πατούλης-όχι-σε-απλή-αναλογική-μείωση-417902
ΔΗΜΟΙ | 30.11.2017 | 15:33

Πατούλης: Όχι σε απλή αναλογική, μείωση θητείας αιρετών

“Έφτασε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου, καθώς ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι”. Αυτό ήταν το κεντρικό μηνυμα του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα.  Ο κ. Πατούλης έστειλε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας της Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσει με αίσθημα ευθύνης μία ριζική μεταρρύθμιση του κράτους με βασικούς άξονες την αποκέντρωση, την τοπική ανάπτυξη και την προώθηση της απασχόλησης, χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση, τη δόμηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης του κράτους, από την αρχή.

Αιχμή της μεταρρύθμισης η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων

Αφετηρία για να γίνει ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα στη σχέση συνεργασίας , μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτήρισε το Συνέδριο ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας πως η ΚΕΔΕ θα παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις της με στόχο είναι να δοθεί ώθηση σε έναν ουσιαστικό διάλογο, που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση του κράτους, με αιχμή την ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση.

«Όλοι μαζί ενωμένοι, με αποφασιστικότητα, θα επιβεβαιώσουμε την πρόθεση μας να αλλάξουμε το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα, όπως είναι και το κεντρικό μήνυμα του Συνεδρίου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θέλουμε απλή λογική και όχι απλή αναλογική – Όχι στη μείωση της θητείας των αιρετών 

Σχετικά με τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση και πρόσθεσε πως  η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που έχει μάθει να λειτουργεί με σεβασμό στις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικότητας.

«Αυτό δεν είναι ζήτημα απλής αναλογικής, αλλά απλής λογικής» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η συζήτηση που γίνεται για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, είναι και άκαιρη και άσκοπη.

« Για μας, σημείωσε, είναι αυτονόητη ανάγκη, να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη και την πολιτική σταθερότητα των τοπικών μας κοινωνιών. Και αυτό το έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, αφενός γιατί ως θεσμός διαθέτουμε κουλτούρα συνεννόησης και συναίνεσης. Αφετέρου, γιατί συμπεριφερόμαστε με βάση τις ανάγκες των πολιτών, από τους οποίους κρινόμαστε καθημερινά. Για μας είναι θέμα απλής λογικής το να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, κι όχι κάτι που μας επιβάλλεται από πάνω.

Είμαστε ο θεσμός που διαθέτει τη μέγιστη αποδοχή της κοινωνίας των πολιτών. Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους, είτε όχι.

Γι αυτό έχουμε μάθει να λειτουργούμε σεβόμενοι της αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικότητας. Να υλοποιούμε τις αποφάσεις των πλειοψηφιών, σεβόμενοι όμως πάντοτε και τις απόψεις των μειοψηφιών. Κι αυτό δεν είναι ζήτημα εκλογικού συστήματος, δεν είναι ζήτημα απλής αναλογικής, Είναι ζήτημα απλής λογικής. Μόνον με αυτόν τον τρόπο πάνε μπροστά οι κοινωνίες.  Με λογική και συναίνεση. Στοιχεία που λείπουν από το κεντρικό πολιτικό μας σύστημα.

Γιατί παρά τα όσα αρνητικά μπορεί να έχει το σχετικά πλειοψηφικό σύστημα που ισχύει σήμερα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, έχει καταφέρει να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των Δήμων μας.

Και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θεωρώ λοιπόν ότι η συζήτηση που γίνεται για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, είναι και άκαιρη και άσκοπη.

Το πρόβλημα των Δήμων μας δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο αποδοτικά, προς όφελος των πολιτών. Για μας ζήτημα προτεραιότητας είναι το πώς θα μπορούμε να κάνουμε έργα, να χρηματοδοτούμε τις κοινωνικές μας δομές και υπηρεσίες, να κατασκευάζουμε σχολεία, παιδικούς σταθμούς , παιδικές χαρές. Αυτή η αυτονόητη ανάγκη θα πρέπει να αποτελεί και αυτονόητη προτεραιότητα της Μεταρρύθμισης στο Κράτος.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, δεν συνιστά μεταρρύθμιση σε κανένα μέρος του κόσμου. Και δεν θα αποτελέσει μεταρρύθμιση ούτε στην Πατρίδα μας.

Είναι εμμονή κι όχι ανάγκη. Αντίθετα, ανάγκη και αυτονόητη προτεραιότητα είναι ότι πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουν μια και καλή, οι αρμοδιότητες μεταξύ όλων των φορέων του Κράτους. Να ξέρουμε όλοι από την αρχή , ποιος κάνει, τι».

