«Ραβασάκι» ΕΦΚΑ 200 εκατ. για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβάλλουν 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες, «μπλοκάκηδες» και αγρότες στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε λιγότερο από πενήντα μέρες από σήμερα.

Το ποσό των 200 εκατ. ευρώ έχει «εγγραφεί» στο «γραμμάτιο» το οποίο έχει «εκδώσει» η διοίκηση του ΕΦΚΑ για τον τρέχοντα μήνα (Ιανουάριο) για λογαριασμό των ασφαλισμένων των τέως αυτόνομων ταμείων κύριας ασφάλισης στα οποία ήταν εγγεγραμμένες οι παραπάνω κοινωνικές ομάδες (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) πριν ενταχθούν την 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ.

Το «γραμμάτιο» αυτό πρέπει να ξεπληρωθεί με την καταβολή της πρώτης μηνιαίας διπλής εισφοράς 26,9% από τους επαγγελματίες και της εισφοράς 20,9% από τους αγρότες (με βάση το καθαρό εισόδημα που δήλωσαν στην εφορία για το 2015) το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η καταληκτική ημερομηνία καταβολής των εισφορών του Ιανουαρίου είναι η προαναφερθείσα (28/2) και το μόνο που μένει είναι η αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων στο 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένων από τον ΕΦΚΑ.

Τι περιμένει να εισπράξει κάθε ασφαλιστικός τομέας του ΕΦΚΑ από το «χαράτσι»

Από την καταβολή της διπλής αυτής εισφοράς, κυρίως από την πλευρά των επαγγελματιών, θα εξαρτηθεί το αν και κατά πόσο θα συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την καταβολή των συντάξεων του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ για το Μάρτιο, δεδομένου ότι οι συντάξεις του μήνα αυτού θα καταβληθούν τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα:

* 100 εκατ. ευρώ πρέπει να συγκεντρωθούν από τις εισφορές των ασφαλισμένων του τέως ΟΑΕΕ (πχ έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές)

* 65 εκατ. ευρώ πρέπει να συγκεντρωθούν από τις εισφορές των ασφαλισμένων του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι)

* 35 εκατ. ευρώ από τις εισφορές των ασφαλισμένων του τέως ΟΓΑ (αγρότες, κτηνοτρόφοι).

Μεγάλα ρίσκα

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους παραπάνω στόχους μιας και δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις για το ύψος των εισφορών το οποίο θα εισρεύσει τελικά στον ΕΦΚΑ, δεδομένης και της δυνατότητας «μερικής καταβολής» τους. Οι κύριες ελπίδες του Υπ. Εργασίας στρέφονται προπαντός στους 200.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από την ασφάλιση -περίθαλψη λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών. Για να επανενταχθούν, όμως, κανονικά στο ασφαλιστικά σύστημα αυτοί οι επαγγελματίες θα πρέπει όχι μόνο να καταβάλλουν την πρώτη μηνιαία διπλή ασφαλιστική εισφορά 26,9%, αλλά και πιο πριν να έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Ωστόσο, το τελευταίο ενδεχόμενο δεν φαίνεται πιθανό, μιας και η μόνη «ανοιχτή» ρύθμιση είναι εκείνη των 12 μηνιαίων δόσεων.

Σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών του Ιανουαρίου, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει όμως το τέως ΕΤΑΑ στο οποίο είναι ασφαλισμένοι οι μηχανικοί, οι γιατροί και οι δικηγόροι. Και αυτό γιατί το εν λόγω ταμείο χρηματοδοτείται μόνο από τις εισφορές των ασφαλισμένων του, χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση.

Από εκεί και πέρα, πρόβλημα θα έχει –αν δεν συγκεντρωθούν 100 εκατ. ευρώ μέχρι 28/2– και ο τέως ΟΑΕΕ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένοι έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κλπ. χρηματοδοτεί κατά σχεδόν 50% τις αποδοχές των συνταξιούχων του με κεφάλαια του κρατικού προϋπολογισμού.

«Μαξιλάρια »

Κύκλοι πάντως του Υπ. Εργασίας σημειώνουν στο Capital.gr πως υπάρχουν τρία «μαξιλάρια» για τη χρηματοδότηση των συντάξεων του προσεχούς Μαρτίου από τα δύο παραπάνω τέως ταμεία (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ).

1. Όσον αφορά τον τ. ΟΑΕΕ, μέχρι τέλος του Ιανουαρίου, αναμένεται η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2016, οι οποίες έχουν υπολογιστεί με βάση το σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων το οποίο ίσχυε μέχρι τις 31/12/2016. Έτσι θα έχουν συγκεντρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου, οι εισφορές 2 μηνών, μέρος των οποίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου.

2. Παράλληλα, το Υπ. Εργασίας σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ οι οποίες δημιουργήθηκαν το 2016 μέσω της καταβολής με 12 δόσεις. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε αφενός θα αυξηθούν γενικά τα έσοδα από τις εισφορές των επιστημόνων (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) λόγω της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφετέρου θα δοθεί κίνητρο καταβολής των νέων εισφορών, αρχής γενομένης εκείνων του Ιανουαρίου, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν έως 28/2, μιας και ο συνδυασμός ρύθμισης ληξιπροθέσμων οφειλών και καταβολής τρεχουσών εισφορών θα μπορέσει να παράσχει ξανά σε πολλούς επιστήμονες την πρόσβαση στην ασφάλιση – περίθαλψη.

3. Η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης υπό τη «σκέπη» του ΕΦΚΑ διευκολύνει εξαιρετικά τον «εσωτερικό δανεισμό» ενός τομέα ασφάλισης (πχ του τέως ΟΑΕΕ) από ένα άλλο (πχ του ΙΚΑ). Συνεπώς εκείνο που θα μπορούσε να γίνει είναι να υπάρξει ένας δανεισμός του λογαριασμού από τον οποίο χρηματοδοτούνται οι συντάξεις πχ του ΟΑΕΕ ή του ΕΤΑΑ από το λογαριασμό από τον οποίο χρηματοδοτούνται οι συντάξεις του ΙΚΑ.

Πήγη: Capital.gr

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ, ΡΑΒΑΣΑΚΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!