Έως τέλη Ιανουαρίου τα ειδοποιητήρια πληρωμής για εισφορές του ΕΦΚΑ

Εως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν παραλάβει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοπαπασχολούμενοι και οι αγρότες τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ με τις εισφορές του πρώτου μήνα του ‘17 (με βάση τα εισοδήματα του ‘15) που θα πρέπει να καταβάλουν μέσω τραπέζης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Την ενεργοποίηση της διαδικασίας είσπραξης, ανά μήνα, των νέων εισφορών (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια καθώς και 7% για επικουρικό και 4% για εφάπαξ σε όσους κλάδους υπήρχε υποχρέωση) ανακοίνωσαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξης παρουσιάζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του ενιαίου φορέα. Οπως χαμηλότερες εισφορές για όσους θα δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές «συναλλαγές», περιορισμός γραφειοκρατίας και έκδοση συντάξεων από τον Οκτώβριο του 2017 και μετά εντός…τριμήνου από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης!

Η ηγεσία του υπουργείου, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα στα πρώτα βήματα του ΕΦΚΑ, υποσχέθηκε:

Τη ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών του ‘16 για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που θα κληθούν να πληρώσουν τόσο τις νέες εισφορές όσο και τις εισφορές του ‘16 (οι δικηγόροι δεν έχουν καταβάλλει καθόλου εισφορές το ‘16 ενώ οι αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν μαζί με τις τρέχουσες και τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του ‘16). Στοίχημα αποτελεί, ωστόσο, η αύξηση της εισπραξιμότητας και η αποφυγή του κινδύνου κατάρρευσης των εσόδων από τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Την έκδοση της εγκυκλίου και την επίλυση των ζητημάτων που θα προκύψουν για τους εργαζόμενους – αμειβόμενους με δελτία παροχής υπηρεσιών οι οποίοι, με βάση το ν. Κατρούγκαλου, θα «μοιράζονται» από την 1/1/2017 τις εισφορές με τον εργοδότη (αν αμείβονται με «μπλοκάκι» σε 1 έως 2 εργοδότες). Η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στ. Βρακά επιβεβαίωσε ότι θα λειτουργήσει ειδική πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων πληρωμής εργαζομένων με «μπλοκάκι» και ελέγχου ώστε να διαπσιτώνεται αν υπάρχει απασχόληση σε 1 έως 2 εργοδότες.

Την παραγωγική λειτουργία των ηλεκτρονικών και άλλων βασικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ σε πρώτη φάση έως τις 16 Ιανουαρίου και σταδιακά μέσα στους αμέσους επόμενους μήνες. Το νέο site του Ταμείου είναι στη διεύθυνση www.efka.gov.gr ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί και τετραψήφιος αριθμός πληροφόρησης πολιτών (το 1555) με αστική χρέωση από τις 8 π.μ. έως τι 4 μ.μ.

Την απονομή έως τον Οκτώβριο του ‘17 του συνόλου των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι στις 31/12/2014 εκκρεμούσαν 160.551 κύριες συντάξεις και εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση της ενοποίησης, οι πληρωμές των εξ ολοκλήρου «νέων» συντάξεων θα φτάσει να γίνονται εντός 18 ημερών το πολύ!

1.000 ΕΛΕΓΚΤΕΣ

Ταυτόχρονα με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία. Θα λειτουργήσουν 11 περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα ασφάλισης με 1.000 ελεγκτές για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που πολλοί εκτιμούν ότι θα «διευρυνθεί» για την αποφυγή πληρωμής των νέων ασφαλίστρων. «Ο ΕΦΚΑ είναι ένα μεγάλο βήμα στη δύσκολη προσπάθεια να στήσουμε ξανά στα πόδια του ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης» δήλωσε η Ε. Αχτσιόγλου υπογραμμίζοντας ότι για τον ίδιο λόγο δίνεται και η «μάχη» για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ, ενσωματώνει εννέα πρώην ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, «καλύπτει» 4,2 εκατ. ασφαλισμένους, 2,6 εκατ. συνταξιούχους και θα λειτουργεί με 8.642 εργαζόμενους. Σύμφωνα με έρευνα γνώμης της prorata που έγινε τον Δεκέμβριο σε δείγμα 1.000 ατόμων, το 76% τάσσεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, το 67% υποστηρίζει τη λειτουργία ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος και το 72% την ύπαρξη ενιαίων κανόνων.

Πηγή: imerisia.gr

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!