κορωνοϊός-μακριά-από-τον-στόχο-παραμέ-927649
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.09.2021 | 20:21

Κορωνοϊός: Μακριά από τον στόχο παραμένει το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού

Το παγκόσμιο πρόγραμμα που έχει συσταθεί για την ανοσοποίηση του κόσμου κατά του COVID-19 μείωσε την πρόβλεψή του για τον αριθμό προσφερόμενων δόσεων το 2021 κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο, λόγω των καθυστερήσεων στην απόκτηση εμβολίων που σώζουν ζωές.

Ο Covax εκτιμά ότι θα έχει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν την Τετάρτη οι οργανισμοί που συντονίζουν την πρωτοβουλία. Τον Ιούνιο, ο Covax είχε προβλέψει ότι περίπου 1,9 δισεκατομμύρια δόσεις θα ήταν διαθέσιμες μέχρι το τέλος του 2021. Ορισμένοι κατασκευαστές και χώρες έχουν δώσει προτεραιότητα σε διμερείς συμφωνίες, ενώ οι απαγορεύσεις εξαγωγών και οι προκλήσεις στην κλιμάκωση της παραγωγής είναι μεταξύ άλλων παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο Covax.

«Αυτό είναι φυσικά κακό για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς έχουμε δει τις τρομερές συνέπειες που επέρχονται όταν ο ιός αφήνεται να περιφέρεται ανεξέλεγκτα», δήλωσε ο Seth Berkley, διευθύνων σύμβουλος της συμμαχίας εμβολίων Gavi, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για περαιτέρω καθυστερήσεις».

Η προσπάθεια για την ισότιμη παροχή εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο έχει συναντήσει εμπόδια αφότου οι πλούσιες χώρες προχώρησαν με ταχύτητα στην προστασία των δικών τους πληθυσμών. Μόνο το ένα πέμπτο των ανθρώπων σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα έχουν λάβει την πρώτη δόση, σε σύγκριση με το 80% σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα, σύμφωνα με τη συμμαχία Gavi και τους εταίρους της.

Ο Covax αναμένει τώρα να πετύχει το ορόσημο των 2 δισεκατομμυρίων δόσεων προς παράδοση το πρώτο τρίμηνο του 2022. Μέχρι στιγμής ο Covax δεν έχει επιτύχει τους στόχους του, έχοντας παραδώσει περίπου 243 εκατομμύρια δόσεις σε 139 χώρες. Ο Berkley και άλλοι έχουν ζητήσει διαφάνεια από τους κατασκευαστές, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν παραγκωνίζονται στο …τέλος της ουράς. Πιέζουν επίσης τις πιο προνομιούχες χώρες να παραχωρήσουν τη θέση τους στις επόμενες, εφόσον έχουν αρκετές δόσεις.

«Είμαστε ικανοποιημένοι;» αναρωτήθηκε ο Berkley. «Σίγουρα όχι. Αλλά βρισκόμαστε σε διαδικασία επιτάχυνσης».

Την Τρίτη, οι φαρμακοβιομηχανίες επανέλαβαν τις εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις να μοιραστούν τις δόσεις εμβολίων τους, λέγοντας ότι οι χώρες της Ομάδας των Επτά έχουν αρκετές προμήθειες τόσο για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες όσο και για να αυξήσουν τα αποθέματα που είναι διαθέσιμα για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι πλούσιες χώρες θα έχουν πιθανώς περίπου 1,2 δισεκατομμύρια επιπλέον δόσεις διαθέσιμες για αναδιανομή μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Airfinity Ltd.