μπουτάρης-οι-πρέσπες-αποδεικνύουν-ότ-546837
ΔΗΜΟΙ | 15.02.2019 | 22:37

Μπουτάρης: Οι Πρέσπες αποδεικνύουν ότι μπορεί να λυθεί κάθε διεθνές πρόβλημα

H συμφωνία των Πρεσπών δείχνει το δρόμο προς τα μπρος και μπορεί να βοηθήσει και άλλες χώρες να βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν τις δικές τους διαφορές. Δεν ξέρω άλλη περίπτωση χώρας εν καιρώ ειρήνης να έχει αλλάξει το όνομά της και το Σύνταγμά της χωρίς πόλεμο. Αυτή είναι και η σημασία της Συμφωνίας. Δείχνει σε όλους ότι κάθε πρόβλημα μπορεί να λυθεί» δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής (15.02) ο Γιάννης Μπουτάρης ανοίγοντας τις εργασίες  του 1ου Περιφερειακού Φόρουμ με θέμα τα Βαλκάνια που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε τη διαμάχη με την γειτονική χώρα ως ένα πρόβλημα το οποίο διαιωνίζεται όχι τα τελευταία 25 έτη αλλά για περισσότερα από 200 χρόνια το οποίο «καταφέραμε να το λύσουμε».

Τα τελευταία 5-6 χρόνια η Θεσσαλονίκη, όπως είπε ο δήμαρχος, υποδέχονταν περισσότερους από 1 εκατ. πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. «Άλλοι ερχόντουσαν για ψώνια, άλλοι για διακοπές και άλλοι για σπουδές. Ευχαριστιόντουσαν  την φιλοξενία της πόλης. Και όλα πήγαιναν καλά.  Όταν αναγκάστηκαν οι πολιτικές δυνάμεις των δύο χωρών να βρουν μια λύση δεν ενημέρωσαν όπως έπρεπε τον κόσμο ότι όταν γίνονται τέτοιες Συμφωνίες κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις» τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Πάντα υπάρχει ένας τρόπος να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ειρήνη και την ευημερία. Και όχι με την ανακύκλωση των Βαλκανικών στερεοτύπων που κάνουμε συνήθως.

Στην πρώτη μέρα των εργασιών του 1ου Περιφερειακού Φόρουμ κεντρικός ομιλητής ήταν πρώην πρόεδρος της Κροατίας, ο Ίβο Γιοσίποβιτς.

Στα Βαλκάνια, «ο εθνικισμός και η διαφθορά είναι το εμπόδιο για το κοινό μέλλον όλων των χωρών της Ευρώπης», τόνισε μεταξύ άλλων  ο κ. Γιοσίποβιτς ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή

Μεταξύ των ομιλητών το επόμενο διήμερο είναι ο Γιώργος Παπανδρέου η Corina Crețu, Ευρωπαία επίτροπος Περοφερειακής Πολιτικής, ο Ervin Bushati, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας και νυν γραμματέας του σοσιαλιστικού αλβανικού κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Zlatko Lagumdzija, η Gentian Elezi, εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Ατζέντα και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκης Ενσωμάτωσης της Αλβανίας, η Ardiana Hobdari, πρέσβης της Αλβανίας στην Ελλάδα, ο Radosav Babic, υπουργός Οικονομικών του Μαυροβουνίου, η Mimi Kodheli, πρώην υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, ο Spomenka Duric, υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Κονδυλίων της Κροατίας, ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου, Albin Kurti, η Antoaneta Barta, υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, ο δήμαρχος της Πρίστινα, Shpend Ahmeti, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων, στελέχη επιχειρήσεων, δημοσιογράφοι βαλκανικών χωρών.