μητσοτάκης-επιστρέφω-τη-διερευνητικ-1182714
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 22.05.2023 | 13:00

Μητσοτάκης: Επιστρέφω τη διερευνητική το απόγευμα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε τον νικητή των εκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12.30 και έλαβε από την ΠτΔ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Κύριε πρόεδρε προ ολίγου, ο κ. Τασούλας μου έδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών, συναντηθήκαμε ώστε να σας παράσχω την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι το απόγευμα θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μάλιστα μετά την συνάντηση με την πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα και σύμφωνα με πληροφορίες του ανακοίνωσε ότι οι νέες εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός από το προεδρικό Μέγαρο νωρίτερα είχε δηλώσει:

«Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν ένα προωθητικό βήμα ωριμότητας για την Δημοκρατία. Συγκρατώ ως θετική εξέλιξη ότι αυξήθηκε η συμμετοχή, ότι παρά τους περιορισμούς ψήφισαν συμπολίτες που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Πιστεύω ότι το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές, θεωρώ ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Να επισημάνω ότι αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική η ΝΔ θα είχε πάνω από 170 έδρες. Θεωρώ χρέος να συμβάλουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο όσο πιο γρήγορα της απλής αναλογικής και γι’ αυτό προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα και να προχωρήσουμε σε εκλογές εφόσον διαπιστωθεί η εκτίμησή μου ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατόν ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου αν καταφέρουμε να συντμίσουμε τις συνταγματικές προθεσμίες. Πιστεύω ότι Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση με προοπτική 4ετίας. Όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερα θα είναι για την χώρα».




Η συνάντηση Σακελλαροπούλου-Τασούλα

Προηγήθηκε η συνάντηση που είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος την ενημέρωσε για τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή που προέκυψε τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου από την πλευρά της τόνισε πως είναι πολύ ευχάριστο ότι κύλησε ομαλά η διαδικασία των εκλογών σε ένα πλαίσιο Δημοκρατίας, ότι δεν ξεπεράστηκαν τα όρια της έντασης και ότι κύλησαν όλα ομαλά. «Το Σύνταγμα έχει με μεγάλη σαφήνεια τα πράγματα, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες κατά γράμμα», κατέληξε η κυρία Σακελλαροπούλου.