Μεταρρύθμιση με  άξονες την Αποκέντρωση  και την προώθηση της Τοπικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης

«Έχει φτάσει πλέον η ώρα να δομήσουμε από την αρχή, το νέο μοντέλο οργάνωσης του Κράτους μας. Είναι η μόνη επιλογή που έχουμε, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Γιατί πλέον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βλέπουμε απαθείς να εγκαταλείπουν την Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά της, η νέα γενιά μας, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.  Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλο να υπονομεύεται συστηματικά,  η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και να υπονομεύεται μάλιστα, από εκείνους που ευθύνονται γι αυτήν. Να υπονομεύεται από την απουσία πολιτικής συναίνεσης στον τρόπο αντιμετώπισης της. Να υπονομεύεται από την προσπάθεια συγκάλυψης και μετατόπισης των ευθυνών. Να υπονομεύεται από το λαϊκισμό, δεξιό κι αριστερό, που επικρατεί στη σημερινή πολιτική ζωή» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης ξεκινώντας την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Πατούλης  υπογράμμισε ότι  «η Ελλάδα της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Χρειάζεται  ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα στηρίζεται στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται μια αναδόμηση από τα πάνω προς τα κάτω, ένα νέο μοντέλο Τοπικής Διακυβέρνησης, με Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστική Αποκέντρωση. Στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη μια Μεγάλη Αλλαγή», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι λοιπόν δυνατόν, να εμπιστευτούμε το εγχείρημα της εξόδου της κοινωνίας και της Πατρίδας μας από την κρίση, σε λογικές και σε πρόσωπα που τη δημιούργησαν. Δεν είναι δυνατόν να εμπιστευτούμε ξανά, συνταγές και μοντέλα  που απέτυχαν».

Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της  για να χτιστεί μία νέα Ελλάδα. «Πλέον έφτασε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου, η ώρα να επικρατήσει επιτέλους η απλή λογική» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα εστίασε στην ανάγκη να προχωρήσει μια ουσιαστική αναδιανομή πόρων και αρμοδιοτήτων, προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να είναι αυτή που θα αποφασίζει για κρίσιμα ζητήματα όπως το προσωπικό των Δήμων ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, τη λειτουργία των κοινωνικών δημοτικών υπηρεσιών όπως είναι η δημοτική Αστυνομία, τους ΚΑΠ, αλλά και τη διαχείριση των χρημάτων τα οποία προορίζονται για κοινωφελή έργα υπέρ των πολιτών.

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι για την Αυτοδιοίκηση είναι αυτονόητο ότι πρέπει επιτέλους να προχωρήσει μια ουσιαστική αναδιανομή πόρων και αρμοδιοτήτων, οι αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα  να λαμβάνονται όσο το δυνατόν εγγύτερα προς τις τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι να έχουν την ευθύνη για το προσωπικό τουςμε βάση τις ανάγκες τους και τις πραγματικές οικονομικές τους δυνατότητες.

Σχολιάζοντας ο κ. Πατούλης όσα ισχύουν σήμερα διερωτήθηκε: γιατί θα πρέπει να περιμένουμε να μας εγκρίνει ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών πόσους θα προσλάβουμε, γιατί πρέπει να αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός και να μας υποχρεώνει με νόμο για το αν θα ανανεώνουμε ή όχι τις συμβάσεις με τους εργαζόμενους μας, γιατί δεν πρέπει ο κάθε Δήμαρχος να αποφασίζει αν θα δεχθεί η θα απορρίψει το αίτημα μετακίνησης ενός υπαλλήλου του σε κάποια άλλη θέση,  σε άλλο Δήμο ή φορέα του Κράτους; Δεν πρέπει να είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε εμείς τον κρίσιμο και τελευταίο λόγο, όταν αυτή η μετακίνηση μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών μας; Με ποια λογική και με ποια πολιτική νομιμοποίηση μπορεί να αποφασίζει ένας Υπουργός αν θα καταργήσει εν μια νυκτί , κρίσιμες για τις τοπικές μας κοινωνίες δημοτικές υπηρεσίες, όπως είναι η Δημοτική Αστυνομία ή οι σχολικοί φύλακες, χωρίς προηγουμένως να έχει τη σύμφωνη γνώμη μας;

«Δεν αντιλαμβανόμαστε, είπε, γιατί θα πρέπει ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών ή Εσωτερικών να αποφασίζει για το αν θα μας αυξήσει ή θα μας μειώσει τους ΚΑΠ».

Ο κ Πατούλης ζήτησε την πιστή και όχι επιλεκτική εφαρμογή των νόμων,  οι δήμοι να έχουν κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο στο σχεδιασμός των έργων  και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται  από τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε αυτά λέγονται ΕΣΠΑ,  είτε λέγονται Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

« Δεν αντιλαμβανόμαστε, είπε,  γιατί πρέπει να παρακαλάμε έξω από τα γραφεία των Υπουργών, ή των Περιφερειαρχών, για να μας χρηματοδοτήσουν ένα σχολείο, μια πλατεία η μια παιδική χαρά; Δικά τους είναι τα χρήματα; Από το σπίτι τους τα έφεραν;

Δικά μας είναι τα χρήματα, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες,  Κι αυτό που θέλουμε είναι το αυτονόητο. Να έχουμε λόγο και ρόλο στη διαχείριση των χρημάτων μας. Δεν θεωρούμε ότι είναι πιο ικανοί ούτε οι Υπουργοί, ούτε οι Περιφερειάρχες, από τους Δημάρχους».

Δεν πρέπει να υπάρχει πολιτική δύο ταχυτήτων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας

Αναφερόμενος στην καταστατική θέση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πολιτική δύο ταχυτήτων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε, είπε, γιατί πρέπει οι βουλευτές να αντιμετωπίζονται με καλύτερους όρους από τους Δημάρχους; Δεν αντιλαμβανόμαστε τι περισσότερο προσφέρουν και πόσο μεγαλύτερες ευθύνες έχουν για να αμείβονται με τόσο υψηλούς μισθούς, σε σχέση με Δημάρχους που διαχειρίζονται προϋπολογισμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ; Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει ένας Δήμαρχος να παραιτείται αν θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής και δεν ισχύει το ίδιο για έναν βουλευτή, όταν θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος; Δεν αντιλαμβανόμαστε τέλος γιατί πρέπει να μπει όριο θητειών στους Δημάρχους, όταν δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο για όριο θητειών στους βουλευτές.

Δεν αντιλαμβανόμαστε πως μπορεί σε μια δημοκρατία, το πολιτικό προσωπικό να αντιμετωπίζεται με άλλα κριτήρια σε μια σειρά από ζητήματα πέραν του μισθολογικού, όπως π.χ. το συνταξιοδοτικό».

Για να μην ζήσουμε άλλη Μάνδρα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες των φορέων του κράτους

.Επικαλούμενος την πρόσφατη τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη να προσδιοριστούν οι ρόλοι και οι ευθύνες όλων των φορέων του κράτους.

«Στην περίπτωση της Μάνδρας η Περιφέρεια μήνυσε τον εαυτό της και στη συνέχεια κρύφτηκε πίσω από το Δασάρχη ,ως δικαιολογία για την απραξία της. Το Κεντρικό Κράτος από την αρχή έριχνε την ευθύνη στην Αυτοδιοίκηση γενικά και οι Δήμοι έτρεχαν να διαχειριστούν την τραγωδία τοπικά. Πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να μας κινητοποιήσει και να μας διδάξει» ανέφερε.

Η Μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδευθεί από συνταγματική αναθεώρηση

Εστιάζοντας στη σημασία εφαρμογής μίας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου φορολογικής πολιτικής με φορολογική αποκέντρωση και αναβάθμισης του ρόλου της αυτοδιοίκησης σε κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως ο χωρικός σχεδιασμός, που αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Με δεδομένο ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε πως η Μεταρρύθμιση στο Κράτος ,πρέπει να συνοδευτεί από  συνταγματική αναθεώρηση.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε, πως  οι Δήμοι της χώρας μπορούν να αρθρώσουν έναν επιστημονικά και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ειδικότερα επικαλέστηκε σειρά μελετών που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για σημαντικά ζητήματα όπως η φορολογική αποκέντρωση και τα ευρωπαικά εκλογικά συστήματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κράτησε την κοινωνία όρθια

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Αυτοδιοίκησης  στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ειδικότερα εστίασε στον αγώνα που έδωσε, για να πάψει η υποχρηματοδότηση των Δήμων, να μην δεσμευθούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργία των κοινωνικών δομών, την απόδοση του 20% των πόρων του Πράσινου Ταμείου, την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, τη διαχείριση του προσφυγικού.

Διεκδικούμε, ανέφερε, να μπει ένα τέλος στη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και  στην περαιτέρω μείωση του προυπολογισμού, να αυξηθούν οι πόροι για δημόσιες επενδύσεις, να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή μας, στα χρήματα του ΕΣΠΑ, να μας αποδοθούν τα παρακρατηθέντα της περιόδου 2010-2016, να ενισχυθούν οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι.

Δεν θα μας διχάσουν, το μέλλον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως το γεγονός ότι έχει γίνει πιο δυνατή η φωνή της Αυτοδιοίκησης «ενοχλεί».

«Κάποιοι μας θέλουν επαίτες. Προσπαθούν έντεχνα να μας διχάσουν και να βάλουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας» τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας : «Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι. Γνωρίζουμε καλά ότι δύναμή μας είναι η ενότητά μας. Το μέλλον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση.  Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας . Στο Συνέδριο θα επιβεβαιώσουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας  να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ.  Το Κράτος, τις Ζωές μας, την Ελλάδα».

ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Ομιλία Προέδρου Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γιώργου Πατούλη, στο Συνέδριο των Ιωαννίνων.

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι

Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα είπαν οι υπουργοί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Θεωρώ ότι η παρουσία τους σήμερα εδώ ,

στις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, δεν οφείλεται σε λόγους εθιμοτυπίας,

αλλά θα αποτελέσει την αφετηρία για να γίνει ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα στη σχέση συνεργασίας ,

μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κι ελπίζω πραγματικά η συνεργασία αυτή ,

να δώσει ώθηση σε έναν ουσιαστικό διάλογο,

που θα οδηγήσει στην Μεταρρύθμιση του Κράτους,

της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

Μεταρρύθμιση με άξονες την Αποκέντρωση

και την προώθηση της Τοπικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης.

Κυρίες και κύριοι

Δεν υπάρχει κανένας σε αυτήν την αίθουσα που να μην πιστεύει ότι έφτασε πλέον η ώρα να δομήσουμε από την αρχή,

το νέο μοντέλο οργάνωσης του Κράτους μας.

