά όπως ο Δουβίκας στο 4΄ έτσι και ο Πέλκας στο 20΄ ενήργησε σαν «ερασιτέχνης», όταν σε γύρισμα του Μπάλντοκ η μπάλα πέρασε κι εκείνος απέτυχε να νικήσει εξ επαφής τον Παναγή.

Η είσοδος Φούντα και Μπουχαλάκη στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου έκανε πιο γρήγορο και ορθολογικό το επιθετικό παιχνίδι της Εθνικής, που έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες μέσα σε ένα λεπτό.

Στο 63΄ ο Μασούρας μπήκε κάθετα στην περιοχή αλλά αντί να τελειώσει τη φάση μόνος προτίμησε να γυρίσει για τον Πέλκα και ο Ρομπέρζ έδιωξε σε κόρνερ, από την εκτέλεση του οποίου η μπάλα κατέληξε εκτός περιοχής και ο Φούντας με εκπληκτικό εν κινήσει δεξί βολέ την έστειλε στο οριζόντιο δοκάρι, αφού έβαλε και το χέρι του ο Παναγή.

Στο 72΄ ο Φώτης Ιωαννίδης, που έγραψε την «παρθενική» διεθνή συμμετοχή του στην Ανδρών, μπήκε από δεξιά και σούταρε δυνατά στην κλειστή γωνία του Παναγή, που απέκρουσε σε κόρνερ.

Με την Κύπρο να αμύνεται μαζικά στο τέλος, η φάση του αγώνα σημειώθηκε στο 87ο λεπτό: από εκτέλεση κόρνερ ο Φούντας έπιασε «σκαστό» σουτ και η μπάλα αφού πήρε ύψος κατέληξε στα δίχτυα.

Ο βοηθός έδειξε οφ σάιντ, ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ και ο VAR συμφώνησε, παρότι ήταν οφθαλμοφανές πως ούτε οφσάιντ υπήρξε, ούτε Έλληνας παίκτης παρεμπόδισε τον αντίπαλο τερματοφύλακα.