υποχρεωτικοί-εμβολιασμοί-δήμοι-φέρ-706200
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | 24.08.2021 | 14:21

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί – Δήμοι: Φέρνουν απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και στοχοποίηση εργαζομένων

Απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και στοχοποίηση εργαζομένων, θα φέρει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους δήμους σημειώνει σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο ΟΤΑ και υπογραμμίζει:

Το τελευταίο διάστημα ζούμε στους Δήμους και στην Περιφέρεια την αποθέωση του ιδεολογήματος της «ατομικής ευθύνης». Δεκάδες συνάδελφοι μπαίνουν ή πρόκειται να μπουν σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα άνευ αποδοχών επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η Κυβέρνηση, με την ενεργητική συμπαράταξη των Δημοτικών Αρχών και της Περιφέρειας, πετώντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους μέσω της «ατομικής ευθύνης», προσπαθούν να κρύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες. Οι χιλιάδες θάνατοι συνανθρώπων μας, είναι δικό τους έγκλημα.

Οι εργαζόμενοι με δική τους πρωτοβουλία και με τη δράση των Σωματείων στην πραγματικότητα προστάτευσαν σε μεγάλο βαθμό τους χώρους δουλειάς και την υγεία των συνανθρώπων μας που φροντίζουν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των Δήμων. Η κυβέρνηση και οι Διοικήσεις των Δήμων που τώρα δήθεν κόπτονται για την υπεράσπιση της υγείας, ήταν απέναντι μας όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούσαμε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα ατομικής προστασίας, συχνά και δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους ώστε να γίνεται έγκαιρη πρόληψη και ιχνηλάτηση. Αντίθετα ακολουθούσαν τα διάφορα ελλιπή πρωτόκολλα λάστιχο, με απουσία ελέγχων στους χώρους δουλειάς, έβαλαν σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς, για να αποφύγουν το κόστος των μέτρων προστασίας. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συνάδελφοι μας που πρωτοστάτησαν στη διεκδίκηση μέτρων προστασίας, αντιμετώπισαν τιμωρητικές συμπεριφορές.

Το συνδικάτο μας ταυτόχρονα με την πάλη για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, πρωτοστάτησε στην ενημέρωση των συναδέλφων για την ανάγκη του εμβολιασμού όλων των εργαζομένων. Ακριβώς γιατί θέλουμε να είμαστε υγιείς και δυνατοί στον αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματα μας. Ακριβώς επειδή τα εμβόλια αποτελούν επιστημονική απάντηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπλο στα χέρια της ανθρωπότητας, και όχι εργαλείο για τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων που οδηγούν στις παλινωδίες της κυβερνητική πολιτικής, και γεννούν τον ανορθολογισμό και το φόβο.

Τώρα η κυβέρνηση, μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας, επιχειρεί ξανά να μεταθέσει στους εργαζόμενους και στο λαό την ευθύνη. Την ίδια ώρα που συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα προστασίας και πρόληψης, ενώ προχωρά ακόμα παραπέρα και απαλλάσσει και τους εργοδότες από αυτό το κόστος, αποδίδοντας την ευθύνη αποκλειστικά στους εργαζόμενους, προχωράει σε εκβιασμούς και απολύσεις.

Ξαφνικά λοιπόν βρέθηκε ο φταίχτης.

Δεν είναι ούτε οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, ούτε η ουσιαστική ελλιπής ενημέρωση των πολιτών και ειδικά των εργαζόμενων σε αυτές τις δομές. Δεκάδες εκατομμύρια έλαβαν για την αντιμετώπιση του COVID, όμως δεν υπάρχει κανένας Δήμος ή Περιφέρεια που να έχει υλοποιήσει εξειδικευμένη εξατομικευμένη ενημέρωση των εργαζομένων. Πως άλλωστε όταν δεν υπάρχουν σε πολλούς από αυτούς ακόμα και γιατροί εργασίας, ενώ όπου υπάρχουν έρχονται για μερικές ώρες το μήνα.

Καμία ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι που κάθε μέρα βιώνουν τις κυβερνητικές παλινωδίες. Είναι κρατική ευθύνη η διαφύλαξη της υγείας της κοινωνίας στο σύνολο της. Πως όμως διασφαλίζεται αυτό όταν αντί μαζικών μόνιμων προσλήψεων στις υγειονομικές μονάδες, εξαγγέλλονται συγχωνεύσεις και κλείσιμο δομών;

Σκοπό έχουν να μετατρέψουν το εμβόλιο από ένα όπλο ενάντια στην πανδημία σε εργαλείο για την επίσπευση αντεργατικών ανατροπών (μείωση «μισθολογικού κόστους», διεύρυνση «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, αποθέωση της ατομικής ευθύνης). Στο όνομα δυσκολιών στη λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών και μονάδων, εξαιτίας της παραπέρα έλλειψης προσωπικού που θα προκαλούν οι διαθεσιμότητες, ανοίγει ο δρόμος για νέες εκχωρήσεις δημοτικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες εργολάβους.

Την ώρα που οι δομές, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη φροντίδα των πιο ευάλωτων λαϊκών στρωμάτων, είναι χρόνια υποστελεχωμένες, είναι εγκληματικό να γίνονται διαθεσιμότητες με τέτοια ευκολία, δίχως να έχει προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση σε κάθε χώρο δουλειάς.

Λέμε ΝΑΙ στον μαζικό καθολικό εμβολιασμό, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, με συνεχή ενημέρωση των εργαζόμενων για να καταπολεμηθούν διάφορες αντιεπιστημονικές, σκοταδιστικές θεωρίες, με πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, με αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων και φαρμάκων. Λέμε ΟΧΙ στον «κοινωνικό αυτοματισμό» και τη στοχοποίηση εργαζομένων, στα σχέδια

Κυβέρνησης και Δημάρχων για απολύσεις και παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις Διοικήσεις των Δήμων να πάρουν τώρα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τους συνάδελφους να συσπειρωθούν στο συνδικάτο. Δεν θα ανεχτούμε καμία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, καμιά αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση.