Προβληματική η έναρξη του νέου Υπερταμείου ΕΦΚΑ

Απο  την 1η Ιανουαρίου τέθηκε τυπικά σε λειτουργία ο νέος ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) ο οποίος απορρόφησε το σύνολο των συνταξιοδοτικών τμημάτων των μέχρι 31/12/2016 ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ κ.λ.π.), αφήνοντας όμως μέχρι σήμερα θολό το τοπίο ως προς το θέμα των εισφορών σε όσους εργάζονται σε έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Πέραν του μεγάλου παθητικού στα οικονομικά του με το καλημέρα, ο Ε.Φ.Κ.Α. ξεκινάει με πολλά πρακτικά προβλήματα.

Στα αδιευκρίνηστα σημεία εντοπίζεται τόσο το ζήτημα της πραγματικής αναγνώρισης του τύπου της εργασιακής σχέσης (εξαρτημένη εργασία ή διαρκής παροχή υπηρεσιών), όσο και η δυνατότητα του Δημοσίου να γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των εργοδοτών κάθε ασφαλισμένου.

Όσο για τις ανησυχίες για επερχόμενες απολύσεις εργαζομένων στους ασφαλιστικούς φορείς που αντικατέστησε ο Ε.Φ.Κ.Α., λόγω των συγχωνεύσεων θέσεων εργασίας, ο αρμόδιος επι του θέματος Κος Πετρόπουλος δήλωσε πως “κανείς δεν περισσεύε锨ακόμα και μετά το πέρας του υπο κατασκευή νέου ενιαίου μητρώου ασφαλισμένων του οποίου η ολοκλήρωση προβλέπεται για τις 16/01/2017.

Πλέον, και εάν όλα λειτουργήσουν βάσει σχεδίου, κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί μέσω της εφαρμογής του ΤΑΧΙS να ελέγχει το ύψος των εισφορών που του αναλογούν για κάθε μήνα, ενω προβλέπεται και η δυνατότητα εξόφλησης μέρους της συνολικής οφειλής. Η νέα αυτή προοπτική θα είναι σωτήρια, κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω του οτι οι τυχόν προσαυξήσεις απο την καθυστέρηση εξόφλησης θα υπολογίζονται βάσει ποσού που μένει μετά την μερική πληρωμή.

Κλείνοντας με την γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών περι του νέου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το 59% δηλώνει οτι γνωρίζει απο ελάχιστα έως καθόλου τον τρόπο λειτουργίας του, δείχνοντας έτσι την προχειρότητα και βιασύνη με την οποία τίθεται σε εφαρμογή.

*Αγγελική Μπακαγιάννη,
Εργατολόγος,
Κυβέλης 1, Αθήνα
e-mail: [email protected]
τηλέφωνα: 6947899799-2103215808 και

Στράτος Π. Μαρκέτος,
Eργατολόγος,
Χαριλάου Τρικούπη 56-58,
email : [email protected]
τηλέφωνα: 6979922389, 210-3301333

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΕΦΚΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΑΚΑΓΙΑΝΝΗ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!