ελλάδα-σε-ποια-περιοχή-καταγράφονται-701032
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | 25.09.2021 | 12:19

Ελλάδα: Σε ποια περιοχή καταγράφονται τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα

«Η Κρήτη από την ανατολική έως τη δυτική της πλευρά από το 2022 έως το 2023 θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο» είπε ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε και σε όλα τα άλλα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη μεγάλη επένδυση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα αρχίσει να υλοποιείται το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, όπως τόνισε, ο «σιδηρόδρομος είναι αυτός που θα οδηγήσει στη νέα εποχή».

Ο υφυπουργός, επίσης έκανε λόγο για το Μετρό στον Πειραιά, για το Τραμ που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και τη Γραμμή 4, η οποία θα αλλάξει όλη την κυκλοφοριακή εικόνα της Αθήνας.

 «Έχουμε ένα φιλόδοξο, εντελώς ρεαλιστικό, κατασκευαστικό πρόγραμμα που υλοποιούμε. Με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, δουλεύουμε συστηματικά, μεθοδικά, λέμε πολύ λίγα και κάνουμε πολλά περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.

«Απόλυτη προτεραιότητα ο ΒΟΑΚ»

Ερωτηθείς για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει ο ΒΟΑΚ.

 «Αλλά όχι μόνο αυτό! Να πούμε την αλήθεια στους Κρητικούς, γιατί όλα αυτά τα χρόνια ακούγαμε πάρα πολλά λόγια, αλλά δεν βλέπαμε καμία πράξη».
 Σύμφωνα με τον υφυπουργό τους τελευταίους 25 μήνες έγινε συστηματική και μεθοδική δουλεία για να παραχθεί συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «Και ποιο είναι αυτό; Ότι εδώ και 4-5 μήνες έχουμε συγκεκριμένη χάραξη όλου του ΒΟΑΚ, από τον Κίσσαμο έως τη Σητεία, έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1,027 δισ. ευρώ και τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα μας», είπε, τονίζοντας πως το έργο αυτό είναι, σήμερα, ο μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομος που θα υλοποιηθεί στην Ευρώπη.

Όπως εξήγησε ο κ. Καραγιάννης είναι σημαντικό να γίνει το έργο γιατί η Κρήτη έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα.

«Όταν είδαμε τον αριθμό των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων πάθαμε σοκ» είπε, σημειώνοντας ότι η Κρήτη έχει το τετραπλάσιο ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων σε σχέση με τον Μ.Ο. της Επικράτειας!

 «Μόνο να σας πω ότι το 53% των ατυχημάτων γίνονται στην Αττική. Ξέρετε πόσα είναι τα θανατηφόρα; Μόλις το 3%! Στην Κρήτη πόσα είναι; Δυστυχώς 30%!», είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτός ο αυτοκινητόδρομος που θα γίνει τα επόμενα χρόνια είναι απόλυτα αναγκαίος και για την οδική ασφάλεια και για την ανάπτυξη του νησιού. Η Κρήτη θα είναι ένα success story, και για τον υπερσύγχρονο δρόμο που θα κατασκευασθεί και για τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν . Θα δώσουμε στους Κρητικούς αυτό που τους αξίζει», κατέληξε ο υφυπουργός Υποδομών.

Στο ερώτημα για το χρονοδιάγραμμα του έργου ο κ. Καραγιάννης είπε ότι έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις, όπως:

  • Ενιαιοποιήσαμε το έργο σε τεχνικό επίπεδο, δηλαδή από τον Κίσσαμο έως τη Σητεία.
  • Οριστικοποιήσαμε και εξασφαλίσαμε η χρηματοδότηση όλου του έργου, γιατί έχει και Σύμβαση παραχώρησης και ΣΔΙΤ και Δημόσιο έργο
  • Αναθέσαμε πάνω από 16 μελέτες οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε 18 μήνες όταν οι κανονικοί χρόνοι είναι 4 – 5 χρόνια
  • Αναβαθμίσαμε τα χαρακτηριστικά του δρόμου αφού οι πρώτες προβλέψεις ήταν για 80km/h και πήγε στα 110km/h
  • Εντάξαμε στο έργο τις παρακάμψεις των μεγάλων πόλεων των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου και
  • Δημοπρατήσαμε παρεμβάσεις για να βελτιωθούν τα επίπεδα οδικής ασφάλειας.