μαζικές-απολύσεις-στην-εταιρία-raycap-1130418
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | 31.01.2023 | 16:37

Μαζικές απολύσεις στην εταιρία RAYCAP

Η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ καταγγέλλει τις δεκάδες απολύσεις εργαζομένων, στις οποίες προχώρησε το προηγούμενο διάστημα η εταιρία RΑYCAP επικαλούμενη μείωση παραγγελιών και τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες απολύσεις.

Η RΑYCAP, που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους στο εργοστάσιο στη Δράμα, δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών, στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ηλεκτρικής προστασίας και της ενέργειας. Διατηρεί 7 εργοστάσια σε Ελλάδα, Αμερική και Ευρώπη, ενώ εξάγει τα εμπορεύματά της σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Παρουσιάζει δεκάδες εκατομμύρια καθαρά κέρδη τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα αξιοποιώντας όλο το αντιλαϊκό, αντεργατικό οπλοστάσιο που έχτισαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι εργολαβικοί (σε εργολαβική εταιρία του ίδιου ομίλου), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τον βασικό μισθό, δουλεύοντας 6ήμερο και πολλές φορές, όταν υπάρχει «ανάγκη» να βγει η παραγγελία, ατελείωτες υπερωρίες ακόμα και τις γιορτές.

Μάλιστα, στα πλαίσια της «εταιρικής ευθύνης», έχει προβεί σε διάφορες δωρεές στην πόλη, φτάνοντας στο σημείο να ανακηρυχτεί ως «ευεργέτης» της πόλης της Δράμας για το 2022. Δωρεές που προήλθαν από τη δουλειά και τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της «υγιούς επιχειρηματικότητας», της «ανάπτυξης για όλους» που ευαγγελίζεται η ΝΔ, της «δίκαιης ανάπτυξης» που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ: απολύσεις, εντατικοποίηση, μισθοί πείνας για τους εργαζόμενους και ενισχύσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και αμύθητα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει καθημερινά ότι δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει κοινό συμφέρον ανάμεσα στο κεφάλαιο από τη μία μεριά και στην εργατική τάξη, τον λαό από την άλλη.

Το ΚΚΕ σας καλεί να μην σκύψετε το κεφάλι, να ενισχύσετε τη δική σας φωνή, τη δική σας δύναμη. Να μην αποδεχτείτε αυτή την κατάσταση, να μετατρέψετε την δίκαιη οργή και αγανάκτηση που νιώθετε, σε οργάνωση και αγώνα, διεκδικώντας: να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, μετατροπή όλων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Η ζωή έδειξε ότι χωρίς οργάνωση των εργαζομένων, χωρίς σωματείο, η εργοδοσία κάνει «πάρτι» σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

Το ΚΚΕ καλεί όλα τα σωματεία του νομού να καταδικάσουν τις απολύσεις, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της RAYCAP.

Οι εργαζόμενοι έχουμε αποκτήσει πολύτιμη πείρα, μπορούμε και πρέπει να βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα, στο όνομα των οποίων πίνουν νερό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ τσαλαπατούν τα εργασιακά δικαιώματα, διαλύουν ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη του κεφαλαίου. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από «σωτήρες» και «προστάτες». Μπορούμε να βάλουμε τη σφραγίδα εμείς με τον αγώνα μας, με τη στήριξη του ΚΚΕ.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό στο δρόμο της ανατροπής με πιο ισχυρό ΚΚΕ.