«Ποινές» στις πρόωρες συντάξεις – Τι ισχύει για το Δημόσιο (παραδείγματα)

«Πρόστιμα» δύο ταχυτήτων σε όσους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη προβλέπει το ασφαλιστικό με τη μεγαλύτερη ζημία να αφορά εκείνους που αποχωρούν από το Δημόσιο και λιγότερο όσους αποχωρούν από ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και άλλα πρώην ειδικά ταμεία.

Η ποινή που επιβάλλεται στην έξοδο με μειωμένη σύνταξη είναι 6% για κάθε έτος της ηλικίας του ασφαλισμένου μέχρι να φτάσει το όριο για πλήρη σύνταξη και μέχρι 5 έτη, εξηγεί ο «Ελεύθερος Τύπος». Δηλαδή αν κάποιος βγει στη σύνταξη στα 60 με όριο τα 67 η ποινή μείωσης της σύνταξης θα μετρήσει για 5 χρόνια και όχι για 7 κι έτσι θα είναι στο 30% και όχι στο 42%.

Όμως όσοι αποχωρούν από το Δημόσιο πρόωρα έχουν μείωση άνω του 30%.

Έξτρα «πέναλτι» στη μειωμένη σύνταξη θα έχουν και όσοι πιάνουν την ηλικία συνταξιοδότησης μετά τις 19/8/2015, που φτάνει το 10%

Ειδικά στο Δημόσιο, σημειώνει η εφημερίδα, η ποινή αυτή υπολογίζεται και στα θεμελιωμένα δικαιώματα, δηλαδή και σε όσους είχαν συμπληρώσει την ηλικία εξόδου για μειωμένη μέχρι 18/8/2015 αλλά θα ασκήσουν το δικαίωμα της συνταξιοδότησής τους μετά τις 19/8/2015. Πρακτικά, μια γυναίκα δημόσια υπάλληλος που έχει θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου με μειωμένη στο 56ο έτος και αποχωρήσει το 2016 θα έχει μείωση 6% για κάθε έτος της ηλικίας της που υπολείπεται από το νέο όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης και χωρίς το πλαφόν των 5 ετών. Επίσης θα έχει και την έξτρα μείωση 10%.

Δείτε το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου:

synt1 synt2

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΠΟΙΝΕΣ, ΠΡΟΩΡΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!