ελστατ-αδύνατος-ο-υπολογισμός-συντελ-56958
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 03.03.2017 | 13:21

ΕΛΣΤΑΤ: Αδύνατος ο υπολογισμός συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών -Στον «αέρα» οι νέες συντάξεις

Με ανακοίνωση της, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε επίσημα ότι αδυνατεί να υπολογίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών βάσει του οποίου θα προκύπτουν στο εξής οι νέες συντάξεις.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 12 Μαΐου 2016 και μετά, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τις 65.000, καθώς και όσες θα υποβληθούν τους επόμενους μηνες, δεν θα μπορούν να εκδοθούν και να  απονεμηθούν στους δικαιούχους!
Μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι χωρίς αποδοχές, το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, προκειμένου να βρεθεί μια προσωρινή λύση.
Στη σχετική ανακοίνωση της, μάλιστα η ΕΛΣΤΑ αδείαζει την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφού γνωστοποιεί ότι έχει ήδη ενημερώσει για το γεγονός ότι «οι διαθέσιμες στατιστικές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ».
Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνει ότι ενώ ο νόμος για το νέο Ασφαλιστικό (ν.4387/2016) έχει τεθεί εν ισχύ από τις 12 Μαΐου 2016 και σε συγκεκριμένα άρθρα του (αρ. 8, 28 και 35), γίνεται λόγος για «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», το αίτημα για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή υποβλήθηκε προς την ΕΛΣΤΑΤ το Νοέμβριο του 2016, δηλαδή σχεδόν έξι μήνες αργότερα.
Η ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα προτείνει να πραγματοποιηθεί μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΕΛΣΤΑΤ

“Η ΕΛΣΤΑΤ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα (που υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2016) για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ. Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010.

Σημειώνεται ότι η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 7, του Στατιστικού Νόμου 3832/2010, όπως ισχύει.

Η ΕΛΣΤΑΤ πρότεινε πάντως στη Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών.

Ως εκ τούτου, οι αναφορές ότι η ΕΛΣΤΑΤ επί εννέα μήνες εξέταζε την κατάρτιση του δείκτη είναι εκτός πραγματικότητας”.