champions-league-μικρό-προβάδισμα-για-ντόρτμουντ-1010243
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 16.02.2023 | 00:05

Champions League: Μικρό προβάδισμα για Ντόρτμουντ, «αγκάλιασε» την πρόκριση η Μπενφίκα

Η Μπενφίκα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου επικράτησε 2-0 στην έδρα της Μπριζ κι «αγκάλιασε» την πρόκριση, ενώ μικρό προβάδισμα για τους «8» πήρε η Ντόρτμουντ με το 1-0 επί της Τσέλσι.

Μπριζ – Μπενφίκα 0-2 (51′ πεν. Ζοάο Μάριο, 88′ Νέρες)

Το φαβορί σε αυτό το ζευγάρι ήταν η Μπενφίκα. Οι Πορτογάλοι επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά και εντός αγωνιστικού χώρου, επικρατώντας εκτός έδρας της Κλαμπ Μπριζ με 2-0, στο πρώτο ματς των δυο ομάδων για τους “16” του Champions League. Διαδικαστικό χαρακτήρα πήρε ο επαναληπτικός.

Η Κλαμπ Μπριζ πήρε… ορμή από την έδρα της, στο ματς για τους “16” του Champions League και μόλις στο 5′ έχασε μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Ο Βλαχοδήμος ήταν αυτός που κράτησε το… μηδέν για την Μπενφίκα, σε τετ-α-τετ με τον Μπουκάναν, από δύσκολη γωνία!

Η Μπενφίκα κυκλοφόρησε την μπάλα στη συνέχεια, γεγονός που την βοήθησε στο να κερδίσει λίγα μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Όσο όμως περνούσαν τα λεπτά, οι φιλοξενούμενοι έπαιρναν τα ηνία του αγώνα και έβαζαν… δύσκολα στην αντίπαλη άμυνα. Στο 30′ άγγιξαν το γκολ, με το δοκάρι του Ράφα Σίλβα. Οι Πορτογάλοι πίεσαν για να φτάσουν στο γκολ, στο πρώτο ημίχρονο, αλλά η Μπριζ κλείστηκε στην άμυνά της και όποτε χρειάστηκε, ο Μινιολέ είχε σωστή αντίδραση. Πάντως, στην τελευταία καλή φάση του πρώτου μέρους, οι Βέλγου σκόραραν, αλλά το τέρμα ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους (46′), ο Ράμος της Μπενφίκα έστειλε μόλις άουτ την μπάλα, με κοντινή προβολή. Ελάχιστα μετά όμως (50′) ήρθε το 0-1. Ο Γκονζάλο Ράμος “τσίμπησε” την μπάλα προ του Χέντρι, κέρδισε το πέναλτι και ο Ζοάο Μάριο το εκτέλεσε και άνοιξε το σκορ (ο Μινιολέ βρήκε λίγο την μπάλα αλλά δεν μπόρεσε να διώξει).

Το ματς κράτησε έναν καλό ρυθμό, με τις Μπενφίκα και Κλαμπ Μπριζ να παίζουν επιθετικά -και αρκετές φορές και σκληρά- και τους Πορτογάλους να φτάνουν στο τελικό 0-2 στο 88′ με τον Νέρες να εκμεταλλεύεται το λάθος των γηπεδούχων και να σκοράρει.

Ντόρτμουντ – Τσέλσι 1-0 (63′ Αντεγιέμι)

Η Τσέλσι έπαιξε σαν… γηπεδούχος μέσα στην Γερμανία έχασε πολλές ευκαιρίες για να σκοράρει, αλλά η Ντόρτμουντ κατάφερε -κόντρα στη ροή του αγώνα- να -πάρει σημαντική νίκη (1-0) που της δίνει το προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά του Champions League.Μεγάλες επεμβάσεις από τον Κόμπελ των γηπεδούχων.

Η Τσέλσι είχε καλύτερη εικόνα από την Ντόρτμουτ στο ξεκίνημα του αγώνα των δυο ομάδων για τους “16” του Champions League, αφού κατάφερε να κυκλοφορήσει την μπάλα και να πλησιάσει με αξιώσεις τα αντίπαλα καρέ. Οι γηπεδούχοι έδειξαν μεγάλο πρόβλημα στο να περάσουν με αξιώσεις τη σέντρα και να απειλήσουν τα καρέ των Λονδρέζων (είχαν μόνο κάποια άστοχα σουτ).

Η Τσέλσι κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα στο 16′ με τον Τιάγκο Σίλβα. Ο Βραζιλιάνος σκόραρε μετά από εκτέλεση φάουλ, αλλά χρησιμοποίησε το χέρι κι όχι το κεφάλι του, με τον διαιτητή να ακυρώνει σωστά το γκολ.

Αν και η Ντόρτμουντ είχε καλύτερη επιθετική παρουσία μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους (πάλι με κάποια σουτ), παρόλα αυτά η Τσέλσι δεν ανησύχησε αρκετά. Το 0-0 δεν άλλαξε στο πρώτο μέρος, με τον Ζοάο Φέλιξ να χάνει τεράστια ευκαιρία να σκοράρει στο 38′, στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, με κοντινό σουτ (ο Πορτογάλος ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου).

Οι Λονδρέζοι συνέχισαν να έχουν το… πάνω χέρι και στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 56΄ ο Τζέιμς εκτέλεσε απευθείας το φάουλ των “μπλε” αλλά ο Κόμπελ “απογειώθηκε” και έδιωξε. Οι δυο τους είχαν ανάλογη… συνάντηση -με την ίδια κατάληξη- σε σουτ στο 62′. Δυο λεπτά μετά, όμως και κόντρα στη ροή του αγώνα, η Ντόρτμουντ άνοιξε το σκορ. Οι Γερμανοί βγήκαν ταχύτατα στην αντεπίθεση, με τον Αντεγέμι να παίρνει την μπάλα πίσω από το κέντρο (!), να περνάει τους Φερνάντες και Κέπα και να πλασάρει εύστοχα για το 1-0

Το γήπεδο… κατηφόρισε στη συνέχεια, με την Τσέλσι να πιέζει ασφυκτικά την Ντόρτμουντ για την ισοφάριση. Ο Κόμπελ όμως έδειξε ανίκητος, τις φορές που χρειάστηκε να παρέμβει. Μια τέτοια ήταν και αυτή του 90+5′, στο πλασέ του Έντσο Φερνάντες, με την Ντόρτμουντ να παίρνει έτσι προβάδισμα πρόκρισης και την ρεβάνς του Λονδίνου να αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον.