Σε εκκρεμότητα 142.000 επικουρικές και εφάπαξ

Σε 142.000 ανέρχονται συνολικά οι αιτήσεις που εκκρεμούν για έκδοση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ πληρωμών στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) και αρκετές από αυτές είναι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πριν από δυόμισι χρόνια, δηλαδή, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, από το σύνολο των αιτήσεων που εκκρεμούν οι περίπου 100.000 αφορούν επικουρικές συντάξεις και οι υπόλοιπες 42.000 αιτήσεις αφορούν εφάπαξ παροχές. Οι νέες επικουρικές συντάξεις που θα εκδοθούν από το ΕΤΕΑΕΠ αναμένεται να είναι μειωμένες κατά μέσο όρο 22% και θα αποτελούνται από δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα της σύνταξης θα αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2014 και θα υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης επί των συντάξιμων αποδοχών κάθε ασφαλισμένου που είχαν κρατήσεις σε εισφορές για επικουρική ασφάλιση (συντάξιμες αποδοχές Χ έτη ασφάλισης Χ 0,45%). Όμως, το δεύτερο τμήμα της σύνταξης, το οποίο αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά, θα υπολογίζεται με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι μεσοσταθμικά η μείωση ανέρχεται για το δεύτερο αυτό σκέλος των συντάξεων σε 10%. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η μέση επικουρική για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και μετά, υπολογίζεται σε 157-160 ευρώ και το συνολικό τους κόστος (μαζί με τα αναδρομικά) υπολογίζεται περίπου στα 230 εκατ. ευρώ. Οι μεγάλοι χαμένοι από τις νέες μειώσεις θα είναι οι εξής κατηγορίες δικαιούχων: εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (εκτός της ΔΕΗ), τραπεζοϋπάλληλοι, υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί – τουριστικοί πράκτορες κ.ά. Στον αντίποδα, διασώζονται από τις πολύ υψηλές μειώσεις δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, χαμηλόμισθοι του ΙΚΑ, χημικοί και αστυνομικοί.

«Ξεπαγώνουν» 4.400 εφάπαξ των μηχανικών
Η τελευταία απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος αφορά τον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ για τους μηχανικούς (ΤΣΜΕΔΕ) που έχουν κάνει έναρξη ασφάλισης πριν από την 1/1/1993 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΤΕΑΕΠ θα «ξεπαγώσει» τη διαδικασία έκδοσης περίπου 4.400 αιτήσεων για εφάπαξ παροχές. Και σε αυτή την περίπτωση το εφάπαξ θα υπολογιστεί με δύο διαφορετικούς τρόπους, καθώς χωρίζεται σε δύο διαφορετικά τμήματα που αφορούν αντίστοιχες χρονικές περιόδους. Το πρώτο τμήμα θα αφορά τα έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2013 και το δεύτερο τμήμα του εφάπαξ θα αφορά τα έτη ασφάλισης από 1/1/2014 κι εφεξής.

Επισημαίνεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει πως για το μέρος της εφάπαξ παροχής το οποίο αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης μέχρι την 31/12/2013, για τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που είναι αυτοτελώς απασχολούμενοι (μισθωτοί) με εισφορά ύψους διάφορου του 4% ή με σταθερό ποσό εισφοράς, το ποσοστό αναπλήρωσης θα αναπροσαρμόζεται αναλογικά ως προς το ύψος της εισφοράς, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα και κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2006 η εισφορά υπολογιζόταν για όλους τους ασφαλισμένους επί ενός τεκμαρτού μισθού ανεξαρτήτως από τα έτη της ασφάλισής τους ή το ύψος του πραγματικού εισοδήματός τους. Μάλιστα, οι αυξήσεις στο εφάπαξ ήταν αισθητά μικρότερες από τις αντίστοιχες αυξήσεις του πληθωρισμού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αποδοχές αυτές να μην είναι αναπροσαρμοσμένες σε πραγματικές τρέχουσες αξίες. Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΕΦΑΠΑΞ, ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!