παναθηναϊκός-ολυμπιακός-το-μεγάλο-ν-1152747
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 19.03.2023 | 19:52

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Το μεγάλο ντέρμπι κρίθηκε από τον… Λιόλιο

Στο ΟΑΚΑ έγινε μεγάλο ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός «απείλησε» να σπάσει το εντυπωσιακό «ερυθρόλευκο» σερί, αλλά η… νέα τάξη πραγμάτων του ελληνικού μπάσκετ «μίλησε» στο φινάλε και φρόντισε, ώστε ο Ολυμπιακός να παραμείνει αήττητος.

Οι «ερυθρόλευκοι» ανέβηκαν στο 18-0 στην Basket League και είναι 16 μήνες αήττητοι εντός συνόρων, με το «τριφύλλι» να υποχωρεί στο 14-4. Ωστόσο, αυτό που μετράει είναι ο τρόπος που… κρίθηκε -και αυτό- το ντέρμπι «αιωνίων». Όπως και στο ματς του Α’ Γύρου στο πρωτάθλημα, οι Πειραιώτες ευνοήθηκαν από τη διαιτητική τριάδα (Κορομηλάς, Παπαπέτρου, Κάρδαρης) στην τελευταία φάση για να «σφραγίσουν» την νίκη τους. Αυτή τη φορά, ο Μουσταφά Φαλ έκανε… διπλό φάουλ στον Ντέρικ Ουίλιαμς και τον Γιώργο Παπαγιάννη με τη διαφορά στους 2π. (74-76), όμως κανένα από τα δύο δεν σφυρίχτηκε. Έτσι, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ανέβασε σε 12-0 το σερί της απέναντι στους «πράσινους».

Τα όσα έγιναν εντός παρκέ αποκτούν μικρότερη σημασία, όταν ένα ματς κρίνεται από εξόφθαλμες διαιτητικές αποφάσεις σε τόσο κομβικές στιγμές. Ωστόσο, για την ιστορία, πρώτοι σκόρερ των νικητών ήταν οι Γιαννούλης Λαρεντζάκης (13π.), Αϊζάια Κάνααν (12π.) και Σακίλ ΜακΚίσικ (12π.). Πρώτος σκόρερ του «τριφυλλιού» ήταν ο Ντουέιν Μπέικον (17π., αλλά με 6/14 σουτ), τον οποίον ακολούθησαν οι Πάρις Λι (14π., 4ασ.), Μάριους Γκριγκόνις (13π. με 4/11) και Αρτούρας Γκουντάιτις (10π., 8ρ.).

Μοιρασμένο ξεκίνημα στο ΟΑΚΑ, «πράσινη παγωμάρα» με τον τραυματισμό του Μπέικον

Ο Χρήστος Σερέλης άρχισε το ματς με δύο χειριστές μαζί στο παρκέ (Νέιτ Ουόλτερς – Πάρις Λι), ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας κλήθηκε να «προστατεύσει» από νωρίς τον Μουσταφά Φαλ, που χρεώθηκε με 2 φάουλ στο 3′. Ο Ολυμπιακός, πάντως, είχε τον έλεγχο με 3/4 τρίποντα (6π. ο Αϊζάια Κάνααν), κυριαρχία στα ριμπάουντ (2-6ρ.) και 8-14 σκορ στο 6′. Με 3′ για το φινάλε της 1ης περιόδου ο Ντουέιν Μπέικον στάθηκε άτυχος, καθώς τραυματίστηκε πατώντας πάνω στο πόδι του Τόμας Ουόκαπ και αποχώρησε από το παρκέ υποβασταζόμενος, «παγώνοντας» το ΟΑΚΑ. Παρά το «πράσινο σοκ», το «τριφύλλι» ανέβασε… στροφές με πρωταγωνιστή τον Πάρις Λι (8π.) και ισοφάρισε (21-21 στο 10′).

