Ν/σχ Υπ.Εργασίας: Δομικές αλλαγές στις εισφορές μη μισθωτών

  • Απο stergios
  • 25 Οκτωβρίου 2019 - 22:05
  • Comments Off

Σε δομική αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή εισφοράς 20%. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, προωθεί την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα και τη θεσμοθέτηση 4 έως 5 κλάσεων με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος του έτους.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν συζητηθεί, η επικρατέστερη προβλέπει την αύξηση της κατώτατης εισφοράς (πρώτη ασφαλιστική κατηγορία), που σήμερα ανέρχεται στα 185,18 ευρώ το μήνα, στα 200-230 ευρώ και στη συνέχεια θα δημιουργηθούν οι επόμενες με κλιμακωτά ποσά.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι κατηγορίες θα είναι ελεύθερης επιλογής, αλλά το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών δεν θα συνδέεται ούτε με τα έτη ασφάλισης ούτε με το ύψος του εισοδήματος. Η διαμόρφωση των νέων ποσών των ασφαλιστικών εισφορών θα συνδεθεί με τις επικείμενες εκπτώσεις στην φορολογία.

Ακόμα και αν την επόμενη χρονιά αυξηθούν οι εισφορές των μη μισθωτών έως και 30 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ ετησίως, είναι σαφές ότι από τη νέα φορολογική κλίμακα που προωθείται θα είναι τελικά ωφελημένοι. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 9% από 22% που είναι σήμερα. Άρα, η αύξηση των εισφορών υπερκαλύπτεται από τη μείωση των φόρων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!