Άλλαξαν οι ημερομηνίες για τις συντάξεις Ιουλίου -Πότε θα πληρωθούν

  • Απο stergios
  • 1 Ιουνίου 2019 - 11:56
  • Comments Off

Αλλαγή στις ημερομηνίες καταβολής των κύριων συντάξεων, από τον μήνα Ιούλιο, έγινε γνωστή. Πότε, όμως, θα πληρωθούν οι επικουρικές;

Στους συνταξιούχους πρώην μισθωτούς, όπως έχει δηλώσει και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου οι συντάξεις θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Στους συνταξιούχους πρώην μη μισθωτούς θα καταβάλλονται την τέταρτη πριν από το τέλος εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Η αλλαγή θα ισχύσει από τις συντάξεις Ιουλίου, οι οποίες θα πληρωθούν στις 25 Ιουνίου για τους μη μισθωτούς, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ και στις 27 Ιουνίου θα πληρωθούν οι μισθωτοί.

Οι επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν 2 Ιουλίου.

Συντάξεις: Έτσι θα πάρετε και κύρια και επικουρική ταυτόχρονα

Έξι αλλαγές για το ΕΤΕΑΕΠ με βάση τον τελευταίο νόμο. Με αναδρομική ισχύ από 4 Δεκεμβρίου 2018 οι αποφάσεις. Ποιοι μπορούν να πάρουν ταυτόχρονα κύρια και επικουρική σύνταξη. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Ποιοι παίρνουν ταυτόχρονα κύρια και επικουρική

Τη δυνατότητα να λάβουν ταυτόχρονα την επικουρική με την κύρια σύνταξη έχουν, εφεξής, όσοι συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Όλες οι αλλαγές που προκαλούνται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), με βάση του τελευταίο νόμο για τις 120 δόσεις (ν. 457$/2018), περιγράφονται σε νεότερη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Με τον τελευταίο νόμο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται η έναρξη και η λήξη του δικαιώματος  σύνταξης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών.

Με τις νέες ρυθμίσεις ενοποιείται η έναρξη καταβολής της επικουρικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ, η οποία (πριν από τον νόμο 4578/18) καθοριζόταν από τις καταστατικές διατάξεις κάθε ενταγμένους στο ΕΤΣΑΕΠ πρώην Ταμείου. Πλέον, με βάση τον νέο νόμο, αναδρομικά από τις 4 Δεκεμβρίου του 2018 ισχύουν τα εξής: Για την άσκηση του δικαιώματος επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή Θανάτου απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης στο ΕΤΕΑΕΠ.

Προϋπόθεση

Βασική προϋπόθεση για την έναρξη καταβολής της επικουρικής σύνταξης είναι η προηγού-μενη συνταξιοδότηση από τον φορέα κύριας ασφάλισης. 3 Για την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος ισχύει ότι η καταβολή της αρχίζει από την πρώτη του επόμενου της υποβολής της σχετικής αίτησης- μήνα. Βασική προϋπόθεση είναι, κατά την ημερομηνία αυτή, να πληρούνται όλες σι νόμιμες προϋποθέσεις (συνταξιοδότηση από φορέα κύριας ασφάλισης και προϋποθέσεις χορήγησης επικουρικής σύνταξης).

Διαφορετικά, η καταβολή της ξεκινά από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις. 4 Οι ασφαλισμένοι που, κατά την έναρξη χορήγησης της επικουρικής σύνταξης, συνεχίζουν την απασχόλησή τους ως μισθω-τοί ή μη μισθωτοί διέπονται από τις διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων.

Στις περιπτώσεις αυτές δεν απαιτούνται η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και η συνέχιση της απασχόλησης, όπως δηλώνεται στην αίτηση συνταξιοδότησης. 5 Η επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου καταβάλλεται από την πρώτη ημέρα του μήνα που έπεται της ημερομηνίας του θανάτου και δεν μπορεί να ανατρέξει σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος, πριν από το τέλος του μήνα όπου υποβάλλεται η αίτηση συνταξιοδότησης (εφόσον βέβαια συντρέχει κατά την ως άνω ημερομηνία και η προηγούμενη συνταξιοδότηση για την αυτή αιτία από τον φορέα κύριας ασφάλισης).

Κατ’ εξαίρεση, προβλέπεται ρητά ότι η καταβολή της επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, θανάτου ή αναπηρίας από το ΕΤΕΑΕΠ αρχίζει από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της κύριας σύνταξης, εφόσον κατά την ημερομηνία αυτή πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης και η αίτηση υποβληθεί μέσα σε τρεις μήνες από ταν ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης για την απονομή της κύριας σύνταξης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο τον υπουργείο Εργασίας, η ρύθμιση αυτή κρίθηκε σκόπιμη, καθώς εφαρμόζεται ήδη στην πλειονότητα των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑΕΠ, βάσει των καταστατικών διατάξεων των πρώην ΕΤΕΑΜ κατ πρώην ΤΕΑΔΥ.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΛΗΡΩΜΗ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΟΓΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΟΑΕΕ, ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!