Είναι η μόνη επιλογή που έχουμε ,

αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Γιατί πλέον ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βλέπουμε απαθείς να εγκαταλείπουν την Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά της ,

η νέα γενιά μας,

χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βλέπουμε την Πατρίδα μας να φθίνει δημογραφικά

και να μην κάνουμε τίποτε γι αυτό.

Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε η φτώχεια να στερεί

από όλο και περισσότερους Έλληνες ,

την αξιοπρέπεια και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλο να υπονομεύεται συστηματικά,

η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Και να υπονομεύεται μάλιστα, από εκείνους που ευθύνονται γι αυτήν.

Να υπονομεύεται από την απουσία πολιτικής συναίνεσης στον τρόπο αντιμετώπισης της.

Να υπονομεύεται από την προσπάθεια συγκάλυψης και μετατόπισης των ευθυνών.

Να υπονομεύεται από το λαϊκισμό, δεξιό κι αριστερό, που επικρατεί στη σημερινή πολιτική ζωή.

Να υπονομεύεται από την μικροκομματική θεώρηση των κρίσιμων ζητημάτων,

που αφορούν την κοινωνία και το Κράτος μας .

Ο λαϊκισμός και η μικροκομματική λογική,

ευθύνονται για τη ματαίωση κρίσιμων κι αναγκαίων μεταρρυθμίσεων,

που μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από το σημερινό τέλμα.

Ευθύνονται για το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας ,

που έχει δηλητηριαστεί από ψέματα, δημαγωγίες , θεωρίες συνωμοσίας

και τυχοδιωκτικες συμπεριφορές,

σε μια περίοδο που η ενότητα του λαού μας,

είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Ευθύνονται που το Κράτος μας εξακολουθεί να παραμένει προσκολλημένο σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο λειτουργίας συγκεντρωτικού σχεδιασμού,

το οποίο υπάρχει για να υπηρετεί όχι το συμφέρον των πολλών,

αλλά τις επιδιώξεις μιας μικρής γραφειοκρατικής , πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας.

Ευθύνονται τέλος για την καθυστέρηση στην εφαρμογή ορθολογικών πολιτικών,

για την εξυγίανση της οικονομίας.

H κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Η Ελλάδα της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης

χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

Χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο,

που θα στηρίζεται στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Χρειάζεται μια αναδόμηση από τα πάνω προς τα κάτω,

ένα νέο μοντέλο Τοπικής Διακυβέρνησης,

με Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση

και ουσιαστική Αποκέντρωση .

Στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη μια Μεγάλη Αλλαγή,

Μια αλλαγή που θα λάβει υπόψη της τις εμπειρίες που αποκομίσαμε τα τελευταία 40 τουλάχιστον χρόνια,

διάστημα όπου ο τόπος μας κυβερνήθηκε με τα γνωστά αποτελέσματα,

όχι από μια ισχυρή αυτοδιοίκηση,

αλλά από μια ισχυρή Κεντρική Εξουσία

και με μια λογική συγκεντρωτικού σχεδιασμού.

Η βαριά κληρονομιά του χρέους που μας ταλαιπωρεί σήμερα

και θα ταλαιπωρεί τις μελλοντικές γενιές,

είναι αποτέλεσμα αυτού του ανορθολογισμού που κυριάρχησε.

Δεν είναι λοιπόν δυνατόν ,

να εμπιστευτούμε το εγχείρημα της εξόδου της κοινωνίας και της Πατρίδας μας από την κρίση,

σε λογικές και σε πρόσωπα που τη δημιούργησαν.

Δεν είναι δυνατόν να εμπιστευτούμε ξανά,

συνταγές και μοντέλα που απέτυχαν.

Ήρθε πλέον η ώρα να αλλάξουμε.

Το Κράτος.

Τις πολιτικές μας.

Τις ζωές μας .

Για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Ηρθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Η Αυτοδιοίκηση είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Για να κτίσουμε όλοι μαζί,

την Ελλάδα από την αρχή.

Πλέον έφτασε η ώρα

για την επανάσταση του αυτονόητου,

η ώρα να επικρατήσει επιτέλους η απλή λογική.

Για μας κυρίες και κύριοι

είναι αυτονόητο ότι πρέπει επιτέλους να προχωρήσει μια ουσιαστική αναδιανομή πόρων και αρμοδιοτήτων,

στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Κράτους.

Πρέπει επιτέλους το Κεντρικό Κράτος να αποφασίσει να μεταβιβάσει ευθύνες , πόρους και αρμοδιότητες προς την Αυτοδιοίκηση .

Για μας είναι αυτονόητο ότι πρέπει οι αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα

να λαμβάνονται όσο το δυνατόν εγγύτερα προς τις τοπικές κοινωνίες,

αφού είναι δεδομένο πως οι τοπικές αρχές γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα

και μπορούν να σχεδιάσουν πιο εύκολα

και να υλοποιήσουν πιο γρήγορα,

τις όποιες λύσεις απαιτούνται.

Για μας είναι αυτονόητο ότι πρέπει οι Δήμοι

να έχουν την ευθύνη για το προσωπικό τους.

Πρέπει οι Δήμοι να αποφασίζουν ,

με βάση τις ανάγκες τους,

που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα,

με βάση τις πραγματικές οικονομικές τους δυνατότητες ,

που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα,

πόσο προσωπικό χρειάζονται

και για ποιο και πόσο χρονικό διάστημα το χρειάζονται.

