Αποκαλύψεις Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων για κρυφή παρακράτηση στις συντάξεις

«Κρυφή» εισφορά 0,20 ευρώ τον μήνα δίνουν από τη σύνταξή τους -χωρίς να το γνωρίζουν ή να το έχουν ζητήσει- 1.276.000 συνταξιούχοι χρηματοδοτώντας τρεις συνταξιουχικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με επιστολή – καταγγελία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου, η σχετική παρακράτηση (που γίνεται αυτόματα από την 1η Ιουλίου του 2016, σε εφαρμογή του άρθρου 102 του ν. 4387/2016) έχει «κόψει» από τις συντάξεις συνολικά 1.786.438 ευρώ στο 7μηνο δηλαδή ποσό 255.205 ευρώ τον μήνα.
Το ποσό αυτό αποδίδεται κατά ποσοστό 64% υπέρ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (163.331 ευρώ τον μήνα), κατά ποσοστό 32% υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (81.665 ευρώ το μήνα) και κατά ποσοστό 4% υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (10.208 ευρώ το μήνα). Από τη διάταξη εξαιρούνται μόνο οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ χωρίς να τους δίνεται δυνατότητα άρνησης της παρακράτησης του ενός ευρώ τον μήνα που προβλέπεται σε άλλη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 69 του Ν. 3863/2010).
Επισημαίνεται ότι τυπικά δίνεται δικαίωμα σε όσους συνταξιούχους δεν επιθυμούν την παρακράτηση να υποβάλουν έγγραφη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του ασφαλιστικού τους φορέα, αλλά, όπως σημειώνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων «η σχετική πρόβλεψη στερείται ουσιαστικής και πρακτικής σημασίας, αφού η πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν ενημερώθηκε». Το Ενιαίο Δίκτυο, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχουν γίνει 18 μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα, ζητά την ανάκληση της σχετικής υπουργικής απόφασης και την κατάργηση της διάταξης, καθώς και την άμεση επιστροφή των παρακρατηθέντων χρηματικών ποσών στους συνταξιούχους».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!