ουκρανία-ανησυχία-για-το-κλείσιμο-της-87442
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | 11.05.2022 | 19:03

Ουκρανία: Ανησυχία για το κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου

Σκληρές μάχες μαίνονται στα ανατολικά και νότια μέτωπα της Ουκρανίας. Η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δυνάμεις της, κατά την αντεπίθεσή τους στην επαρχία του Χαρκόβου, έχουν ανακαταλάβει χωριά και έχουν απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Την ίδια ώρα, νέο θρίλερ στην ήδη υπάρχουσα ενεργειακή κρίση έρχεται να προκαλέσει η απόφαση του Κιέβου να σταματήσει τη διακίνηση φυσικού αερίου από αγωγό στα βορειανατολικά, δίπλα στα σύνορα με τη Ρωσία.

Την 77η ημέρα του πολέμου, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Λουγκάνσκ αλλά και στο Ντονέτσκ, με επίκεντρο το εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου παραμένουν υπό πολιορκία τουλάχιστον 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες και τουλάχιστον 100 άμαχοι, οι περισσότεροι συγγενείς των μαχητών.

Οι ρωσόφιλες Αρχές της Χερσώνας, που τοποθετήθηκαν στην εξουσία από το Κρεμλίνο, ανέφεραν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν από τη Ρωσία την προσάρτηση της επαρχίας, η οποία βρίσκεται βόρεια της Κριμαίας.

Πάνω από δέκα χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν έως το τέλος του έτους στη Μαριούπολη από τις ασθένειες και τις αφόρητες συνθήκες στις οποίες ζουν, προειδοποίησε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο. Προς το παρόν στη Μαριούπολη βρίσκονται 150-170.000 άνθρωποι.

«Οι κατακτητές μετέτρεψαν την Μαριούπολη σ’ ένα μεσαιωνικό γκέτο, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα να είναι ανάλογη. Χωρίς φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, χωρίς την αποκατάσταση και την επισκευή του αποχετευτικού δικτύου της πόλης θα επακολουθήσουν επιδημίες. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είναι γέροντες και άρρωστοι άνθρωποι. Χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες η θνησιμότητα μεταξύ των ευπαθών ομάδων θα αυξηθεί αρκετές φορές», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ζητώντας την πλήρη απομάκρυνση των κατοίκων από την πόλη.

Αναστάτωση μετά το κλείσιμο από την Ουκρανία αγωγού ροής φυσικού αερίου από Ρωσία προς Ευρώπη

Επικαλούμενη ανωτέρα βία λόγω των επιθέσεων των Ρώσων, η αρμόδια Αρχή της Ουκρανίας έκλεισε από τις 7 το πρωί τον αγωγό «Σοκράνιβκα» που μεταφέρει το 27% του φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη.

Στην προσπάθεια να βρεθεί εναλλακτική και να μεταφερθεί το αέριο από άλλη διαδρομή για να τηρηθούν οι συμβάσεις, η ρωσική Gazprom απάντησε πως αυτό είναι τεχνολογικά αδύνατον.

Μετά και αυτή την εξέλιξη, ο επικεφαλής της ουκρανικής Naftogaz, τονίζει πως, εάν δεν αλλάξει γνώμη η ρωσική εταιρεία, η ροή του αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε πως η ροή έχει μειωθεί κατά 25% από το αέριο που έρχεται από την Ουκρανία.

Αναστάτωση και ανησυχία στις αγορές έχει προκαλέσει το κλείσιμο από την Ουκρανία του ενός από τους δύο αγωγούς ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Πάντως, η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα κινήθηκε πτωτικά σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Ταυτόχρονα, ανοδικά, σε μέτρια επίπεδα, κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου, γύρω στα 96 δολάρια το βαρέλι. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά και το ίδιο συνέβαινε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέχρι την ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον μήνα Απρίλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος ήταν 8,3%. Η πρόβλεψη ήταν για 8,1% και αυτή η μικρή απόκλιση στις προβλέψεις στοίχισε την πτώση των μετοχών, διότι αποτιμήθηκε ως μια επιμονή του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Την ίδια ώρα, «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να βάζει η Ουγγαρία, με τον Βίκτορ Όρμπαν να ζητεί πενταετή εξαίρεση και να απειλεί με βέτο.