Άρχισε να «ξεφεύγει» ο Ολυμπιακός με… σερί τριπόντων

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης και ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης αστόχησαν σε διαδοχικά τρίποντα στη 2η περίοδο, σε αντίθεση με τους Άλεκ Πίτερς – Σακίλ ΜακΚίσικ, οι οποίοι έστειλαν τον Ολυμπιακό στο +8 (25-33), σε ένα ντέρμπι με «μάχες» και αρκετά νεύρα. Μάλιστα, μετά το τάιμ άουτ του Σερέλη και το λάθος του Λι (3λ. στο πρώτο ημίχρονο) οι φιλοξενούμενοι πήραν το πρώτο διψήφιο προβάδισμα της βραδιάς με επιβλητικό κάρφωμα του Τζοέλ Μπολομπόι (25-35 στο 15′ με 10-0 σερί). Η second unit του Μπαρτζώκα έκανε εξαιρετική δουλειά (15 ασίστ) και στο 17′ (33-40 σκορ) ο Μπέικον επέστρεψε στο παρκέ μέσα σε χειροκροτήματα. Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν βρει ρυθμό, μετρούσαν 8/14 τρίποντα (57%) και διατηρούσαν το «πάνω χέρι» (33-45 στο 18′). Οι «πράσινοι» starters γύρισαν στο ματς και ένα 5-0 δια χειρός Ουόλτερς «ροκάνισε» την απόσταση (38-45), με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με σκορ 38-46.

Επέστρεψε στο ντέρμπι ο Παναθηναϊκός με ομαδική προσπάθεια και «κλειδί» τον Μαντζούκα

Στην προσπάθειά του να… ανακατέψει την τράπουλα, ο Σερέλης χρησιμοποίησε τους Γκριγκόνις – Μπέικον μαζί στο παρκέ, όπως και τον πολύτιμο Μαντζούκα και ο Παναθηναϊκός μείωσε στο -5 (44-49 στο 22′). Ο Ολυμπιακός πάτησε ξανά το… γκάζι για το +10 με διψήφιο τον «καυτό» Κάνααν (12π. με 3/3 3π. και 3/3β.) και τον Φαλ να περιορίζει τον Μπέικον μετά την αλλαγή στα μαρκαρίσματα (46-56 στο 25′), αλλά το δίδυμο Γκουντάιτις – Λι «απάντησε» με 6-0 σερί (52-56 στο 27′). Το τρίποντο του Γκριγκόνις έβαλε… φωτιά στο ΟΑΚΑ (58-59), με τον Παναθηναϊκό να γυρνάει για τα καλά στο ντέρμπι και τον Μαντζούκα να παίζει καθοριστικό ρόλο περιορίζοντας τον Βεζένκοφ (3/10 εντός πεδιάς). Μάλιστα, ο «Μαντζού» είχε την ευκαιρία να βάλει μπροστά τους γηπεδούχους, αλλά ο Παπανικολάου έκανε την… τάπα της αγωνιστικής και «κράτησε» το «ερυθρόλευκο» προβάδισμα στο 30′ (58-59).

