νίκη-τίτλου-για-την-αεκ-στη-θεσσαλονίκ-1175705
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 08.05.2023 | 23:51

Νίκη τίτλου για την ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη

Η ΑΕΚ αγκάλιασε το Πρωτάθλημα με τη νίκη της στο «Κλ. Βικελίδης» η οποία μάλιστα ήρθε με ανατροπή καθώς μετά το 1-0 του Άρη με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Άντρε Γκρέι η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα δεν πανικοβλήθηκε αλλά έχτισε την υπεροχή της και βρήκε δύο γκολ με τους Φαν Βέερτ (23’) και Τσούμπερ (43’) για μια σπουδαία νίκη. Ο Άρης ήταν πιο ζωηρός από την «Ένωση» στο δεύτερο ημίχρονο καθώς η τελευταία – μετά το δοκάρι του Φαν Βέερτ – προσπάθησε ξεκάθαρα να διαφυλάξει το υπέρ της σκορ και το κατάφερε καθώς ήταν αποτελεσματική στην άμυνα. Αντιθέτως, ο Άρης αν και είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων δεν βρήκε φάσεις.

Οι απουσίες έφεραν αλλαγές στην 11αδα του Άρη με βασικότερη αυτή του Φαμπιάνο καθώς σε συνδυασμό με την αντίστοιχη του Γιάκουμπ Μπράμπετς οδήγησαν στο υπηρεσιακό δίδυμο των Ενκουλού-Πίρσμαν στο κέντρο της άμυνας. Στα άκρα δεν υπήρξαν αλλαγές, επιλέχθηκε όμως ο Ντουκουρέ σε ρόλο κόφτη όπου Νταρίντα-Ρουπ ήταν οι δύο εσωτερικοί μέσοι. Για δεύτερη φορά, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ήταν στο βασικό σχήμα στην αριστερή πλευρά της επίθεσης, έχοντας απέναντί του τον Ματέο Γκαρσία και μπροστά του τον Άντρε Γκρέι. Για την ΑΕΚ, ο Ματίας Αλμέιδα επέλεξε τη βασική αμυντική τετράδα (Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί) με μοναδικό «κόφτη» τον Σιμάνκι και μπροστά του τον Πινέδα με πιο δημιουργικά καθήκοντα. Γκατσίνοβιτς, Ελίασαν ήταν στα άκρα ενώ ο Τσούπερ έπαιξε πίσω από τον Φαν Βέερτ ο οποίος ήταν στην κορυφή της επίθεσης απόντος του Λιβάι Γκαρσία καθώς ο τελευταίος ένιωσε αδιαθεσία κι έμεινε εκτός αποστολής.

Η ΑΕΚ τις ευκαιρίες, ο Άρης το γκολ

Οι διαθέσεις της ΑΕΚ φάνηκαν από τα πρώτα λεπτά του αγώνα καθώς ήταν πιο ζωντανή ως ομάδα, είχε κυριαρχικό ρόλο στο παιχνίδι, εν αντιθέσει με τον Άρη ο οποίος είχε παθητική συμπεριφορά. Οι φιλοξενούμενοι απείλησαν με δύο σουτ των Ρότα (1’), Πινέδα αλλά ο Άρης ήταν αυτός που βρήκε το γκολ καθώς στο 13’ χάρη στο πείσμα του Λούκας Ρουπ σε συνδυασμό με το λάθος του Βίντα. Ο Ματέο Γκαρσία επωφελήθηκε και μπήκε στην περιοχή όπου ανατράπηκε από τον Πινέδα. Ο διαιτητής Φωτιάς χρειάστηκε το VAR για την υπόδειξη του πέναλτι και ο Άντρε Γκρέι δεν αστόχησε από την άσπρη βούλα (1-0).

Η ΑΕΚ συνέχισε το ίδιο αγωνιστικό μοτίβο με την πίεση ψηλά, το υψηλό ποσοστό κατοχής μπάλας και τις διαδοχικές ανακτήσεις αυτής κάθε φορά που την έχασε. Κι αυτό διότι κυριάρχησε στον άξονα με τους Σιμάνσκι, Πινέδα, είχε παιχνίδι από τα άκρα με τους Γκατσίνοβιτς, Ελίανσον ενώ ο Άρης είδε τους Ντουκουρέ, Ματέο Γκαρσία να κάνουν κακό παιχνίδι σε αντίθεση με τον Λούκας Ρουπ.

Το εξαιρετικό τελείωμα του Φαν Βέερτ

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έβαλε τις βάσεις για την ανατροπή στο 23ο λεπτό όταν μετά από ένα ακόμη λάθος του Ντουκουρέ, η ΑΕΚ βγήκε με υπεραριθμία στην επίθεση και ο Φαν Βέερτ, αφού «ξεμπέρδεψε» με μια ντρίμπλα με τον Πίρσμαν, εκτέλεσε για το 1-1.

