τουρκία-η-πτώση-της-λίρας-φέρνει-ραγδα-473266
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | 25.05.2022 | 12:08

Τουρκία: Η πτώση της λίρας φέρνει ραγδαία άνοδο του τουρισμού-Τεράστια ζήτηση από Έλληνες

Τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον για εκδρομές και διακοπές σημειώνεται τη φετινή χρονιά σε περιοχές της Τουρκίας τόσο από Έλληνες όσο και από τις υπόλοιπες χώρες μιας και οι κρατήσεις στα τουριστικά πρακτορεία αγγίζουν ήδη το 60-70% τη στιγμή που η τουρκική λίρα παρουσίασε νέα πτώση έως και 0,7%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου έτους.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η υποχώρηση της λίρας φέρνει άνοδο στον τουρισμό της γείτονος χώρας, οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν στο ThessToday.gr ότι τα πακέτα εκδρομών και διακοπών στην Τουρκία έχουν αυξηθεί κατά 40-45% σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Το κύμα της ακρίβειας έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο την τιμή του πετρελαίου όσο και τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα. Η προτίμηση, ωστόσο, για την Τουρκία εκδηλώνεται τόσο έντονα λόγω των χαμηλών τιμών όσον αφορά τη διασκέδαση, το φαγητό, το ποτό και την εμπορική αγορά. 

Η Γεωργία Δημάκη, ιδιοκτήτρια τουριστικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη που ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, σε ταξίδια στην Τουρκία ανέφερε στο ThessToday.gr ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης σε Κωνσταντινούπολη και παράλια της Μικράς Ασίας τα τουριστικά καταλύματα μπορεί να μην έχουν μειώσει τις τιμές των διανυκτερεύσεων αλλά είναι χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα. «Η Τουρκία αποτελεί φέτος πόλο έλξης για τουρίστες από Ελλάδα καθώς η αξία της τουρκικής λίρας η οποία έχει σημαντική διαφορά με το ευρώ, μειώνεται όλο και πιο πολύ, ιδίως σε διασκέδαση και προϊόντα. Η αυξημένη τουριστική κίνηση έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών στα τουριστικά καταλύματα τα οποία και πάλι είναι πιο οικονομικά συγκριτικά με την χώρα μας. Στα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές γεγονός που δελεάζει ακόμη περισσότερο τους τουρίστες», τόνισε η κα Δημάκη.

Θα χάσει η Ελλάδα τουρίστες λόγω Τουρκίας;

Σύμφωνα με την κα Δημάκη, εδώ και τρεις μήνες παρατηρείται μεγάλη τουριστική κίνηση στην Τουρκία από την αγορά της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών ΕμιράτωνΑπό Ελλάδα προς τη γείτονα χώρα, το ποσοστό των κρατήσεων φτάνει έως και το 70% το οποίο παρουσιάζει αυξητική τάση έως και τον Σεπτέμβριο. Το αποκορύφωμα βέβαια των κρατήσεων είναι οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος. «Αν και οι τιμές σε καύσιμα και διαμονή έχουν ανέβει, η ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει υψηλή», δήλωσε με την ίδια να επισημαίνει ότι η χώρα μας ενδεχομένως να χάσει ένα ποσοστό από τους τουρίστες καθώς αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν για διακοπές την Τουρκία.

«Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στη γείτονα χώρα δεν μπορούν να συγκριθούν. Πρώτα άρχισαν να κυκλοφορούν οι βαλίτσες ταξιδιωτών στην Κωνσταντινούπολη και ύστερα στην Αθήνα μετά τη χαλάρωση των μέτρων. Προσφέρονται πιο ελαστικά πακέτα από τις αεροπορικές τους εταιρείες, υπάρχουν κατά καιρούς ποικίλες προσφορές οι οποίες δελεάζουν τους τουρίστες. Το προσωπικό είναι άρτια εκπαιδευμένο στα τουριστικά μέρη όπως αρχαιολογικούς χώρους, εστιατόρια, μουσεία, στοιχεία τα οποία τα τελευταία χρόνια επιδιώκονται και στην Ελλάδα», υπογράμμισε η κα Δημάκη.

Οι περιοχές που προτιμούν οι Έλληνες στην Τουρκία

Οι βορειοελλαδίτες προτιμούν κυρίως τα εβδομαδιαία τουριστικά πακέτα για Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι επισκέψιμη όλο τον χρόνο ενώ το καλοκαίρι το ενδιαφέρον στρέφεται στα παράλια της Τουρκίας με τα πακέτα των 8-10 ημερών. «Οι δημοφιλείς περιοχές στα παράλια είναι η Σμύρνη, το Μπόντρουμ– γνωστό στα ελληνικά ως Αλικαρνασσός- και το Κουσάντασι από Μάιο έως και τέλη Σεπτέμβρη. Προτίμηση υπάρχει και για Καππαδοκία, Μαρμαρίδα, Εύξεινο Πόντο. Οι τιμές των πακέτων είναι αυξημένες κατά 40-45% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και αυτό οφείλεται στην άνοδο του κόστους διαμονής και μετακίνησης με πετρέλαιο», σημείωσε.

Γεμάτα τα λεωφορεία για Κωνσταντινούπολη

Τα εβδομαδιαία τετραήμερα τουριστικά πακέτα μόνο για την Κωνσταντινούπολη είναι διαρκώς πλήρη και οι ταξιδιώτες αναχωρούν οδικώς σχεδόν κάθε Πέμπτη με επιστροφή την Κυριακή. Παράλληλα, τα πακέτα διακοπών 6-8 ημερών για Ιούλιο και Αύγουστο στα παράλια της Τουρκίας είναι ήδη περιζήτητα. Ενδεικτικά, η τιμή σε μεγάλα τουριστικά καταλύματα 4-5 αστέρων all inclusive στη νότια Τουρκία όπως Μαρμαρίδα, Αλικαρνασσός φτάνει στα 100 ευρώ το δίκλινο για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έντονη είναι η ζήτηση για τα τετραήμερα πακέτα είτε με πρωινή είτε με βραδινή αναχώρηση οδικώς προς Τουρκία από τη Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία από τις μέχρι τώρα κρατήσεις δείχνουν υψηλές πληρότητες. «Η αναχώρηση γίνεται τρεις φορές τον μήνα καθώς ακόμη οι τουριστικοί πράκτορες προσπαθούν να επανέλθουν στην κανονικότητα όσον αφορά την οργάνωση και τον προγραμματισμό των εκδρομών σε συγκεκριμένες ημερομηνίες», σχολίασε η κα Δημάκη.

Εκτός από Τουρκία, προτίμηση για εκδρομές υπάρχει φέτος και για την Ισπανία χωρίς να αποκλείονται από τη λίστα των προτιμήσεων και οι καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ελλάδα. «Φέτος, το τουριστικό ρεύμα έχει επιστρέψει και εντός της χώρας με τους Έλληνες να δείχνουν ενδιαφέρον για διαμονή στα νησιά καθώς τα ποσοστά των κρατήσεων για τον εσωτερικό τουρισμό είναι σε υψηλά επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: thesstoday.gr