Ασφαλιστικό: Πώς η δημογραφική έκρηξη… σκοτώνει τις συντάξεις

Η λογική των ελάχιστων προδιαγραφών που εισήγαγε βιαίως ο νόμος Κατρούγκαλου στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει τις βάσεις στη δημογραφική έκρηξη που αναμένεται να ξεσπάσει τη 10ετία του 2020… Το baby booming (έκρηξη γεννήσεων της 10ετίας του 1960) στο συνταξιοδοτικό θα φέρει αντίστοιχη έκρηξη συνταξιοδοτήσεων.

Όπως περιγράφει σε ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών», αν τα πράγματα έμεναν ως είχαν (δηλαδή αν δεν «πετσόκοβε τις συντάξεις η κυβέρνηση με τον νόμο Κατρούγκαλου και δεν αύξανε δραματικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης»), τη δεκαετία του 2020 η πορεία των ελλειμμάτων της κοινωνικής ασφάλισης σε συνθήκες baby booming (2023-2028), υψηλής ανεργίας και γήρανσης του πληθυσμού θα ήταν σχεδόν τριπλάσια αυξητική σε σχέση με την πενταετία 2015-2020.

Το θέμα είναι ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με άλλη, πιο σύνθετη λύση, αλλά και αυτή η κυβέρνηση επέλεξε τον εύκολο δρόμο.

Γερνά… επικίνδυνα

Ολα αυτά προκύπτουν από τη δημογραφική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού, που γηράσκει επικίνδυνα.

Οπως προκύπτει από τις δημογραφικές προβολές, το 2030 ένας στους τρεις Ελληνες θα είναι άνω των 60 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα ένας στους τέσσερις Ελληνες είναι πάνω από 65 ετών, ο πληθυσμός των ηλικιών 50-64 ετών προβλέπεται να αυξηθεί κατά τα επόμενα 15 χρόνια, για να μειωθεί σταδιακά στη συνέχεια.

Το 2060, σύμφωνα με τις δημογραφικές προβολές, ένας στους δύο Ελληνες θα είναι πάνω από 65 ετών.

Ετσι έχει μετρηθεί ότι η σημερινή συμβολή της γήρανσης του πληθυσμού στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών είναι 15%.

Κατά την προσεχή δεκαετία (2020-2030) προβλέπεται περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος της κοινωνικής ασφάλισης, δεδομένου ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών θα κυμαίνεται από 4% μέχρι 6%.

Αυτή η προοπτική (αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα) θα φέρει την Ελλάδα με μειωμένο πληθυσμό, αφού οι κάτοικοι της χώρας το 2060 υπολογίζεται ότι θα είναι μόλις 8,6 εκατομμύρια (από 11 εκατομμύρια σήμερα).

Απόλυτοι αριθμοί

Ετσι οι άνθρωποι που θα μπορούν να εργαστούν (ηλικίες 15-64 δηλαδή) θα μειωθούν δραματικά και σε επίπεδα ποσόστωσης, από 65,1%, που είναι σήμερα, στο 54,2%.

Σε απόλυτους αριθμούς όσοι είναι σε ηλικία να εργαστούν στις μέρες μας ανέρχονται σε περίπου 7,2 εκατομμύρια.

Για το 2060 έχει προβλεφθεί η ραγδαία πτώση και υπολογίζεται να κατέλθει στα 4,6 εκατομμύρια.

Οπως και να έχει, για να σωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με τα δεδομένα της γήρανσης του πληθυσμού, της ανεργίας κ.λπ. στην Ελλάδα και να διατηρηθεί η σημερινή δυσμενής σχέση (1:1,7) ασφαλισμένων προς συνταξιούχους προϋπόθεση είναι η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης από 55% (2015) στα επίπεδα του 80-85%.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών» – Ρεπορτάζ: Τζώρτζης Ρούσσος

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ, ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]