Δεν αντιλαμβανόμαστε ,

γιατί θα πρέπει να περιμένουμε να μας εγκρίνει ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών πόσους θα προσλάβουμε;

Δεν αντιλαμβανόμαστε ,

γιατί πρέπει να αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός και να μας υποχρεώνει με νόμο

για το αν θα ανανεώνουμε ή όχι τις συμβάσεις με τους εργαζόμενους μας;

Δεν αντιλαμβανόμαστε ,

γιατί δεν πρέπει ο κάθε Δήμαρχος να αποφασίζει αν θα δεχθεί η θα απορρίψει το αίτημα μετακίνησης ενός υπαλλήλου του σε κάποια άλλη θέση ,

σε άλλο Δήμο ή φορέα του Κράτους;

Δεν πρέπει να είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε εμείς τον κρίσιμο και τελευταίο λόγο ,

όταν αυτή η μετακίνηση μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών μας ;

Δεν αντιλαμβανόμαστε

με ποια λογική και με ποια πολιτική νομιμοποίηση

μπορεί να αποφασίζει ένας Υπουργός αν θα καταργήσει εν μια νυκτί ,

κρίσιμες για τις τοπικές μας κοινωνίες δημοτικές υπηρεσίες ,

όπως είναι η Δημοτική Αστυνομία ή οι σχολικοί φύλακες,

χωρίς προηγουμένως να έχει τη σύμφωνη γνώμη μας;

Δεν είναι αυτονόητο ότι για τόσο σοβαρές αποφάσεις ,

πρέπει να είναι καθοριστική και αποφασιστική η γνώμη των Δήμων και των αιρετών τους Διοικήσεων;

Είναι η δεν είναι λοιπόν απαραίτητη μια μεταρρύθμιση,

που θα διασφαλίζει ότι οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες ,

θα λαμβάνονται με τέτοιο τρόπο,

που θα διασφαλίζει αφενός την πολιτική τους νομιμοποίηση,

αφετέρου τα συμφέροντα των πολιτών;

Δεν αντιλαμβανόμαστε ,

γιατί θα πρέπει ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών ή Εσωτερικών να αποφασίζει για το αν θα μας αυξήσει ή θα μας μειώσει τους ΚΑΠ,

όταν το ποσό που δικαιούνται οι Δήμοι είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο,

με βάση την ισχύουσα νομοθεσία;

Δεν μας έχει απαντήσει ακόμη κανένας εκπρόσωπος της κεντρικής εξουσίας,

με ποιο δικαίωμα το Κεντρικό Κράτος σφετερίζεται τα χρήματα των πολιτών

και τα διαχειρίζεται με τρόπο που παραβαίνει συνεχώς ,

τις συνταγματικές αρχές που οριοθετούν την έννοια και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης;

Για μας,

η επανάσταση του αυτονόητου επιβάλλει την πιστή εφαρμογή των νόμων,

κι όχι την επιλεκτική .

Για μας ,

αυτονόητο είναι ότι το Κεντρικό Κράτος οφείλει να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του,

όπως απαιτεί να είναι συνεπείς και οι πολίτες απέναντι σε αυτό.

Για μας επίσης κυρίες και κύριοι,

είναι αυτονόητο να έχουν οι Δήμοι κυρίαρχο κι αποφασιστικό ρόλο ,

στο σχεδιασμό των έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

Είτε αυτά λέγονται ΕΣΠΑ,

είτε λέγονται Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να παρακαλάμε έξω από τα γραφεία των Υπουργών,

ή των Περιφερειαρχών,

για να μας χρηματοδοτήσουν ένα σχολείο, μια πλατεία η μια παιδική χαρά;

Δικά τους είναι τα χρήματα;

Από το σπίτι τους τα έφεραν;

Δικά μας είναι τα χρήματα,

ανήκουν σε όλους τους Έλληνες,

Κι αυτό που θέλουμε είναι το αυτονόητο.

Να έχουμε λόγο και ρόλο στη διαχείριση των χρημάτων μας.

Δεν θεωρούμε ότι είναι πιο ικανοί ούτε οι Υπουργοί,

ούτε οι Περιφερειάρχες,

από τους Δημάρχους.

Για μας είναι αυτονόητο να μην υπάρχει πολιτική δύο ταχυτήτων

για το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει οι βουλευτές να αντιμετωπίζονται με καλύτερους όρους από τους Δημάρχους;

Δεν αντιλαμβανόμαστε τι περισσότερο προσφέρουν

και πόσο μεγαλύτερες ευθύνες έχουν

για να αμείβονται με τόσο υψηλούς μισθούς,

σε σχέση με Δημάρχους που διαχειρίζονται προϋπολογισμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ;

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει ένας Δήμαρχος να παραιτείται αν θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής

και δεν ισχύει το ίδιο για έναν βουλευτή ,

όταν θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος;

Δεν αντιλαμβανόμαστε τέλος γιατί πρέπει να μπει όριο θητειών στους Δημάρχους,

όταν δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο για όριο θητειών στους βουλευτές.

