Τα πέντε επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού

Για τα πέντε δικαιώματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού μίλησε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσάκλογλου, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντώντας σε τρεις ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσάκλογλου έκανε ειδική αναφορά στην ολοκληρωμένη στρατηγική που ακολούθησε το υπουργείο για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο στον χώρο του πολιτισμού, όσο και στους ανθρώπους που τον απαρτίζουν, εξειδικεύοντας όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη στήριξη του κλάδου, των δημιουργών του και των εργαζόμενων σε αυτόν.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα , τα οποία αποτελούν ένα συνεκτικό, δυναμικό πλέγμα παρεμβάσεων συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η αποζημίωση ειδικού σκοπού εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, ύψους 800 ευρώ,
  • Η πρόσθετη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ύψους 534 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη

με βασική προϋπόθεση την εγγραφή στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών
Υποθέσεων με μονομερή αίτηση/υπεύθυνη δήλωση χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη μέχρι τις 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ αυστηρά. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 11.500 εργαζόμενοι στον Πολιτισμό.

  • Αναστολές συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση 534 ευρώ ανά μήνα. Το μέτρο αυτό έχει επεκταθεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020,
  • Τη χορήγηση εφάπαξ  οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους,
  • Τη δίμηνη παράταση της χορήγησης του τακτικού επιδόματος ανεργίας.

Τι ισχύει με τη στελέχωση του ΕΦΚΑ και τον χρόνο απονομής των συντάξεων

Ο κ. Τσάκλογλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Χρήστου Κατσώτη σχετικά με τη στελέχωση του ΕΦΚΑ και τον χρόνο απονομής των συντάξεων, διευκρίνισε:
«Αναφορικά με το ζήτημα της στελέχωσης των δομών του e-ΕΦΚΑ με μόνιμο προσωπικό, με την από 16-7-2020 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η κίνηση διαδικασιών πρόσληψης 86 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών του Φορέα, ενώ προγραμματίζονται και επιπλέον προσλήψεις εντός του 2021. Η πραγματική, όμως μεγάλη, μεταρρύθμιση που θα φέρει τέλος στις εκκρεμείς συντάξεις και στην οποία έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα είναι η πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία ψηφιακής απονομής των συντάξεων μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ».

Οι εφάπαξ παροχές

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Μουλκιώτη, σχετικά με δημοσιεύματα του τύπου που αφορούν στις εφάπαξ παροχές τόνισε:
«Θέλω να είμαι κατηγορηματικός σ’ αυτό και απόλυτα ξεκάθαρος, ουδέποτε εξετάστηκε και δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η φορολόγηση του εφάπαξ της κύριας και επικουρικής σύνταξης. Όπως ορίζεται ρητά στον ισχύοντα Κ.Φ.Ε., η εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή για την κύρια και επικουρική ασφάλιση από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου εξαιρείται από τον υπολογισμό εισοδήματος από μισθωτή εργασία σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4172/2013. Συνεπώς, καλό θα είναι να μην κινδυνολογούμε και να μην αναδεικνύουμε ανυπόστατα δημοσιεύματα τα οποία προκαλούν αναστάτωση και ανασφάλεια στους πολίτες».

ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!