παναθηναϊκός-52-χρόνια-από-το-έπος-του-γ-1188822
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.06.2023 | 17:51

Παναθηναϊκός: 52 χρόνια από το έπος του Γουέμπλεϊ

Ο Παναθηναϊκός σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια έγραφε την πιο λαμπρή σελίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο, μιας και έπαιξε κόντρα στον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ.

52 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πιο λαμπρή στιγμή στην ιστορία του Παναθηναϊκού, αλλά και σε αυτή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο. Ο Παναθηναϊκός σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια έκανε γνωστή την Ελλάδα στα πέρατα της γης, με την παρουσία του στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης.

Στις 2 Ιουνίου του 1971 ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του Γουέμπλεϊ κόντρα στον Άγιαξ, στο πλαίσιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η αρμάδα του Φέρεντς Πούσκας πέτυχε κάτι που καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει καν πλησιάσει. Μια παρέα, μια οικογένεια, μια ομάδα με όλα τα γράμματα κεφαλαία κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο μεγάλων συλλόγων για να φτάσει στον μεγάλο τελικό.

Βρήκε απέναντί του ίσως τον καλύτερο Άγιαξ όλων των εποχών. Με μπροστάρη τον Κρόιφ και με άλλους παικταράδες στην ενδεκάδα της, η ολλανδική ομάδα έμοιαζε ανίκητη. Στον δρόμο που χάραξε για τη μεγαλύτερη διάκριση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο, ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε τα εμπόδια της Ζενές Ες, της Σλόβαν Μπρατισλάβας, της Έβερτον, του Ερυθρού Αστέρα, ενώ στον τελικό του Γουέμπλεϊ, στις 2 Ιουνίου 1971, ηττήθηκε με 2-0 από τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ.

Ο Παναθηναϊκός στον τελικό αυτό δέχτηκε ένα γκολ γρήγορα, αλλά δεν κατέρρευσε όπως θα συνέβαινε με τις περισσότερες ομάδες που δεχόντουσαν γρήγορα γκολ από την υπερομάδα του Άγιαξ. Οι πράσινοι αντιστάθηκαν, πάλεψαν, πράγμα το οποίο αναγνώρισε όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης.

Η 2 Ιουνίου του 1971 αποτελεί ημερομηνία – σταθμός στην ιστορία του τριφυλλιού και στο… χτίσιμο του ευρωπαϊκού του DNA. Άλλωστε ο Παναθηναϊκός είναι και η μόνη ομάδα που έφτασε κοντά στο να το πετύχει ξανά, όταν το 1996 η ομάδα του Ρότσα με τον Βαζέχα, τον Δώνη, τον Αποστολάκη και άλλους έπαιξε στα ημιτελικά με τον Άγιαξ, πήρε το διπλό στο Άμστερνταμ αλλά δεν τα κατάφερε στη ρεβάνς. Και το 1985 φυσικά βρήκε την μεγάλη Λίβερπουλ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Το χρονικό του τελικού

Στον τελικό του Γουέμπλεϊ ο Παναθηναϊκός βρέθηκε με το «καλημέρα» πίσω στο σκορ. Ο Φαν Ντάικ σκόραρε μόλις στο 5ο λεπτό και έκανε το 1-0 για τον Άγιαξ, με το έργο του τριφυλλιού να γίνεται πιο δύσκολο.

Ο Κρόιφ και η παρέα του είχαν το πάνω χέρι στον τελικό, με τους πράσινους να παλεύουν όσο μπορούν για την ισοφάριση, έχοντας στο πλευρό του χιλιάδες οπαδούς να τον υποστηρίζουν.

Η τύχη όμως του γύρισε στην πλάτη πέντε λεπτά πριν από το τέλος, όταν σε ένα γύρισμα του Χάαν η μπάλα κόντραρε στα πόδια του Άνθιμου Καψή και κατέληξε στα δίχτυα της εστίας του Τάκη Οικονομόπουλου για το 2-0.

Στο ματς αυτό το τριφύλλι έχασε σπουδαίες ευκαιρίες και η ατυχία έπαιξε ρόλο στο να μην πετύχει ένα τέρμα. Τέρμα που αν έμπαινε ίσως να άλλαζε τον ρου της ιστορίας. Ο Φέρεντς Πούσκας και οι παίκτες του έγιναν μέρος της ιστορίας. Μιας ιστορίας που εδώ και πενήντα χρόνια έχει μείνει αξέχαστη. Μια ιστορία που ακόμα και στο μέλλον μόνο ο Παναθηναϊκός μπορεί να επαναλάβει. Το γιατί αποδεικνύεται από το ότι μόνο αυτός ξαναέφτασε τόσο κοντά: Ημιτελικά Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1985 και Ημιτελικά Champions League 1996.