Συντάξεις: Προσωρινή και χηρείας -Ποιοι ευνοούνται με τις τροπολογίες

Η κυβέρνηση αλλάζει το καθεστώς χορήγησης των προσωρινών συντάξεων αλλά και των συντάξεων χηρείας που είχαν υποστεί δραματικές περικοπές μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Προσωρινή σύνταξη με ένα κλικ

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80%  του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

Με την τροπολογία αυτή, το ποσό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα ώστε να μην απέχει σημαντικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης και αφορά όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ,  για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας.

Για την έγκριση ή απόρριψη του δικαιούχου προσωρινής σύνταξης, μέσω ηλεκτρονικής αίτησης, προβλέπεται η έκδοση από το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο είτε εγκριτικής είτε απορριπτικής απόφασης για το αίτημα ηλεκτρονικής χορήγησης προσωρινής σύνταξης, εντός 2 μηνών.

Οσοι την υποβάλλουν χειρόγραφα (που είναι ελάχιστες περιπτώσεις) θα παίρνουν προσωρινή σύνταξη με το παλιό σύστημα, δηλαδή το 50% του μισθού του τελευταίου δωδεκαμήνου, με ανώτατο όριο τα 768 ευρώ και κατώτατο τα 384 ευρώ, με δικαίωμα ένστασης σε απορριπτική απόφαση.

Σήμερα η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών που ο αιτών είχε κατά τους 12 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Δείτε περισσότερα στην Τροπολογία (άρθρο: Προσωρινή σύνταξη για αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά)

Συντάξεις χηρείας

Επίσης, με την τροπολογία θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους €384 για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον €384 για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360.

Επιπλέον:
-Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.
-Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.
-Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Δείτε ακόμη:

Αυτά είναι τα νέα ποσά των προσωρινών συντάξεων (παραδείγματα)

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ, ΧΗΡΕΙΑ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!