Πετρόπουλος: Τι είπε για μπλοκάκια και ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών

« Το 8% των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ με μπλοκάκι θα καταβάλει πράγματι σημαντικά υψηλότερες εισφορές απότι μέχρι τώρα» παραδέχθηκε , μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στους Νεκτάριο Νώτη και Σταμάτη Ζαχαρό, ο υφυπουργός Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ Πετρόπουλος αναφερόμενος στις εισφορές δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών: είπε: «Στο Ταμείο των Αυτοτελώς Απασχολούμενων, στο οποίο εντάσσονται δικηγόροι γιατροί και μηχανικοί, σε ποσοστό 76% δήλωναν καθαρά εισοδήματα ποσό έως 9 χιλιάδες ευρώ και το 82% έως 12 χιλιάδες ευρώ. Μέχρι ποσού 13.ΟΟΟ ευρώ, οι ασφαλισμένοι με το νέο σύστημα θα καταβάλλουν το μισό της εισφοράς που καλούντο να καταβάλουν.

Επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε εργαζόμενους, που δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορά, διότι το σύστημα αυτό είναι πολύ κοντά στην εισφοροδοτική τους δυνατότητα και με καλύτερους όρους,πολλές φορές, απ ότι προηγουμένως. Το πρόβλημα εντείνεται για το ποσοστό από το 92% και πάνω, καθώς το 92% των ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ έχουν εισόδημα έως 30 χιλιάδες ευρώ. Υπενθυμίζω ότι μέχρι τις 51.ΟΟΟ ευρώ, οι εισφορές είναι προσδιορισμένες σε ένα ύψος με εκπτώσεις και στις 30.ΟΟΟ καθαρού εισοδήματος είμαστε περίπου στο 40%. Δεν θα είναι έτσι για ένα ποσοστό 8%, το οποίο καλείται πράγματι να καταβάλλει σημαντικά υψηλότερες εισφορές από αυτές που πλήρωνε έως τώρα, ενώ για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ το ποσοστό, μόλις φτάνει στο 1%».

Για το άν θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, εταιρείες που καλούνται να πληρώσουν ένα μέρος της εισφοράς των εργαζομένων με μπλοκάκι, σε έως δύο εργοδότες, σημείωσε:

«Αυτό που προβλέπει ο νόμος είναι εκείνο που πραγματικά θα έπρεπε να συμβαίνει. Αυτός που είναι πραγματικά εξαρτημένος εργαζόμενος και θα έπρεπε να είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, όπως ίσχυε έως και τον Δεκέμβριο του 2016, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ασφαλισμένος εργαζόμενος.Οταν λέμε δηλαδή εργαζόμενος με μπλοκάκι σε έως 2 εργοδότες σημαίνει ότι άν κανείς δεν πληρώνει μισθό, πρόκειται για κρυμένη εργασία. Η επιβάρυνση θα είναι ίδια και θα επέλθει μια ισορροπία στην αγορά εργασίας».

Οπως πρόσθεσε ο Τ.Πετρόπουλος: «Ο εργαζόμενος θα καταβάλει τη δική του εισφορά που είναι 6,67% , δηλαδή περίπου 30 με 35 ευρώ για τα 500 ευρώ. Συνεπώς αυτό που θα στείλουμε στον απασχολούντα με μπλοκάκι είναι το 13,3 %.Τις λεπτομέρειες θα τις δείτε στην πράξη. Η προστασία τώρα των εργαζομένων στην πράξη, είναι ερώτημα που απασχολεί το Υπ. Εργασίας και για αυτό δεν έχει εκδοθεί και η εγκύκλιος,επειδή όπως αντιλαμβάνεστε είναι απλή η έκδοση έναντι καλόπιστων συναλλασσόμενων, αλλά εμείς πρέπει να εντοπίσουμε πιθανές καταστρατηγήσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αυτοί που είναι υπόχρεοι πληρωμής, πρέπει να το κάνουν έως το τέλος Φεβρουαρίου 2017, επομένως δεν είμαστε εκτός χρονικών περιθωρίων. Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα, αλλά ψάχνουμε τις λεπτομέρειες και ακόμα δεν έχουμε καταλήξει καθώς αναζητούμε τα προβλήματα που προκύπτουν από την κακόπιστη αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν οι εργοδότες στη σχετική ρύθμιση.Αν όλοι ήταν καλόπιστοι και θετικοί, το πρόβλημα θα ήταν λυμένο. Εχω εκδόσει 45 υπουργικές αποφάσεις και 56 εγκυκλίους στην περίοδο μετά την ψήφιση του νόμου 4387 και έχει γίνει τεράστια δουλειά για την ενοποίηση των ταμείων. Το συγκεκριμένο θέμα το άφησα για το τέλος, επειδή δεν αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων και εργαζομένων και αποτελεί ειδική κατηγορία» .

Για την ισχύ του τεκμαρτού εισοδήματος, τόνισε: «Κριτήριο υπολογισμού για το καθαρό εισόδημα κάποιου είναι εκείνο που προκύπτει από την απασχόληση κατά το έτος που κρίνεται και με βάση τα σημερινά δεδομένα κατά το προηγούμενο έτος.

Εάν κάποιος έχει κλείσει το μπλοκάκι, δεν θα φαίνεται στο μητρώο ασφαλισμένων και επομένως δεν θα κληθεί να πληρώσει εισφορά.

Εάν έχει μικρότερη απολαβή καθαρών εσόδων στη νέα χρονιά, το σύστημα θα μπορεί να το αντιμετωπίσει επιεικώς γιατί πρόκειται για το πρώτο εξάμηνο και μόνον του έτους και η εκκαθάριση του Ιουλίου θα αποτυπώσει την πραγματική εικόνα των πραγματικών δυνατοτήτων του ασφαλισμένου. Βέβαια μπορεί να κάνει μερική καταβολή οφειλών, ώστε να είναι φορολογικά ενήμερος, αλλά από το σύστημα θα προκύψει άν είναι καλόπιστη η συμπεριφορά του .

Δεν μπορεί κάποιος να έχει καθαρά εισοδήματα 5Ο χιλιάδες ευρώ και να προφασίζεται ότι είχε 1.000. Θα αποκαλυφθεί από το σύστημα. Καλούμε όλους σε μάχη κατά της εισφοροδιαφυγής».

Τέλος αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τόνισε: «Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι έχει αργήσει, αλλά οφείλεται στις αντιθέσεις μεταξύ των εταίρων μας. Λογικά θα έπρεπε να έχουμε ήδη κλείσει, πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στον τρέχοντα μήνα».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ, ΤΑΣΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΙΣΦΟΡΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!