γιάννης-αντετοκούνμπο-όπωςμάικλ-τζ-1062095
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 20.10.2022 | 09:23

Γιάννης Αντετοκούνμπο όπως…Μάικλ Τζόρνταν – Το κόλπο για να βελτιώσει το παιχνίδι του

Ήταν Μάρτιος του 1993 όταν ο rookie ΛαΜπράντφορντ Σμιθ είχε κάνει ρεκόρ καριέρας με 37 πόντους κόντρα στους Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν, με τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών να μην συγχωρεί στον πιτσιρικά την… αυθάδεια προς το πρόσωπό του.

Μετά το τέλος του αγώνα η ιστορία ήθελε τον πιτσιρικά να πηγαίνει στον Τζόρνταν και να του λέει, «Καλό παιχνίδι, Μάικ», ατάκα που όπως έγινε γνωστό αργότερα (και μέσω του Last Dance που προβλήθηκε στο Netflix) δεν ειπώθηκε ποτέ, παρά δημιουργήθηκε στο μυαλό του MJ, που έφτιαχνε συχνά τέτοια σενάρια για να κρατάει τον εαυτό του σε υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού αφού το άθλημα το είχε ήδη… τερματίσει.

LaBradford Smith Story part 1 #michaeljordan
Michael Jordan Took It Personally

Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτεται και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος είναι έτοιμος για τη νέα σεζόν του NBA με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς. Συγκεκριμένα, τη δέκατη σεζόν του…

Αρκετά μακριά από το draft που αποτέλεσε την αρχή για ένα πανέμορφο (ανολοκλήρωτο για την ώρα) ταξίδι προς Γουισκόνσιν μεριά, ο Greek Freak ψάχνει τρόπους για να παραμένει σε τοπ επίπεδο, και όπως παραδέχθηκε στο «The Athletic», φτιάχνει κι αυτός σενάρια στο κεφάλι του για να κρατιέται… απασχολημένος. Συγκεκριμένα θυμήθηκε την περσινή, πρώτη σεζόν του Σάντρο Μαμουκελασβίλι και το υποτιθέμενο thrash talk του πιτσιρικά προς το πρόσωπό του.

«Είπε, “Γιο, Γιάννη, θα σε διαλύσω στην προπόνηση σήμερα” κι εγώ προσπαθούσα να δέσω τα κορδόνια μου, αλλά δεν με ήξερε. Ήταν η πρώτη μας επαφή. Κι εγώ ήμουν σε φάση ότι το παιδί είναι μικρό και είναι γεμάτο ενέργεια, του αρέσει να μιλάει πολύ. Ήταν σε φάση, θα σου σκίσω τον κ… ενώ εγώ το μόνο που προσπαθούσα να κάνω ήταν το να δέσω τα κορδόνια μου. Και μετά τον σκότωσα. Κυριάρχησα απέναντί του. Το έκαναν και βίντεο οι Μπακς κι εγώ το μόνο που κάνω είναι να καρφώνω πάνω στον Μάμου, να σκοράρω πάνω του, να τον ντριμπλάρω από την ανάποδη, να του ρίχνω τάπες, να επιστρέφω και να του βάζω καλάθια. Μου στέλνει το βίντεο κι εγώ είμαι σε φάση, έλα μωρέ γιατί σου το κάνουν αυτό. Αλλά μετά τον ρώτησα στα αποδυτήρια αν θυμόταν αυτό που μου είπε το πρωί. Κι αυτός είπε ναι και μετά έφυγε για το σπίτι. Έτσι λειτουργώ εγώ. Δεν μιλάω στο παιχνίδι, παίζω το παιχνίδι», ανέφερε χωρίς… ίχνος ειλικρίνειας ο Αντετοκούνμπο, με τον Μαμουκελασβίλι να θυμάται πως το μόνο που του είπε ήταν, «Ναι φίλε, έρχομαι για σένα. Πρόσεχε».

«Έκανα πλάκα. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος που του μιλούσα. Έρχεσαι στην ομάδα κι αυτός είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Κι εσύ δεν το πιστεύεις. Ήταν ένα αστείο, όλοι το ξέρουν. Δεν ήρθα εδώ σκεπτόμενος ότι θα τον κατατροπώσω. Ήμουν μόλις 21 ετών», λέει ο Μαμουκελασβίλι για να εκμαιεύσει εν τέλει την παραδοχή του Giannis.

«Θα πω το εξής. Στο κεφάλι μου, και δεν ξέρω αν το έκανα σ’ αυτήν την περίπτωση, αλλά στο κεφάλι μου καμιά φορά τα φουσκώνω λίγο τα πράγματα. Φτιάχνω καταστάσεις με έναν τρόπο έτσι ώστε να μου δίνουν καύσιμο για τη συνέχεια, να με κάνουν να συνεχίζω. Και ίσως αυτή να ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις. Αλλά θυμάμαι ότι είπε κάτι κι εγώ δεν του απάντησα. Και όσο έκανα βάρη το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν εκείνα τα λόγια. Θα σε διαλύσω, θα κάνω αυτό, θα κάνω το άλλο. Αλλά ο Μάμου δεν το ξέρει αυτό. Και τότε είναι που τους χτυπάς. Όταν δεν είναι έτοιμοι. Νομίζουν ότι η στιγμή πέρασε, αλλά δεν πέρασε. Επιστρέφει για σένα», εξηγεί ο Έλληνας διεθνής.

