η-super-league-ζητεί-22-εκατ-ευρώ-από-τη-φορολόγηση-1092517
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 24.01.2023 | 21:24

Η Super League ζητεί 22 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση του Στοιχήματος

Τον προβληματισμό του για τη δυνατότητα συνεννόησης των επαγγελματικών Λιγκών, στο ζήτημα της κατανομής των 30,5 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες μέσω του μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης από τη φορολόγηση των κερδών του Στοιχήματος, εξέφρασε ο Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην ΕΡΑ Σπορ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση για το ζήτημα αυτό με τους προέδρους της Super League 2, του ΕΣΑΚΕ και της ΕΣΑΠ, από την οποία όμως απουσίασε -αν και είχε προσκληθεί- η Super League.

Χαρακτήρισε «δύσκολη» τη συνεννόηση μεταξύ των τεσσάρων εμπλεκόμενων φορέων και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία, ώστε το ποσό να κατανεμηθεί δίκαια. «Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Αυγενάκης, μετά το πέρας της συνάντησης η κορυφαία ποδοσφαιρική λίγκα απέστειλε επιστολή όπου αναπτύσσει τις θέσεις της για το θέμα. Κατά πληροφορίες, η Super League ζητά να να λάβει τα ίδια χρήματα με πέρυσι, ήτοι 22 εκατ. ευρώ, αίτημα που όμως προσκρούει στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει ποσοστό 50% για τον συνεταιρισμό (δηλαδή λίγο πάνω από 15 εκατ. ευρώ), 17% για τη SL2, 15% για τις ομάδες της Basket League και 8% για εκείνες της Volley League, ενώ το υπόλοιπο 10% μοιράζεται στις επαγγελματικές ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού στάθηκε ακόμη στην απόφαση να ανασταλεί η χρηματοδότηση για όσες ΑΑΕ δεν έχουν λάβει από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το απαραίτητο πιστοποιητικό συμμετοχής στο αντίστοιχο πρωτάθλημα, αλλά και για όσες εμπλέκονται σε αναφορές για χειραγωγημένους αγώνες, έως ότου η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας εκδώσει το πόρισμά της για κάθε περίπτωση.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι ισόποση θα είναι και η ενίσχυση του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, με το συνολικό ποσό χρηματοδότησης μέσω της φορολογίας του στοιχήματος να ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι τα 5.742 ερασιτεχνικά σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του 2022, καθώς επίσης η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και οι αθλητικές ομοσπονδίες, για τις δραστηριότητες των εθνικών ομάδων. Πρόσθεσε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανοίξει εκ νέου το Μητρώο για τις εγγραφές του 2023.

Απαντώντας, τέλος, στις αιτιάσεις του ΣΕΓΑΣ και της ΕΓΟ, ότι υπέστησαν περικοπές στη συνολική χρηματοδότησή τους, ο υφυπουργός Αθλητισμού κατηγόρησε τις δύο ομοσπονδίες ότι ψεύδονται.

Όπως είπε, για το 2022 ο ΣΕΓΑΣ πήρε επιπλέον 1.000.000 ευρώ από τη στοίχημα και η ΕΓΟ 500.000 ευρώ για τις Εθνικές ομάδες, ενώ παράλληλα χρηματοδοτούνται απευθείας μέσω του μόνιμου μηχανισμού τα σωματεία που βρίσκονται στη δύναμή τους (322 ο ΣΕΓΑΣ και 200 η ΕΓΟ) και το δημόσιο πληρώνει τους προπονητές (37 και 13 αντίστοιχα) που είναι αποσπασμένοι στις δύο ομοσπονδίες.