Στους δρόμους οι συνταξιούχοι κατά του ν. Κατρούγκαλου -Διαμαρτυρία στο ΣτΕ

Συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου θα συζητηθεί το σύνολο του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/16) θα πραγματοποιήσουν στις 9 το πρωί, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Οι απόμαχοι της εργασίας εκφράζουν την αντίθεση τους στις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ τις αντιδράσεις των συνταξιούχων στηρίζουν η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) 1,2 εκατομμύριο συνταξιούχοι, λαμβάνουν κύρια σύνταξη που δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ το μήνα.

Ο επίμαχος νόμος, περιλαμβάνει 22 περικοπές, τόσο σε κύριες συντάξεις, όσο και σε επικουρικές, σε συντάξεις χηρείας, στο ΕΚΑΣ , στα εφάπαξ, και στα μερίσματα.

Όπως εκτιμάται, οι μειώσεις στις συντάξεις αγγίζουν ακόμα και το 30%. Πλέον, οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που απονέμει ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Ν. 4387/2016.

Το ΕΝΔΙΣΥ, τονίζει ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων και επικουρικών καταβαλλόμενων συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του “παγώματος” των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις έως τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, λόγω της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΤΕ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΕΚΑΣ


Αφήστε μια απάντηση