Παγίδα διπλών εισφορών για 750.000 ασφαλισμένους

Εισφορές και για το «αγροτικό εισόδημα» που δηλώνουν στην εφορία είναι πιθανό να κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο περίπου 500.000 μισθωτοί ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα στην εφορία, αλλά εξαιρούνταν από την ασφάλιση στον πρώην ΟΓΑ, τώρα θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές.

Επίσης, διπλές εισφορές θα πληρώσουν 250.000 «νέοι ασφαλισμένοι» (ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από 1/1/1993 και μετά) που έχουν διπλή απασχόληση. Με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, αυτοί δεν ασφαλίζονταν για τη δεύτερη εργασία. Οι εισφορές ξεκινούν από 26,95% για το δεύτερο εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 37,95% αν κάποιος υποχρεούται να ασφαλιστεί και για επικούρηση και εφάπαξ.

Αντίθετα, πιθανά κερδισμένοι είναι όσοι από τους «παλαιούς» ασφαλισμένους πλήρωναν για το ελεύθερο επάγγελμα εισφορές με βάση τεκμαρτό εισόδημα ακόμη κι αν είχαν ζημίες ή πολύ μικρό κέρδος. Και αυτό γιατί όσοι πρωτοασφαλίστηκαν πριν από το 1993, δεν είχαν τη δυνατότητα εξαίρεσης και ασφαλίζονταν σε δύο ή περισσότερα Ταμεία ανάλογα με την απασχόληση που παρείχαν.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΠΑΓΙΔΑ, 750000 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ, ΔΙΠΛΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!