ΕΦΚΑ: Πώς γίνεται απονομή επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου (εγκύκλιος)

Με την εγκύκλιο Τ01/652/1/2018 του ΕΦΚΑ κοινοποιούνται σχετικά έγγραφα του ΕΤΕΑΕΠ και του Υπουργείου Εργασίας, με τα οποία παρέχονται διευκρινίσεις, σχετικά με τον χειρισμό των αιτημάτων μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου, για θανάτους μετά την 12/5/2016.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο, σημειώνεται:

Θέμα: «Αιτήσεις απονομής επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου.»

Σχετ.: α) Το από 3/5/2017 έγγραφο του Αυτοτελούς Τμήματος Υποστήριξης Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ.

β) Το από 17/10/2017 έγγραφα του Αυτοτελούς Τμήματος Υποστήριξης Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών (α) και (β) καθώς και των απαντήσεών σας σχετικά με τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε σχετικά με την έκδοση αποφάσεων μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου, αναφέρουμε ότι τα ποσοστά που ορίζονταν από τις καταστατικές διατάξεις του εκάστοτε τέως Ταμείου θα υπολογίζονται στο αρχικό ποσό της σύνταξης του θανόντος. Στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις θα αναγράφονται τα ανωτέρω ποσά με την σημείωση ότι σε αυτό θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 96 του ν.4387/2016, όπως ισχύει.

Παράδειγμα: Συνταξιούχος του τ.ΤΕΑΥΕΚ ο οποίος πέθανε τον 3/2017, ελάμβανε σύνταξη 273,676 (επανυπολογισμένη).

Η σύνταξη του θανόντος πριν τον επανυπολογισμό ήταν 356,316. Συνεπώς, η απόφαση για απονομή επικουρικής λόγω θανάτου συνταξιούχου θα υπολογιστεί με το ποσοστό που ορίζει το καταστατικό τ.ΤΕΑΥΕΚ, 60%, επί του ποσού που ελάμβανε ο θανών πριν τον επανυπολογισμό δηλ. στα 356,316.

Στην συνέχεια ο επανυπολογισμός του ποσού θα γίνεται από την ΗΔΙΚΑ η οποία είναι η αρμόδια υπηρεσία.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!