τέλος-συναγερμού-στην-αυστραλία-εντο-1130770
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | 01.02.2023 | 09:55

Τέλος συναγερμού στην Αυστραλία- Εντοπίστηκε η χαμένη ραδιενεργή κάψουλα

Έληξε ο συναγερμός που σήμανε από τη Δευτέρα στις Αρχές της Αυστραλίας, όταν χάθηκε μία ασημένια ραδιενεργή κάψουλα 8 επί 6 χιλιοστά κατά μήκος ενός τεράστιου αυτοκινητόδρομου.

Η μικροσκοπική αλλά φονική κάψουλα, σύμφωνα με το CNN, πιστεύεται ότι έπεσε από φορτηγό κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της από ορυχείο της μεταλλευτικής εταιρείας Rio Tinto σε εγκατάσταση αποθήκευσης στο Περθ. Η μικροσκοπική κάψουλα η οποία περιέχει το ραδιενεργό στοιχείο καίσιο-137, ήταν εξάρτημα συσκευής πυρηνικής πυκνομετρίας που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της πυκνότητας του μεταλλεύματος στο ορυχείο σιδήρου Γκουντάι-Ντάρι, κα

«Κατά το άνοιγμα της συσκευασίας, διαπιστώθηκε ότι το όργανο μέτρησης είχε σπάσει, ενώ έλειπαν όλες οι βίδες του», δήλωσε το Τμήμα Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης (DFES).

Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι βίδες ξεβιθώθηκαν από τους κραδασμούς του κινούμενου φορτηγού.

Όπως έχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί, το καίσιο-137 μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας και δυνητικά θανατηφόρο καρκίνο σε όσους εκτίθενται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η Radiation Services WA, μια εταιρεία που παρέχει συμβουλές ακτινοπροστασίας, ανέφερε ότι η ακτινοβολία που εκπέμπει η κάψουλα αντιστοιχεί σε περίπου 17 ακτινογραφίες θώρακος την ώρα.

Ο Ιβάν Κέμπσον, αναπληρωτής καθηγητής Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας δήλωσε ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν να βρει και να πάρει την κάψουλα ένα παιδί.

«Αυτό είναι σπάνιο, αλλά θα μπορούσε να συμβεί και έχει ξανασυμβεί», δήλωσε. «Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων στο παρελθόν που βρήκαν παρόμοια αντικείμενα και νόσησαν με οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας, αλλά ήταν πολύ ισχυρότερα από την κάψουλα που χάθηκε», είπε ο Κέμπσον.

«Όλοι μας είμαστε εκτεθειμένοι σε ένα σταθερό επίπεδο ακτινοβολίας από τα πράγματα γύρω μας και τα τρόφιμα που τρώμε, αλλά η πρωταρχική ανησυχία τώρα είναι ο πιθανός αντίκτυπος στην υγεία του ατόμου που θα βρει την κάψουλα», τόνισε.