χωρίς-να-περιλαμβάνει-μείωση-συντάξε-364027
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 28.09.2018 | 10:42

Χωρίς να περιλαμβάνει μείωση συντάξεων το προσχέδιο προϋπολογισμού;

Ανοικτό το ενδεχόμενο οι μειώσεις των συντάξεων να μη συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (Κεφάλαιο 6, άρθρο 79), αφήνει η κυβέρνηση.

Προσανατολίζονται δε προς αυτήν την κατεύθυνση ακόμη και χωρίς τη σχετική συνεννόηση με τους θεσμούς.

Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για την πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων, καθώς – σε αντίθεση με όσα αφήνει να διαρρεύσουν – οι συζητήσεις ούτε προχωρημένες είναι, ούτε σε καλό κλίμα διεξάγονται.

Το σενάριο της αναβολής της κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού κυκλοφόρησε μετά από κυβερνητικές διαρροές, αλλά πλέον «καίγεται» από την ίδια την κυβέρνηση.

Ωστόσο παραμένει ερωτηματικό αν θα περιλαμβάνει ή όχι την ψηφισμένη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019. Ασφαλείς πληροφορίες, Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, να μη συμπεριλάβει τη μείωση των συντάξεων, χωρίς να έχει έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς.

Το αν το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου θα αναφέρει τη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 ή όχι ήταν ένα ζήτημα που παρουσιαζόταν – τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο όσο και από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο – ως τυπικό και ασήμαντο. Εκείνοι έλεγαν ότι μπορεί η μείωση να περιλαμβάνεται στο προσχέδιο, αλλά μετά τη συμφωνία με τους Θεσμούς δεν θα περιλαμβανόταν στο σχέδιο του Προϋπολογισμού που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο και αναμένεται να ψηφιστεί τέλος Δεκεμβρίου.

Το γεγονός ότι ένα θέμα που πριν λίγες ημέρες παρουσιαζόταν ως τυπικό αναδεικνύεται σε κομβικό, όταν είναι γνωστό ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού δεν είναι δεσμευτικό και πολλά μπορούν να αλλάξουν στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, είναι ενδεικτικό των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στις συζητήσεις της με τους Θεσμούς.

«Υπάρχει προβληματισμός για το αν θα πρέπει να γραφτεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού η μείωση των συντάξεων από 1.1.2019. Σκεπτόμαστε τις αντιδράσεις, αλλά κυριαρχεί η σκέψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι μέσα στο προσχέδιο που δεν θέλουμε να υπάρχει στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, μετά από ένα μήνα», αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους Θεσμούς για κάτι τέτοιο και στο ερώτημα αν μία τέτοια πρωτοβουλία της κυβέρνησης εκληφθεί ως ρίσκο από τους Θεσμούς απαντά ότι «ακόμα και αν δεν συμπεριλάβουμε τις μειώσεις των συντάξεων στο προσχέδιο, θα υπάρξει χρόνος στα δύο επόμενα Eurogroup να υπάρξει συμφωνία και αυτή να περιληφθεί στην κατάθεση του σχεδίου του Προϋπολογισμού». Σημειώνεται ότι το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι κατάληξη στο θέμα, θετική ή αρνητική, θα υπάρξει μέσα στον Νοέμβριο ή και νωρίτερα και όχι στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπου εκεί θα επικυρωθεί η συμφωνία που θα έχει προηγηθεί.

«Δεν υπάρχει κάποια απόφαση για αναβολή κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού», ανέφερε πηγή του Μαξίμου, παραπέμποντας στο υπουργείο Οικονομικών για το τι θα περιλαμβάνει τελικά το προσχέδιο.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να μη συμπεριλάβει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού τις ψηφισμένες μειώσεις των συντάξεων σημαίνει αλλαγή στάσης σε σύγκριση με το τελευταίο διάστημα όπου κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούσαν βέβαιη εξέλιξη ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν με τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών και σε ένα κλίμα ομαλότητας και συναίνεσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με τους Θεσμούς σχετικά με το κυβερνητικό αίτημα δεν προχωρούν όπως ανέμενε και θα ήθελε η κυβέρνηση, γι’ αυτό και σηματοδοτείται αλλαγή στάσης με περισσότερη πίεση στους Θεσμούς. «Μην υποτιμάτε το ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως δεν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις», διευκρινίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, για το τι τελικά θα συμβεί, χωρίς ωστόσο να απαντά στην ερώτηση τι θα σημαίνει αυτό για τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποσπάσει το «ναι» της Κομισιόν – η οποία πρέπει να ενημερωθεί επισήμως για το περιεχόμενο του προσχεδίου του Προϋπολογισμού ως τις 15 Οκτωβρίου – αλλά όχι και των άλλων Θεσμών, συμπεριλαμβανομένων και του ΔΝΤ του οποίου η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως «απλό παρατηρητή» στις διαπραγματεύσεις της μεταμνημονιακής φάσης, αλλά δεν είναι. Η συμφωνία των Θεσμών στο ελληνικό αίτημα για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων είναι πολύ πιο δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα από ό,τι θέλει να το εμφανίσει η κυβέρνηση.