Αφορολόγητο και ακατάσχετο το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους (τροπολογία)

Τροπολογία με την οποία ορίζεται ως αφορολόγητο και ακατάσχετο το εφάπαξ βοήθημα (13η σύνταξη) στους συνταξιούχους, κατέθεσαν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  «Χωρικός σχεδιασμός – βιώσιμη ανάπτυξη»

Με την συγκεκριμένη τροπολογία συμπληρώνονται οι διατάξεις για το εφάπαξ βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους και ορίζεται ότι αυτό είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος ή παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Αιτιολογική Έκθεση

Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται ότι η χορηγούμενη στους χαμηλοσυνταξιούχους εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δεν θα επιβαρύνεται με κανένα φόρο και δεν θα συμψηφισθεί με οποιαδήποτε οφειλή τους προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα, με σκοπό την ουσιαστική τους στήριξη στην δύσκολη για αυτούς οικονομική συγκυρία.

Άρθρο ….

1. Στο άρθρο 65 του ν. 4445/2016 (Α’ 236) προστίθεται νέα παράγραφος 2 και η υφιστάμενη παράγραφος 2 αναριθμείται σε 3, ως εξής:
«2. Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιουδήποτε επιδόματος ή παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.»

2. Η προηγούμενη παράγραφος ισχύει από την έναρξη ισχύος του ν. 4445/2016.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ, ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!