ΟΓΑ: Δεν εφαρμόζεται ο «κόφτης» στις συντάξεις χιλιάδων αγροτών (εγκύκλιος)

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας ορίζεται ότι η μείωση κατά 60% της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να δουλεύουν, δεν εφαρμόζεται για τους αγρότες που θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από φέτος μέχρι και τις 31/12/2024. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα αρχίσουν από το 2025 για τους Αγρότες που συνεχίζουν να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα

Ειδικότερα στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ από 1-1- 2017 και μετά, που συνεχίζουν να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στο Ε.Φ.Κ.Α., βάσει των σχετικών διατάξεων υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και δεδομένης της ως άνω μεταβατικής προσαρμογής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ στο νέο καθεστώς συντάξεων (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη), οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 του ν. 4387/2016, για την απασχόληση συνταξιούχων έχουν εφαρμογή για όσους συνταξιοδοτούνται από 1-1- 2025, καθώς από το έτος αυτό και μετά η συμμετοχή εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης στο συνολικό ποσό της σύνταξης προσεγγίζει και εν συνεχεία υπερβαίνει το 60%, το ποσοστό δηλαδή περικοπής της σύνταξης που ορίζεται στο άρθρο 20 του ν. 4387/2016.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι, για όσους υποβάλλουν αίτηση
συνταξιοδότησης από 1-1-2017 έως και 31-12-2024 ως προς την απασχόληση συνταξιούχων θα ισχύουν οι προγενέστερες του άρθρου 20 του ν. 4387/2016
διατάξεις.
Εξυπακούεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν και για όσους συνταξιοδοτούνται από
την ισχύ του ν. 4387/2016 και μέχρι 31-12-2016, δεδομένου ότι ο υπολογισμός της
σύνταξης στις περιπτώσεις αυτές γίνεται με βάση το προϊσχύον του προαναφερόμενου νόμου καθεστώς.
Δηλαδή για τις συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών δεν θα εφαρμοστούν οι προβλέψεις του άρθρου20 του ν.4387/2016.  Το συγκεκριμένο άρθρο όπως ρητά αναφέρεται και στην εγκύκλιο: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016, στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων, ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα».
Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι οι αγροτικές συντάξεις είναι πιθανό να είναι οι μόνες που θα γλιτώσουν από το νέο «κύκλο» περικοπών που θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς.
Η συγκεκριμένη ευνοϊκή ρύθμιση, αφορά μόνο σε συνταξιούχους του ΟΓΑ που είναι ταυτόχρονα και καλλιεργητές αγροτικής γης. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση συνταξιούχους, οι οποίοι προέρχονται από άλλα ταμεία (πχ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο) και επέλεξαν να ασκήσουν κάποιας μορφής αγροτική δραστηριότητα, παράλληλα με τη συνταξιοδότησή τους.

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΟΓΑ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΚΟΦΤΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!