Μηνιαία εισφορά 4% για εφάπαξ σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες (εγκύκλιος)

Μηνιαία εισφορά 4% για το εφάπαξ θα καταβάλλεται από μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Από τη νέα επιβάρυνση εξαιρούνται 250.000 “παλαιοί” ασφαλισμένοι (προ της 1/1/1993), ενώ, όπου υπάρχουν, διατηρούνται και οι εργοδοτικές εισφορές. Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας καθορίζει την υποχρέωση καταβολής μηνιαίας εισφοράς, από 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, για παροχές εφάπαξ.

Η εισφορά 4% αφορά ασφαλισμένους-μισθωτούς με έναρξη ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, αλλά και αυτοτελώς απασχολουμένους, ασφαλισμένους πριν ή μετά το 1993. Για τους μισθωτούς η εισφορά θα υπολογίζεται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, για τους αυτοτελώς απασχολουμένους όμως θα υπολογίζεται επί του εισοδήματός τους. Στους μισθωτούς “νέους ασφαλισμένους”, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς για εφάπαξ καθορίζεται σε 4%, υπολογιζόμενο επί των ασφαλιστέων αποδοχών.

Η ρύθμιση αφορά όλους τους ασφαλισμένους που είχαν ασφαλιστεί σε φορέα κύριας ασφάλισης για πρώτη φορά μετά την 1.1.1993, ακολουθεί τη βάση υπολογισμού των μισθωτών για κύρια σύνταξη και επιβάλλεται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΕΦΑΠΑΞ, ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ 4%


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!