Το… πάνω κάτω παιχνίδι παρέμεινε και ο Άρης είχε τρεις στιγμές για να αποκτήσει το προβάδισμα. Οι δύο ανήκαν στον Άντρε Γκρέι και η 3η ήταν πιο ουσιαστική καθώς ο Νταρίντα βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση αλλά στο πλασέ που επιχείρησε ο Βίντα έβαλε εξαιρετικά το πόδι του και αλλοιώθηκε η τροχιά προς τα δίχτυα. Στο ίδιο διάστημα η ΑΕΚ επίσης έφτασε κοντά στο γκολ αλλά στο γύρισμα του Φαν Βέερτ στην περιοχή ο Μαζικού πρόλαβε τον Τσούμπερ.

Ο Τσούμπερ νίκησε τον εαυτό του

Ο Ελβετός είχε μια κακή απόφαση στο 31’ όταν – στην transition επίθεση της ομάδας του – αντί να εκτελέσει έψαξε ανεπιτυχώς την πάσα. Στη συνέχεια μέτρησε τέσσερις τελικές προσπάθειες μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών (38’-43’) και η τελευταία ήταν αυτή που έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του σε μια φάση όπου ο Άρης είχε κάκιστη αμυντική αντίδραση και ο Τσούμπερ βρήκε τον χώρο αλλά και τον χρόνο για να εκτελέσει τον Κουέστα (1-2, 43’). Αυτό ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Το υποτονικό 20λεπτο και το δοκάρι του Φαν Βέερτ

Συγκριτικά με το πρώτο ημίχρονο, το πρώτο 20λεπτο του δεύτερου μέρους ήταν τουλάχιστον υποτονικό καθώς το μοναδικό που έμεινε ήταν ένα πλασέ του Φαν Βέερτ όπου η μπάλα χτύπησε στο κάθετο δοκάρι της εστίας του Κουέστα. Είχε προηγηθεί ένα ακόμη ευθύβολο σουτ από τον Χατζισαφί. Αυτό οδήγησε τους προπονητές σε αλλαγές. Ο Τόλης Τερζής αντικατέστησε τους αρνητικούς Χριστοδουλόπουλο, Ντουκουρέ αλλά περνώντας τον Νταρίντα αμυντικό χαφ μάλλον ρίσκαρε αρκετά. Ο Ματίας Αλμέιδα έριξε στο παιχνίδι τους Άμραμπαντ, Μάνταλο και Γιόνσον.

Η ΑΕΚ είχε άγχος και ο Άρη δεν είχε τον τρόπο

Στο τελευταίο 20λεπτο η ΑΕΚ προσπάθησε περισσότερο να διαφυλάξει το αποτέλεσμα υπό την έννοια ότι δεν ήταν επιθετική κι όταν είχε την μπάλα στα πόδια της περισσότερο προσπάθησε να την κυκλοφορήσει. Από την άλλη πλευρά όμως δεν ένιωσε και απειλή καθώς ο Άρης δεν είχε τρόπο στη δημιουργία φάσεων. Ο Άρης δεν πήρε ιδιαίτερα πράγματα από τις αλλαγές του, ειδικά ο Χουάν Ιτούρμπε δεν φάνηκε καθόλου από τη δεξιά πλευρά. Ωστόσο, ήταν αυτός που έψαξε το γκολ της ισοφάρισης αλλά υστερούσε στην τελική πάσα ή μάλλον στην τελική ενέργεια. Κι έτσι η ΑΕΚ κράτησε το σκορ και πλέον βαστά το Πρωτάθλημα στα χέρια της.

Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Χριστοδουλόπουλος, Νταρίντα, Καμαρά (Άρης), Τσούμπερ, Μάνταλος (ΑΕΚ),

Ο MVP: Ο Τομ Φαν Βέερτ έκανε πολλά πράγματα στο γήπεδο, πέραν του γκολ που σημείωσε. Στάθηκε άτυχος στη φάση του 66ου λεπτού.

Στο ύψος του: Ο Λούκας Ρουπ έκανε καλό παιχνίδι για τον Άρη. Ο Τσούμπερ έβαλε το γκολ της ανατροπής ενώ ο Σιμάνσκι έκανε ό,τι ήθελε στον άξονα

Ο «αδύναμος κρίκος»: Κακό παιχνίδι από τους Ντουκουρέ, Χριστοδουλόπουλο και Ματέο Γκαρσία για τον Άρη.

Η «γκάφα»: Ο Βίντα έκανε κακή εκτίμηση στο κερδισμένο πέναλτι του Άρη, αλλά στην ίδια… γραμμή μπαίνει και το λάθος του Ντουκουρέ στο πρώτο γκολ της ΑΕΚ

Το «στραγάλι»: Ο Φωτιάς χρειάστηκε το VAR για να καταλογίσει το πέναλτι υπέρ του Άρη. Έκανε καλή διαιτησία μέχρι το 60-65, μετά έχασε αρκετές φάσεις.