Δεν αντιλαμβανόμαστε πως μπορεί σε μια δημοκρατία,

το πολιτικό προσωπικό να αντιμετωπίζεται με άλλα κριτήρια σε μια σειρά από ζητήματα πέραν του μισθολογικού,

όπως π.χ. το συνταξιοδοτικό.

Για μας κυρίες και κύριοι

είναι αυτονόητη ανάγκη,

να διασφαλίσουμε την κοινωνική ειρήνη

και την πολιτική σταθερότητα των τοπικών μας κοινωνιών.

Και αυτό το έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια ,

αφενός γιατί ως θεσμός διαθέτουμε κουλτούρα συνεννόησης και συναίνεσης.

Αφετέρου, γιατί συμπεριφερόμαστε με βάση τις ανάγκες των πολιτών,

από τους οποίους κρινόμαστε καθημερινά.

Για μας είναι θέμα απλής λογικής το να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας,

κι όχι κάτι που μας επιβάλλεται από πάνω.

Είμαστε ο θεσμός που διαθέτει τη μέγιστη αποδοχή της κοινωνίας των πολιτών,

Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους, είτε όχι.

Γι αυτό έχουμε μάθει να λειτουργούμε σεβόμενοι τις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικότητας.

Να υλοποιούμε τις αποφάσεις των πλειοψηφιών,

σεβόμενοι όμως πάντοτε και τις απόψεις των μειοψηφιών.

Κι αυτό δεν είναι ζήτημα εκλογικού συστήματος,

δεν είναι ζήτημα απλής αναλογικής,

Είναι ζήτημα απλής λογικής.

Μόνον με αυτόν τον τρόπο πάνε μπροστά οι κοινωνίες.

Με λογική και συναίνεση.

Στοιχεία που λείπουν από το κεντρικό πολιτικό μας σύστημα.

Γιατί παρά τα όσα αρνητικά μπορεί να έχει το σχετικά πλειοψηφικό σύστημα

που ισχύει σήμερα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης,

έχει καταφέρει να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των Δήμων μας.

Και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Θεωρώ λοιπόν ότι η συζήτηση που γίνεται για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης,

είναι και άκαιρη και άσκοπη.

Το πρόβλημα των Δήμων μας δεν είναι το εκλογικό σύστημα,

αλλά το πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο αποδοτικά,

προς όφελος των πολιτών.

Για μας ζήτημα προτεραιότητας είναι το πώς θα μπορούμε να κάνουμε έργα,

Να χρηματοδοτούμε τις κοινωνικές μας δομές και υπηρεσίες,

Να κατασκευάζουμε σχολεία, παιδικούς σταθμούς , παιδικές χαρές.

Αυτή η αυτονόητη ανάγκη θα πρέπει να αποτελεί και αυτονόητη προτεραιότητα της Μεταρρύθμισης στο Κράτος.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ,

δεν συνιστά μεταρρύθμιση σε κανένα μέρος του κόσμου.

Και δεν θα αποτελέσει μεταρρύθμιση ούτε στην Πατρίδα μας.

Είναι εμμονή κι όχι ανάγκη.

Αντίθετα, ανάγκη και αυτονόητη προτεραιότητα

είναι ότι πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουν μια και καλή ,

οι αρμοδιότητες μεταξύ όλων των φορέων του Κράτους.

Να ξέρουμε όλοι από την αρχή , ποιος κάνει, τι.

Η πρόσφατη τραγωδία στη Δυτική Αττική

όπου η Περιφέρεια μήνυσε τον εαυτό της

και στη συνέχεια κρύφτηκε πίσω από το Δασάρχη ,

ως δικαιολογία για την απραξία της,

το Κεντρικό Κράτος από την αρχή

έριχνε την ευθύνη στην Αυτοδιοίκηση γενικά

και οι Δήμοι έτρεχαν να διαχειριστούν την τραγωδία τοπικά ,

είναι μια κατάσταση που πρέπει να μας κινητοποιήσει και να μας διδάξει.

Αν δεν θέλουμε να θρηνούμε νεκρούς,

οφείλουμε να δράσουμε άμεσα.

Αυτή η αυτονόητη ανάγκη,

να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι και ευθύνες

πρέπει επιτέλους να ικανοποιηθεί.

Και τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος.

Κυρίες και κύριοι

Η κρίση ανέδειξε το δομικό πρόβλημα της χώρας μας.

Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει,

όσο υπάρχει συγκεντρωτισμός αρμοδιοτήτων και εξουσιών στο συγκεντρωτικό κράτος.

Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο,

Πολύ- επίπεδης διακυβέρνησης της χώρας,

Ένα νέο μοντέλο φορολογικής πολιτικής

με φορολογική αποκέντρωση.

Αναβαθμισμένο ρόλο της αυτοδιοίκησης σε κρίσιμες αρμοδιότητες,

όπως ο χωρικός σχεδιασμός,

που αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων.

Αλλά και η πρωτοβάθμια υγεία και εκπαίδευση, που είναι αρμοδιότητες που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ασκούνται από τους Δήμους.

Γνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά που ζητούμε να αλλάξουν

απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος.

Η Μεταρρύθμιση στο Κράτος ,

πρέπει να συνοδευτεί από τη συνταγματική αναθεώρηση.

