πελέ-έπεσε-το-διαδίκτυο-για-τον-βασ-1114983
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 05.01.2023 | 04:00

Πελέ: «Έπεσε» το Διαδίκτυο για τον «βασιλιά», πάνω από 2 δις προβολές!

Η «Quaest Pesquisa e Consultoria» πραγματοποίησε έρευνα για λογαριασμό της βραζιλιάνικης εφημερίδας «Ο’ Globo» από τη μέρα του θανάτου του (βλ. 29 Δεκεμβρίου) μέχρι την ημέρα της κηδείας του (βλ. 3 Ιανουαρίου).

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς ο Πελέ έφτασε τα 2.000.000.000 προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπήρξαν αναφορές σε 170 διαφορετικές χώρες.

Οι δύο που ασχολήθηκαν περισσότερο με την απώλεια του Πελέ, ήταν (φυσικά) η Βραζιλία κι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ήτοι οι δύο χώρες, όπου ο Πελέ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Η πατρίδα του συγκεντρώνει περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των αναφορών (38%), ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με 14%.

Στο Top-10 με τις περισσότερες αναφορές για τον θάνατό του είναι το Μεξικό (όπου ο Πελέ λατρεύτηκε μετά και από την εμφάνισή του για την εθνική ομάδα της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970), η Γαλλία, η Κολομβία, η Αργεντινή, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βενεζουέλα κι η Νιγηρία. Στην αφρικανική χώρα το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερο, καθώς όταν η Σάντος του Πελέ έκανε περιοδεία στη χώρα, το 1969, κατάφερε να διακόψει τον πόλεμο εκεί.

Το σύνολο των αναφορών που συνδέονται με τον Πελέ περιλαμβάνει λέξεις στα πορτογαλικά, αγγλικά και ισπανικά. Ο όρος «Βασιλιάς Πελέ» ήταν αυτός που επαναλήφθηκε τις περισσότερες φορές, ενώ άλλες λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο ήταν «έμπνευση», «αγάπη», «κληρονομιά», «αιώνιος».