Το βίντεο που αποδεικνύει… κάποια από αυτά τα λεγόμενα:

Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης κλήθηκε να μιλήσει και για τον Κόμπε Μπράιαντ, με αρκετό κόσμο να αναφέρει πολλές φορές που οι δύο είναι πολύ κοντά στο κομμάτι της νοοτροπίας. Ωστόσο για τον πρώην παίκτη του Φιλαθλητικού, η «Mamba Mentality» είναι… εκτός κουβέντας.

«Δεν πρόκειται ποτέ να μπω στη διαδικασία να συγκρίνω τη νοοτροπία μου με τη δική του. Δεν θα δείξω ποτέ ασέβεια στο όνομα του σπουδαίου Κόμπε. Δεν μου αρέσει να αναφέρομαι σ’ εκείνον. Αισθάνομαι ότι θα πρέπει να αναφέρεται γενικά, να μην ξεχαστεί. Αλλά δεν μ’ αρέσει να αναφέρω το όνομά του για να στρέψω την προσοχή στην κουβέντα που θα κάναμε. Δεν ήμασταν κοντά. Δεν ήμασταν κάτι. Αλλά θα πω το εξής. Σε κάποια σημεία στον τρόπο που σκεφτόμαστε, έχουμε ομοιότητες.

Μπορεί να μην είμαι τόσο ταλαντούχος όσο ήταν αυτός, και μιλάμε για έναν τύπο που δούλεψε απίστευτα σκληρά από την πρώτη του ημέρα μέχρι και την ημέρα που αποσύρθηκε. Έναν τύπο που παίζει για να κερδίσει, που πιέζει εαυτόν στα όρια, που έχει δολοφονική νοοτροπία όταν μπαίνει στο γήπεδο. Είναι σαν να είχε… Νομίζω ότι είχε δυο διαφορετικές προσωπικότητες. Όταν ήμασταν στην άκρη και μιλούσαμε κι εγώ κρατούσα σημειώσεις, γελούσαμε, χαμογελούσαμε, κάναμε πλάκα και συζητούσαμε. Αλλά όταν μπήκαμε στο γήπεδο ο γα…νος ήταν σαν να μην με ήξερε. Κι εγώ που νόμιζα ότι είναι φίλος. Ξανά. Ξανά. Ξανά. Ξανά. “Λάθος μου, Κόμπε. πόσες φορές θα το κάνουμε;”. “25”. “Οκ 25”. “Όχι, 25 προσπάθειες”. “25 προσπάθειες στην ίδια κίνηση;”. Και δεν ήταν ότι απλώς σουτάραμε. Παίζαμε σκληρά. Κι εγώ ήμουν σε φάση, φίλε αυτός ο τύπος είναι διαφορετικός», σχολίασε, ανατρέχοντας για ακόμη μία φορά σε εκείνη την καλοκαιρινή προετοιμασία που είχε κάνει με τον πρώην παίκτη των Λος Άντζελες Λέικερς.

Η προηγούμενη φορά που μίλησε για εκείνο το καμπ:

Πάντως… άλλα είχε πει ο Κόμπε:

Kobe Says Kyrie And Giannis Have “Mamba Mentality”

«Είδα το τρέιλερ του Redeem Team. Και ο Μπράιαντ είπε ότι θα είναι αυτός που θα ορίσει τον τόνο του αγώνα. Ότι ο Πάου Γκασόλ ήταν αδερφός του. Βάφτισε το παιδί του, είναι νονός του. Κι αυτός ο τύπος λέει “Θα ορίσω τον τόνο, ξέρω το πλέι, θα περάσω από πάνω του. Απλώς μπουμ, θα περάσω από πάνω του”. Και μετά ΜΠΑΜ. Και όλοι τρελαίνονται. Πήρα το κλιπάκι και το έστειλα στ’ αδέρφια μου. Μπορώ να σου δείξω το μήνυμα. Είπα ότι για να γίνεις σπουδαίος, πρέπει να είσαι και λίγο τρελός», συνέχισε.

Τέλος, όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζει το άθλημα γενικά, αλλά και την υστεροφημία του, ο Αντετοκούνμπο κατέληξε:

«Έχουμε δύο διαφορετικά παιχνίδια, αλλά όταν μιλάμε για νοοτροπία, είναι λίγοι εκείνοι που την έχουν. Δεν πρόκειται ποτέ να πω ότι έχω την ίδια νοοτροπία, αλλά πιστεύω πως όταν τελειώσω με το άθλημα ο κόσμος θα λέει, “Αυτός ο καρ..ης δεν ήταν ο πιο ταλαντούχος, αλλά ήταν ένας γα…νος φονιάς. Και το απέδειξε. Το έδειξε από την πρώτη ημέρα μέχρι την ημέρα που αποσύρθηκε. Τον ενδιέφερε μόνο η δουλειά του. Αυτός ο τύπος ήταν ένας γα…νος φονιάς. Τώρα, τι έχω καταφέρει; Δεν ξέρω τι θα καταφέρω. Να πάρουμε ακόμη ένα πρωτάθλημα; Δεν ξέρω. Αλλά θέλω η νοοτροπία μου να είναι κάτι σαν τα παιδιά να γυρνάνε πίσω στον χρόνο και να λένε, “Πώς στον διάολο αυτός ο τύπος το έκανε αυτό;».

πηγή: protothema.gr