Και οι Δήμοι της χώρας μπορούν να αρθρώσουν

έναν επιστημονικά και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο

για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Έχουμε ήδη εκπονήσει μέσω του Ινστιτουτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

μια σειρά από μελέτες πάνω σε όλα τα μεγάλα ζητήματα

που αφορούν τη στρατηγική των μεταρρυθμίσεων

και το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα.

Διαθέτουμε θέσεις και απόψεις,

αλλά και γνώση από πρώτο χέρι των ζητημάτων.

Γι αυτό και μας ενοχλεί το γεγονός πως η σημερινή Κυβέρνηση,

επέλεξε να μην εκπροσωπείται η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στην επιτροπή που δημιούργησε για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Είναι μια επιλογή που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά

την αλαζονεία και το μιθριδατισμό της Κεντρικής Εξουσίας

απέναντι στο θεσμό μας.

Δεν μπορεί όμως να αφεθεί αυτό το σοβαρό θέμα,

που αφορά το μέλλον της Πατρίδας μας,

στην καλή θέληση της κεντρικής κυβέρνησης

και της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε οι Δήμοι και ρόλο και λόγο.

Και θα τον έχουμε.

Αν θέλουμε να υπάρξει πραγματικά μια ουσιαστική , δομική αλλαγή στη χώρα,

κι όχι μια από τα ίδια.

Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι.

Η θέση της ΚΕΔΕ είναι ξεκάθαρη.

Θεωρούμε απαραίτητο να προχωρήσει επιτέλους μια μεταρρύθμιση ,

η οποία θα καταστήσει την Αυτοδιοίκηση βασικό πυλώνα της νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Για μας η Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει ο γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νεου Κράτους Ανάπτυξης,

που θα προωθεί την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Πρέπει επιτέλους και στην Ελλάδα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ευρώπης.

Σε όλη την Ευρώπη ,ο ρόλος των Δήμων στην ανάπτυξη είναι θεμελιώδης.

Η αποκέντρωση και η επιχειρηματικότητα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την ευημερία των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Αυτό πρέπει να γίνει και στη χώρα μας.

Ήρθε η ώρα να δώσουμε στις τοπικές κοινωνίες τη δύναμη και την ευθύνη να διαμορφώνουν οι ίδιες το μέλλον τους.

Σε αυτή τη συγκυρία,

το Συνέδριο μας αποτελεί την ευκαιρία αφενός για να προβάλλουμε τις πολιτικές θέσεις και προτάσεις μας πάνω στο ζήτημα της Μεταρρύθμισης,

αλλά και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες.

Αφετέρου,

να αναδείξουμε το σημαντικό έργο που επιτελούν οι Δήμοι μας όλα αυτά τα χρόνια

για να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες,

στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Κυρίες και κύριοι

Όλα όσα σας ανέφερα παραπάνω κι αποτελούν στοιχεία της επανάστασης του αυτονόητου και της απλής λογικής,

καθορίζουν το πλαίσιο που κινηθήκαμε ως ΚΕΔΕ τα τελευταία 2,5 χρόνια,

για να φέρουμε την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού

και τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών, .

στην πρώτη γραμμή.

Τα τελευταία χρόνια,

η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος

αναλαμβάνει πρωτοβουλίες

που καθιστούν την Αυτοδιοίκηση

πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή

για να σταματήσει επιτέλους

η υπο-χρηματοδότηση των Δήμων μας

Δίνουμε καθημερινά τη μάχη

για να ενισχύσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία.

Αντισταθήκαμε αποτελεσματικά δύο φορές,

στη δέσμευση των ταμειακών μας διαθεσίμων.

Είμαστε ο μόνος θεσμός του Κράτους,

που λειτουργεί δημιουργώντας πλεονάσματα ,

συμβάλλοντας στην επίτευξη του εθνικού στόχου

για δημοσιονομική εξυγίανση.

Για το λόγο αυτό διεκδικούμε

να μπει ένα τέλος ,

στη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Γι αυτό και αντιδρούμε στα όσα προβλέπει για την αυτοδιοίκηση ο προυπολογισμός του 2018,

αφού παρά την οριακή αύξηση των ΚΑΠ,

ζητούν από τους δήμους την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερων πλεονασμάτων.

Ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στην απόδοση των παρακρατηθέντων

και τη μεγάλη μείωση των πόρων για δημόσιες επενδύσεις.

Η Αυτοδιοίκηση για μια ακόμη χρονιά καλείται να σηκώσει το βάρος της επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων ,

όταν το υπόλοιπο Κράτος εξακολουθεί να παράγει ελλείμματα,

ενώ οι δαπάνες για επενδύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

προβλέπεται να μειωθούν κατά 335 εκατ. €.

Γι αυτό ψηλά στην ατζέντα μας είναι η ισότιμη πρόσβασή μας,

στα χρήματα του ΕΣΠΑ.

Η άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016,

η φορολογική αποκέντρωση

η ενίσχυση των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων

για 85 εκ των οποίων διεκδικήσαμε και πετύχαμε

την οικονομική ενίσχυση τους

από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πετύχαμε να εξασφαλίσουμε

τη συνέχιση της λειτουργίας

και τη χρηματοδότηση των κοινωνικών μας δομών

και προγραμμάτων,

για να στηρίξουμε τη δύσκολη καθημερινότητα ,

δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

Εξασφαλίσαμε την αναχρηματοδότηση

των δανειακών υποχρεώσεων των Δήμων

από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ,

με χαμηλό επιτόκιο και σε βάθος 35 ετών.

