Κατρούγκαλος για απόφαση ΣτΕ: Η ουσία του νόμου μου είναι συνταγματική

  • Απο stergios
  • 5 Οκτωβρίου 2019 - 10:13
  • Comments Off

«Βγήκαν αντισυνταγματικές ορισμένες από τις περιφερειακές διατάξεις του νόμου, η ουσία όμως της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης κρίθηκε όχι απλώς συνταγματική από το ΣτΕ αλλά σύμφωνη με τις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Το δικαστήριο έκρινε με βάση ότι δεν είχαμε περικοπές αλλά ένα νέο σύστημα» τόνισε.

«Η ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που ήταν ένα ενιαίο ταμείο με όμοιους κανόνες, κρίθηκε όχι απλά συνταγματική από το ΣτΕ, αλλά και σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας στον ΑΝΤ1 την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κατρούγκαλος: Στις επικουρικές μη συνταγματικές οι περικοπές

«Η επιλογή μας ήταν να μην κάνουμε περικοπές, αλλά ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα από την αρχή. Το δικαστήριο έκρινε με βάση αυτό. Τα βάρη του νέου συστήματος θα έπρεπε να το επωμιστούν και οι νέοι συνταξιούχοι και οι παλιοί. Για αυτό δεν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος για την απόφαση του ΣτΕ.

«Οι περικοπές που κρίθηκαν μη συνταγματικές είναι στις επικουρικές. Σε αυτό το σύστημα δεν επεμβήκαμε με τον τρόπο που επεμβήκαμε στις κύριες συντάξεις. Εκεί κρατήσαμε το παλιό σύστημα και κάναμε τις αναγκαίες αναπροσαρμογές για να ξαναρχίσουν να δίνονται συντάξεις», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας. «Το δικαστήριο λέει ότι αντίθετα με τον ΕΦΚΑ που υπήρξε αναλογιστική μελέτη, στην επικουρική ασφάλιση είχαμε μόνο αναλογιστικές προβολές. Εκεί βρίσκει μια τυπική έλλειψη», σημείωσε.

«Για αυτούς που έχουν πολλά χρόνια εργασίας και υψηλές αποδοχές, το σύστημα καταλήγει να δίνει δυσανάλογες συντάξεις. Εκεί ήταν μια από τις επιλογές που είχαμε κάνει όχι για να βλάψουμε αυτούς που είχαν πολλά χρήματα αλλά για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που είτε λόγω ανεργίας δεν είχαν πλήρη εργασιακό βίο ή ήταν χαμηλόμισθοι, να έχουμε ποσοστό αναπλήρωσης που να πλησιάζει το 90% αυτού που έβγαζαν εργαζόμενοι. Οταν έχεις 1.000 ευρώ μισθό δεν μπορείς να έχεις 50% ποσοστό αναπλήρωσης», δήλωσε ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΣΤΕ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!