Η… νέα τάξη πραγμάτων του ελληνικού μπάσκετ έκρινε το ντέρμπι

Με το ντέρμπι να κρέμεται σε μια κλωστή ο Παναθηναϊκός «κόλλησε» επιθετικά (δυο κακές επιλογές του Μποχωρίδη, που πήγε στον πάγκο) και ο Λαρεντζάκης το εκμεταλλεύτηκε, στέλνοντας ξανά τον Ολυμπιακό στο +8 (58-66 στο 33′). Σε εκείνο το σημείο οι «πράσινοι» έσφιξαν αμυντικά, ο Πίτερς έχασε κάποια σουτ και το «τριφύλλι» παρέμεινε… ζωντανό (61-66 στο 35′). Ωστόσο, οι Μπέικον και Γκριγκόνις αστόχησαν σε δυο κομβικά τρίποντα, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα. Ο Μπαρτζώκας επανέφερε τον Βεζένκοφ, αλλά ο παίκτης που έκανε τη διαφορά για τον Ολυμπιακό ήταν ο Λαρεντζάκης. Ο διψήφιος διεθνής γκαρντ έβαλε ένα λέι απ και λίγο αργότερα μάζεψε ένα «χρυσό» επιθετικό ριμπαόυντ, που έφερε το γκολ – φάουλ του Σλούκα και την αποβολή του Γκουντάιτις με 5φ. (63-71 στο 37′). Με 2’18” για το φινάλε -και αφού είχαν προηγηθεί 2/2β. του Γκριγκόνις- ο Μπέικον έκλεψε μια μπάλα και ολοκλήρωσε ο ίδιος τον αιφνιδιασμό για το 67-71, με το «θρίλερ» να συνεχίζεται στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Αμέσως μετά το τάιμ άουτ ο Ουόκαπ «έκοψε» στη ρακέτα και διαμόρφωσε εύκολα το 67-73, με τον Γκριγκόνις να «απαντάει» με άλλο ένα ζευγάρι βολών (69-73 με 104” για την λήξη) και τον Σερέλη να επαναφέρει τον Μαντζούκα. Ο ΜακΚίσικ σε μία από τις κρισιμότερες επιθέσεις του αγώνα πέρασε στα πόδια του Παπαγιάννη να «έγραψε» το 69-75 και ο Γκριγκόνις βρήκε ένα γρήγορο καλάθι για το 71-75 (39′). Το ματς μπήκε στο τελευταίο λεπτό και η άμυνα του Μαντζούκα ανάγκασε τον Φαλ να κάνει βήματα, με τον Σερέλη να επαναφέρει τον Μπέικον με… αλλαγές χάντμπολ για την άμυνα και την επίθεση. Στην αντίπερα όχθη, με 47” για το τέλος ο Μπαρτζώκας δεν άλλαξε τα πρόσωπα στο παρκέ. Το ΟΑΚΑ σηκώθηκε στο πόδι, το τρίποντο του Γκριγκόνις δεν βρήκε στόχο, αλλά ο Παπαγιάννης πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και ο Μπέικον μείωσε στον πόντο με ένα τεράστιο τρίποντο (74-75 με 23” για το τέλος). Ο Ουόκαπ επανέφερε στον ΜακΚίσικ και ο Μαντζούκας του έκανε αμέσως ένα σωστό φάουλ. Μέσα σε πανδαιμόνιο ο Αμερικανός έβαλε 1/2β. και το σκορ έγινε 74-76 με 21” να μένουν. Ο Παναθηναϊκός είχε μια ολόκληρη επίθεση και όλο τον χρόνο δικό του μετά το τάιμ άουτ του Σερέλη. Ο Λι κατέβασε την μπάλα, ο Μπέικον πήρε το σκριν του Παπαγιάννη μετά την ασφυκτική άμυνα του Ουόκαπ και έδωσε πάσα στον Ουίλιαμς. Ο Αμερικανός επιτέθηκε προς το καλάθι, αλλά ο Φαλ σηκώθηκε και του έκοψε τον δρόμο με ξεκάθαρο φάουλ. Ήταν μια φάση που σήκωσε πολλές διαμαρτυρίες, καθώς οι διαιτητές την άφησαν να περάσει ως κόψιμο, ενώ είχε προηγηθεί φάουλ του Γάλλου σέντερ. Μάλιστα, ο Φαλ στη συνέχεια έκανε φάουλ και στον Παπαγιάννη, που προσπάθησε να πάρει το ριμπάουντ, το οποίο δεν σφυρίχτηκε από τους Κορομηλά, Παπαπέτρου και Κάρδαρη. Στο ματς έμειναν 0,7”, με την κατοχή σε «ερυθρόλευκα» χέρια και ο Ολυμπιακός πέρασε με το διπλό από το ΟΑΚΑ διευρύνωντας το σερί του απέναντι στο «τριφύλλι» στο 12-0 (74-76 τελικό).

Τα Δεκάλεπτα: 21-21, 38-46, 58-59, 74-76.

Πηγή: sdna.gr