«Ψαλίδι» 50% σε 80.000 συντάξεις -Η «παγίδα» του επανυπολογισμού

  • Απο stergios
  • 20 Απριλίου 2019 - 14:27
  • Comments Off

Μειωμένες ακόμη και άνω του 50% θα είναι, σε κάποιες περιπτώσεις, οι συντάξεις των 80.000 «εγκλωβισμένων» ασφαλισμένων που θα επιλέξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις των Μάιο. Πρόκειται για ασφαλισμένους που, αν και βρίσκονται ένα βήμα πριν από την συνταξιοδότηση, επειδή οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, δυστυχώς δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να υποβάλουν την σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της RealNews της Κυριακής, όσοι από αυτούς επιλέξουν να επανυπολογιστεί το διάστημα που δεν κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές, με την ελάχιστη προσφορά με βάση τον κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ, θα δουν την μελλοντική τους σύνταξη να συρρικνώνεται ακόμη και άνω του 50%.

Με τη ρύθμιση, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, μειώνεται η βασική οφειλή ακόμη και άνω του 60% και οι προσαυξήσεις κατά 85%. Όμως αντίστοιχα μεγάλη θα είναι και η μείωση στο τελικό ποσό της σύνταξης που θα λάβει ο ασφαλισμένος, καθώς περιορίζεται δραστικά το μέρος της ανταποδοτικής σύνταξης.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και τις εξαγγελίες, τα όρια των οφειλών για την συνταξιοδότηση ανά ασφαλισμένο παρέμειναν τελικά τα ίδια. Συγκεκριμένα, το όριο οφειλής για τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρώην ΟΑΕΕ) είναι 20.000 ευρώ, για τους ανεξάρτητα απασχολούμενους (πρώην ΕΤΑΑ) 15.000 ευρώ και για τους αγρότες (πρώην ΟΓΑ) 4.000 ευρώ. Εφόσον, μετά την επανυπολογισμό, η νέα οφειλή υποχωρεί κάτω από τα προβλεπόμενα όρια, θα υποβάλλεται απευθείας αίτηση συνταξιοδότησης.

Σε περίπτωση που προκύπτει επιπλέον ποσό, ο οφειλέτης θα εντάσσεται στη ρύθμιση και θα πρέπει να το αποπληρώσει μέχρι να φτάσει το χρέος του στο απαιτούμενο όριο. Στη συνέχεια, θα έχει τη δυνατόττηα να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΟΓΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ, ΟΑΕΕ, ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ, ΕΤΑΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!