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να αποδοθεί στους Δήμους,

το 20% των πόρων του Πράσινου Ταμείου,

που θα συγκεντρωθούν από τη νέα γενιά νομιμοποίησης αυθαιρέτων

Σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων μας,

στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Υποστηρίξαμε την υιοθέτηση μιας σύγχρονης πολιτικής

για το ανθρώπινο δυναμικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με βελτίωση των συνθηκών εργασίας του,

Και σύγχρονο κι αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων

των υπηρεσιών και των υπαλλήλων.

Πετύχαμε να επεκταθεί το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

σε όλους τους Δήμους .

Προβάλλαμε μια σειρά από διεκδικήσεις,

όσον αφορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Δήμων

στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων

σε τοπικό και εθνικό επίπεδο,

της ανακύκλωσης,

της προστασίας του περιβάλλοντος.

Υλοποιήσαμε δράσεις και πρωτοβουλίες,

για τη στήριξη της νεανικής καινοτομίας

κι επιχειρηματικότητας.

Για την στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών

σε ζητήματα που αφορούν την πρόληψη της υγείας

Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή όποτε χρειάστηκε,

για να συνδράμουμε το έργο των Δήμων,

στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών .

Οι Δήμοι και τοπικές μας κοινωνίες,

σήκωσαν το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού

Το αναδείξαμε.

Και συμβάλλαμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του,

παρά την απουσία εθνικού σχεδιασμού

και ουσιαστικής στήριξης από το Κεντρικό Κράτος

Συμμετέχουμε από την αρχή,

με ευθύνη και αξιοπιστία,

με συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις,

στο δημόσιο διάλογο

για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση

και την αλλαγή του Καλλικράτη.

Απαιτήσαμε τη θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών,

με στόχο την ενίσχυση της καταστατικής θέσης,

των αιρετών του θεσμού μας

και την ισότιμη αντιμετώπιση τους

σε σχέση με το υπόλοιπο, πολιτικό προσωπικό.

Ξεκαθαρίσαμε πως είμαστε αντίθετοι

στη μείωση της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης

από τα 5, στα 4 χρόνια.

Κι ακυρώσαμε το σχεδιασμό κάποιων που σκέφτηκαν να φέρουν στους Δήμους έναν νέο θεσμό,

αυτό του εκτελεστικού γραμματέα,

για να υποκαταστήσουν τους εκλεγμένους Δημάρχους.

Το προηγούμενο διάστημα,

Δώσαμε βάρος στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μας.

Συμμετέχουμε δυναμικά,

στα όργανα της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης

Δημιουργούμε διεθνείς συμμαχίες,

που ενισχύουν τη θέση των Δήμων μας,

τα συμφέροντα της Πατρίδας μας .

Με συστηματική δουλειά και προσπάθεια,

Με σχέδιο , οργάνωση και προγραμματισμό ,

πετύχαμε πολλά.

Σήμερα κυρίες και κυριοι η Αυτοδιοίκηση είναι πιο δυνατή.

Πλέον,

η φωνή μας ακούγεται πιο δυνατά,

στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Θέλω να γνωρίζετε όμως ότι αυτό ενοχλεί.

Και κάποιοι προσπαθούν έντεχνα να μας διχάσουν.

Να βάλουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας.

Στήνουν στο παρασκήνιο μηχανισμούς για να υποκαταστησουν την ΚΕΔΕ,

και χρησιμοποιούν πρόσωπα που έχουν διακριθεί στο παρελθόν για την προθυμία τους

να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα από αυτά της αυτοδιοίκησης

Επιθυμούν τη διάσπαση του ενιαίου αυτοδιοικητικού μετώπου,

γιατί αυτό τους εξυπηρετεί.

Δεν μας θέλουν δυνατούς.

Μας θέλουν επαίτες, έξω από τους διαδρόμους των γραφείων τους.

Μας θέλουν «πελάτες» στο σύστημα διακυβέρνησης που έχουν στήσει.

Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι.

Δεν θα διασπαστούμε.

Γνωρίζουμε καλά ότι δύναμή μας είναι η ενότητά μας.

Δύναμη μας είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δύναμή μας είναι οι ξεκάθαρες θέσεις μας.

Γι αυτό και με αφετηρία το συνέδριο των Ιωαννίνων

Συνεχίζουμε.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

Συνθέτουμε απόψεις.

Συνεργαζόμαστε.

Καταθέτουμε

ρεαλιστικές προτάσεις

Για να γίνει επιτέλους πράξη

η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους

και της αυτοδιοίκησης.

Με αποκέντρωση.

Με προτεραιότητα στην τοπική ανάπτυξη.

στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

και αλληλεγγύης.

Μαζί με τους πολίτες.

Το μέλλον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση.

Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας .

Στο Συνέδριο των Ιωαννίνων θα επιβεβαιώσουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ.

Το Κράτος,

τις Ζωές μας,

την Ελλάδα.