πλουσιότεροι-κατά-270-χιλιάδες-ευρώ-οι-π-1053292
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 29.09.2022 | 00:00

Πλουσιότεροι κατά 270 χιλιάδες ευρώ οι ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ

Ο μέσος καθαρός μισθός για τους ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ θα αυξηθεί κατά περίπου 240.000 λίρες (σχεδόν 270.000 ευρώ) ετησίως, μετά τις περικοπές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Ο μέσος παίκτης της αγγλικής Λίγκας κερδίζει περίπου 4 εκατομμύρια λίρες το χρόνο και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από 45 σε 40%, καθώς και οι αλλαγές στην ασφάλιση θα επιφέρουν σημαντική διαφορά στις απολαβές.

Διευθύνων σύμβουλος ενός από τους είκοσι αγγλικούς συλλόγους δήλωσε στους Times ότι «οι φόροι μπορεί να είναι πρόβλημα κατά τη διαπραγμάτευση μεταγραφών, καθώς οι παίκτες θέλουν να γνωρίζουν το καθαρό τους εισόδημα, οπότε είμαι σίγουρος ότι η μείωση των φόρων θα κάνει την Πρέμιερ Λιγκ πιο ελκυστική».

Πράγματι, το αγγλικό πρωτάθλημα θα επωφεληθεί από ειδικές φορολογικές διατάξεις, όπως συμβαίνει ήδη για αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές στην Ιταλία με το Διάταγμα Ανάπτυξης, αλλά και στη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Οι φορολογικές μειώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ωφελήσουν επίσης έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος: τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Σύμφωνα με τον ειδικό στα οικονομικά του ποδοσφαίρου Κίραν Μαγκουάιρ, ο Πορτογάλος επιθετικός θα κερδίσει 1,3 εκατομμύρια λίρες περισσότερες σε διάστημα 12 μηνών.

Ο Ρονάλντο είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στην κορυφαία κατηγορία, με 26,5 εκατομμύρια λίρες μεικτά το χρόνο στη δεύτερη θητεία του στο «Ολντ Τράφορντ».

Οι ποδοσφαιριστές θα επωφεληθούν λοιπόν από τις φοροελαφρύνσεις, όμως οι σύλλογοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την οικονομική αβεβαιότητα.

Για παράδειγμα, ο Μαγκουάιρ ανέφερε τα 650 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 603 εκατομμύρια λίρες) που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δανείστηκε από αμερικανικές τράπεζες.

«Το χρέος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ήδη αυξηθεί σημαντικά το 2021-22 λόγω της πτώσης της λίρας σε σύγκριση με το δολάριο, οπότε αναρωτιέται κανείς γιατί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχει καλύψει από αυτά τα χρέη.

Βλέπω ότι οι ημερομηνίες αποπληρωμής έχουν παρέλθει προ πολλού, οπότε θα υποστηρίξουν ότι είναι απλώς μια “απώλεια χαρτιού”, αλλά δεν φαίνεται πολύ έξυπνο», σημείωσε ο Μαγκουάιρ.