αντώνης-τσαπατάκης-στην-κορυφή-του-κό-1032535
ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 13.06.2022 | 14:15

Αντώνης Τσαπατάκης: Στην κορυφή του κόσμου

Ο Αντώνης Τσαπατάκης έγραψε ιστορία στις πισίνες της Μαδέιρα, εκεί που διεξάγεται αυτές τις ημέρες το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης. Ο Ελληνας, χάλκινος Παραολυμπιονίκης του Τόκιο, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του κόσμου καθώς κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της καριέρας του σε αντίστοιχη διοργάνωση κάνοντας παράλληλα νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. πρόσθιο SB4 με χρόνο 1:36.27!

Ο 34χρονος πρωταθλητής έναν χρόνο μετά το Ολυμπιακό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, επιβεβαίωσε πως όταν βρίσκεται μέσα στο νερό τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει. Το λέει άλλωστε και ο ίδιος με κάθε ευκαιρία. Οι πισίνες είναι το… φυσικό του στοιχείο και ο χώρος που μπορεί να κάνει, όχι βήματα, αλλά άλματα!

Γεννημένος στα Χανιά της Κρήτης, βρέθηκε στις πισίνες από πολύ μικρή ηλικία τόσο ως κολυμβητής όσο και ως πολίστας ενώ δεν τις εγκατέλειψε ούτε όταν στα 18 του χρόνια μετά από τροχαίο ατύχημα που είχε, παρέλυσαν τα κάτω άκρα του. Επέστρεψε και πάλι στις πισίνες. «Εκεί που γαλουχήθηκα από τα 5 μου. Εκεί που νίκησα, έχασα, αλλά ξανανίκησα. Εκεί που στα 18 μου έγινε η “ανταλλαγή” και πάλι όμως νίκησα, έχασα αλλά θα ξανανικήσω» όπως είπε και ο ίδιος με πρόσφατη ανάρτησή τους στα social media.

«Εδωσα την δύναμη του περπατώ και πήρα την υπερδύναμη του να βοηθάω τους άλλους να “περπατούν” μεταφορικά και κυριολεκτικά…» θα πει στην ίδια ανάρτηση και όσοι τον γνωρίζουν μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Αλλωστε η δράση του όλα αυτά τα χρόνια εκτός νερού είναι εφάμιλη της πορείας του στις πισίνες, καθώς ασχολείται ενεργά με ομιλίες παρακίνησης και άλλες δημόσιες εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο. Μέσω της ιδιότητας του ως αστυνομικού, ο Αντώνης επισκέπτεται ελληνικά σχολεία για να μοιραστεί την εμπειρία του σχετικά με το ατύχημα του, προσπαθώντας να παρακινήσει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά σε θέματα οδικής ασφάλειας και κανόνων κυκλοφορίας.

Μάλιστα το 2016 σε συνεργασία με την Ελενα Θωίδου έγραψε ενα παιδικό βιβλίο με τίτλο «Το όνειρο». Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2016 και ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του Τσαπατάκη έγινε πραγματικότητα. Στόχος της έκδοσης αυτού του βιβλίου, όπως έχει πει, ήταν η εξοικείωση των παιδιών αλλά και των γονιών με την έννοια της ισότητας, ενώ παράλληλα να μεταφέρει σημαντικά μηνύματα σχετικά με παιδιά με ιδιαιτερότητες.

Και τώρα στο Παγκόμιο πρωτάθλημα στη Μαδέιρα ήρθε μία ακόμη επιτυχία. Φόρεσε στο στήθος του το χρυσό μετάλλιο και παράλληλα βελτίωσε κατά έξι δευτερόλεπτα το (δικό του, από το 2015) πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα.