στο-σκοτάδι-η-ουκρανία-ρεύμα-μέχρι-έξ-1099309
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | 28.11.2022 | 20:42

Στο σκοτάδι η Ουκρανία – Ρεύμα μέχρι έξι ώρες ημερησίως σε κάθε σπίτι

Οι Αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναγκάστηκαν να κάνουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος λόγω των πληγμάτων της Ρωσίας στις υποδομές. Αυτό επιβεβαίωσε και ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, λέγοντας ότι ήταν σκόπιμο να τεθούν εκτός λειτουργίας μερικές μονάδες.

Όλα αυτά ενώ η ζήτηση αυξάνεται, αφού στην πρωτεύουσα Κίεβο και αλλού επικρατεί βαρυχειμωνιά και παράλληλα οι Ουκρανοί αξιωματούχοι να προκαλούν σοκ για τους στόχους που πέτυχαν οι Ρώσοι.

«Μόλις επανέλθουν σε λειτουργία οι μονάδες, θα μειωθεί το έλλειμμα στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια οι περιορισμοί για τους καταναλωτές», διαβεβαίωσε η Ukrenergo.

Από τη μεριά της, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία, DTEK, ενημέρωσε ότι θα μειώσει κατά 60% την παροχή στους καταναλωτές της στο Κίεβο, όπου ο υδράργυρος κυμαίνεται γύρω στο μηδέν (0°C).

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε κάθε πελάτης μας να έχει ηλεκτρικό ρεύμα 2-3 ώρες, δύο φορές καθημερινά», αναφέρουν τα γραφεία της DTEK στο Κίεβο σε ανάρτηση στο Facebook.

Το έλλειμμα ισχύος του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί στο 27%, σύμφωνα με την Ukrenergo.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές συνάδουν με το δίκαιο του πολέμου, συμπληρώνοντας ότι το Κίεβο μπορεί να βάλει τέλος στα δεινά των Ουκρανών εάν υποκύψει στις ρωσικές αξιώσεις.

Αντίθετα, η ουκρανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι τέτοιες επιθέσεις, που αποσκοπούν στο να γίνει δυσβάσταχτη η καθημερινότητα για τον άμαχο πληθυσμό, συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Τους τελευταίους εννέα μήνες της ευρείας κλίμακας ρωσικής εισβολής τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν περισσότερα από 16.000 πυραυλικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, με ανάρτησή του στο Twitter και μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Τους τελευταίους εννέα μήνες η Ρωσία κατάφερε περισσότερα από 16.000 πυραυλικά πλήγματα, το 97% των στόχων ήταν μη στρατιωτικοί στόχοι. Πολεμάμε εναντίον ενός κράτους τρομοκράτη», έγραψε ο Ρέζνικοφ.

Ο Ουκρανός υπουργός υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θα νικήσει και θα παραπέμψει στην δικαιοσύνη τους εγκληματίες.

Από τα 16.000 πυραυλικά πλήγματα, 13.200 έπληξαν χωριά και προσκείμενες σε πόλεις περιοχές, 1.900 πυραυλικά πλήγματα έπληξαν κατοικίες, περισσότερα από 500 χτύπησαν στρατιωτικούς στόχους, περισσότερα από 250 υποδομές μεταφορών, περίπου άλλα 220 ενεργειακές υποδομές και περισσότερα από 800 άλλες υποδομές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