επίσημα-στην-καε-παναθηναϊκός-το-οακα-630100
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 19.05.2022 | 22:53

Επίσημα στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός το ΟΑΚΑ για τα επόμενα 49 χρόνια – Ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία

Την έγκριση της ελληνικής Βουλής έχει πλέον η ιστορική συμφωνία ανάμεσα στην πολιτεία και την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, για την παραχώρηση του κλειστού του ΟΑΚΑ στο «Τριφύλλι» για τα επόμενα 49 χρόνια. Η τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, την Τετάρτη (18/5) συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε την Πέμπτη (19/05), με τους «πράσινους» πλέον να έχουν στην κατοχή τους το κλειστό γυμναστήριο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων σε μια κίνηση με τεράστια σημασία σε πολλά επίπεδα.

Η τροπολογία που ρυθμίζει την «Παραχώρηση χρήσης του κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ ΠΑΟ», την «Στέγαση αθλητικών ομοσπονδιών στο ΟΑΚΑ», τη μεταβατική λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου Ολυμπιακού Χωριού και άλλες διατάξεις, η οποία κατατέθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Βουλή σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπερψηφίστηκε αφού προηγήθηκε συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αυγενάκης: «Παραχωρούμε το ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό που έχει κάνει υπερήφανο το ελληνικό μπάσκετ»

Στη διάρκειά της συζήτησης, ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στην παραχώρηση χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός για 49 χρόνια, τονίζοντας τα εξής:

«Η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αποτελεί βασικό τομέα προτεραιότητας των πολιτικών μας. Εξαρχής, θέσαμε σε απόλυτη προτεραιότητα την συντήρηση, την έξοδο από το μαρασμό, την αναβάθμιση και την αξιοποίηση των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων προς όφελος της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας.

Το κάνουμε πράξη στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο (Κλειστό) των Άνω Λιοσίων! Το κάνουμε πράξη στο Ολυμπιακό Χωριό! Το κάνουμε πράξη στο ΟΑΚΑ!

Αξιοποιούμε το κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α. μέσω της παραχώρησης του στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, σε ένα ιστορικό σωματείο, τον «εξάστερο» για τους φιλάθλους του, που μας έχει χαρίσει στιγμές υπερηφάνειας και χαράς και έχει τιμήσει με διακρίσεις το ελληνικό μπάσκετ. Μάλιστα, οι επιτυχίες του έχουν συνδεθεί με το γήπεδο του ΟΑΚΑ.

Παράλληλα, φροντίζουμε ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στα υπόλοιπα αθλήματα (Εθνικές ομάδες μπάσκετ, ξιφασκία, χειροσφαίριση, τσιρλίντινγκ), να μην πλήττονται τα ερασιτεχνικά αθλήματα.

Έτσι, ορίζουμε ρητά τους χώρους για τα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), καθώς και τη χρήση του κλειστού γυμναστηρίου μπάσκετ από τις Εθνικές ομάδες μπάσκετ όλων των κατηγοριών.

Η συμφωνία παραχώρησης του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό είναι προς όφελος όλων και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει συνολικά το ελληνικό μπάσκετ να αναπτυχθεί εκ νέου και να πάει ακόμα ψηλότερα.

Η συμφωνία αυτή έρχεται να συμπληρώσει το όραμα μας για το ΟΑΚΑ και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και παραγωγικό σύμπλεγμα αθλητικών υποδομών, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Κέντρου Υγρού Στίβου, την αξιοποίηση των τένις, την αλλαγή των ταρτάν των στίβων, ύψους 5,5 εκατ. που υπογράφεται το αμέσως επόμενο διάστημα με την Περιφέρεια Αττικής, την συντήρηση των έργων Καλατράβα, καθώς και όλες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναβαθμίζουμε το ΟΑΚΑ και το ολοκληρώνουμε ως σύγχρονο αθλητικό πόλο και τοπόσημο».

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας για την παραχώρηση του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

Παραχωρείται στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός το κλειστό γυμναστήριο καλαθοσφαίρισης του ΟΑΚΑ (κεντρικό κτίριο), οι βοηθητικοί χώροι που συνδέονται με την εγκατάσταση αυτή, ο κινητός εξοπλισμός, ο περιβάλλοντας χώρος και ο χώρος στάθμευσης Ρ5.

Στο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης των ανωτέρω χώρων από την ΚΑΕ δεν περιλαμβάνονται:

-οι περίοδοι διοργάνωσης παγκόσμιων και ευρωπαϊκών αγώνων ή πρωταθλημάτων και αγώνων εθνικών ομάδων, καθώς και

-πέντε πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά έτος, κατ’ επιλογή της διοίκησης του ΟΑΚΑ.

Η διέλευση οχημάτων και πεζών από τον δρόμο περιμετρικά του χώρου στάθμευσης παραμένει ελεύθερη.

Η ΚΑΕ θα καταβάλει στο ΟΑΚΑ ποσοστό 30% επί των καθαρών εσόδων της που προκύπτουν από την μίσθωση και την εμπορική εκμετάλλευση της παραχωρούμενης εγκατάστασης.

Επίσης, η ΚΑΕ δεσμεύεται, εντός των πρώτων 12 ετών από την έναρξη ισχύος της διάταξης παραχώρησης, να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 3.000.000€, περιλαμβανομένων και έργων αναβάθμισης της αθλητικής εγκατάστασης.

Αυτονόητα, η ΚΑΕ υποχρεούται στην τακτική και έκτακτη συντήρηση των πάντων των παραχωρούμενων σε αυτή χώρων – εγκαταστάσεων.

Το σύνολο των παραχωρούμενων εγκαταστάσεων τίθεται ακωλύτως και άνευ ανταλλάγματος στην διάθεση της ΕΟΚ για τις ανάγκες των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών και των κλιμακίων τους για την διεξαγωγή διεθνών αγώνων, περιλαμβανομένων και των προπονήσεών τους.

Στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις θα εξακολουθεί να λειτουργεί Αστυνομικό Τμήμα καθώς και τα γραφεία της ΕΟΚ, τα οποία θα τα χρησιμοποιεί χωρίς αντάλλαγμα.

Αναφορικά με την Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας, τίθεται μεταβατική περίοδος ενός έτους για την μετεγκατάστασή της.

Προβλέπεται δυνατότητα απασχόλησης προσωπικού του ΟΑΚΑ από την ΚΑΕ, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ρητή συναίνεση των εργαζομένων και του ΟΑΚΑ προς τούτο. Η απασχόληση θα αφορά μόνο την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των εγκαταστάσεων. Η ΚΑΕ σε αυτή την περίπτωση θα επιβαρύνεται με την μισθοδοσία και την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω θα προσδιορισθούν στην σύμβαση που θα ακολουθήσει μετά την δημοσίευση της διάταξης.

Οι παραχωρούμενες εγκαταστάσεις δεν εξαιρούνται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενταχθεί το υπόλοιπο ΟΑΚΑ, με την επιφύλαξη όμως των κανόνων του ενωσιακού δικαίου περί των κρατικών ενισχύσεων και υπό την προϋπόθεση σχετικής έγκρισης από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.