ανατρεπτικές-οι-νέες-μελέτες-δεν-επιβ-363498
ΥΓΕΙΑ | 21.02.2022 | 12:21

Ανατρεπτικές οι νέες μελέτες: Δεν επιβεβαιώνεται ο συσχετισμός μεταξύ κατανάλωσης λαχανικών και μείωσης καρδιακής νόσου

Το να τρώει κανείς συστηματικά λαχανικά θεωρείται κυρίαρχο μέσο για διατήρηση ευεξίας και καλής διατροφής. Ακόμη, θεωρείται ένας από τους βασικότερους τρόπους για την αποφυγή διαφόρων ασθενειών, όπως την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου ή καρδιαγγειακού θανάτου.

Αυτή τη θέση έρχεται να ανατρέψει μία καινούργια, μεγάλη έρευνα από τη Βρετανία και το Χονγκ Κονγκ. Πιο συγκεκριμένα, η πιθανότητα του να μειωθεί ο κίνδυνος ενός θανατηφόρου εμφράγματος ή ενός εγκεφαλικού, επειδή κάποιος καταναλώνει λαχανικά δεν είναι μεγάλη.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, καθώς επίσης του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Τσι Φενγκ του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού στην Οξφόρδη, που δημοσίευσαν την σχετική έρευνα στο περιοδικό για θέματα Επιστήμης της Διατροφής «Frontiers in Nutrition», ερεύνησαν στοιχεία για σχεδόν 400.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 56 ετών. Η μελέτη είχε διάρκεια 12 ετών και κατέγραψε τα εξής:

-οι 18.052 ή το 4,5% διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο, ενώ υπήρξαν 4.406 θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην διατροφή που ακολουθούσαν τα άτομα, ιδίως όσον αφορά τη μέση ημερήσια κατανάλωση μαγειρεμένων ή ωμών λαχανικών και μετά έκανε συσχέτιση με την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου από έμφραγμα, εγκεφαλικού ή άλλου σοβαρού καρδιαγγειακού προβλήματος. Εκτιμήθηκε αρχικά ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ήταν περίπου 15% χαμηλότερος για όσους κατανάλωναν τα περισσότερα ωμά λαχανικά σε σχέση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα, ενώ τα μαγειρεμένα λαχανικά δεν μείωναν σχεδόν καθόλου τον κίνδυνο.

Ωστόσο, στη συνέχεια, όταν οι επιστήμονες έθεσαν στο τραπέζι παράγοντες όπως το σύνολο της διατροφής, κοινωνικές και οικονομικές μεταβλητές, ιατρικούς και συμπεριφορικούς λόγους, ανέφεραν ότι το τελικό, συνολικό όφελος της κατανάλωσης ωμών λαχανικών ήταν σχεδόν αμελητέας σημασίας.

Όπως ανέφερε ο Φενγκ, «η μεγάλη μελέτη μας δεν βρήκε στοιχεία για κάποιο προστατευτικό αποτέλεσμα της κατανάλωσης λαχανικών όσον αφορά την καρδιαγγειακή νόσο. Αντίθετα, η ανάλυσή μας δείχνει ότι το φαινομενικά προστατευτικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό πως οφείλεται σε μεροληψία που σχετίζεται με άλλους παράγοντες, όπως την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και τον τρόπο ζωής».