Οι υπουργικές αποφάσεις με τις νέες συντάξεις & εφάπαξ – Πώς θα υπολογίζονται

Τις δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται τα νέα εφάπαξ, και οι νέες κύριες και επικουρικές συντάξεις με βάση το πρόσφατα ψηφισθέν ασφαλιστικό.

Με την πρώτη υπουργική απόφαση ορίζεται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης για τα εφάπαξ των μισθωτών που καταβάλουν μηνιαία εισφορά 4% και για τους αυτοαπασχολούμενους ορίζεται από εδώ και στο εξής στο 60%, κάτι που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα οδηγήσει σε μειώσεις της τάξης του 15 έως 18%.

Με τη δεύτερη υπουργική απόφαση καθορίζεται ότι ξεκινάει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017 ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων με τον ορισμό νέου χαμηλού ετήσιου ποσοστό αναπλήρωσης 0,45%, με βάση το οποίο γίνεται ο επανυπολογισμός και των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι όταν το καταβαλλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο απο αυτό που προκύπτει μετά το νέο υπολογισμό, τότε το επιπλέον ποσό θα καταβάλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά έως το 2018. Άμεσες, ωστόσο, θα είναι οι μειώσεις για όσους λαμβάνουν συνολικό άθροισμα σύνταξης πάνω από 1300 ευρώ.

Παράλληλα με την ίδια υπουργική απόφαση ορίζονται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 1

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 2

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Αφήστε μια απάντηση